Teknikkekspert advarer: – For hver centimeter feil stavlengde taper du tid
Det sier teknikkekspert og Vasaloppsguru Erik Wickström, som tror mange ikke er klar over hvor mye stavene og stavlengde betyr, og derfor ikke bruker nok tid på å finne riktig utstyr.
Erik Wickström har skrevet flere bøker om langrenn og trening, utstyr, holder foredrag og står bak podcasten «Lagom Kondition» rettet mot nybegynnere og mosjonister. Han tilbyr også treningsveiledning til utøvere på alle nivåer (utenom eliteløpere) gjennom sitt foretak Wickström Coaching.
Wickström har selv gått Vasaloppet en rekke ganger, så vel som andre turløp, men er også teknikk- og treningsveileder for langrennsløpere og mosjonister på ulike nivåer. Han er bekymret for det han ser både i rennløypa og på egne teknikk- og treningssamlinger.
– Folk slurver fryktelig med staver. De bruker masse tid på ski og sko og annet utstyr, men staver ser det ut som de ikke bryr seg noe særlig om, sier den erfarne treningsveilederen.
Wickström vifter pekefingeren fremfor alt i retning sportsbutikkene.
– Mange forhandlere er kjempegode til å plukke rett ski og skisko til folk, men når det kommer til staver ser det ut til at de mangler kunnskap og sender folk ut med helt feil utstyr.
Det er spesielt to ting den erfarne treningsveilederen ser gå igjen i den sammenhengen.
– Jeg ser utrolig mange som har for korte staver og for store remmer, sier han.
Ubehag og frustrasjon
Slurv og hastverk i stavavdelingen og feil størrelse på stroppene kan koste mye deg både i tid og skiglede, men også føre til at du får vondt i hendene.
– Jeg tror ikke folk er klar over hvor mye de taper med å ha feil lengde på stavene, og spesielt for korte staver, sier Wickström, og utdyper:
– For hver centimeter du kutter ned på stavlengden i forhold til maksgrensa til FIS, taper du en hel del tid i staking. For eliteløpere og mange av de ivrigste mosjonistene er det bare staking som gjelder i langløp, så for dem betyr det ekstra mye. Den gruppen pleier imidlertid å være gode til å ha riktig stavlengde. Men stadig flere også på lavere nivå staker mer og mer, så dette påvirker alle.
Maksgrensa til FIS for stavlenge er definert som din kroppshøyde i centimeter med skisko på x 0.83.
– Noen vil kanskje føle at det er bittelitt tyngre i diagonalgang hvis stavene er helt opptil maksgrensa, men det er veldig lite sammenliknet med gevinsten av riktig stavlengde i staking, legger Wickström til.
Les også: Ikke gitt at det lønner seg å stake
Saken fortsetter under
Så hvor lange skal stavene være i forhold til kroppslengden?
– Den maks tillatte stavlengden utfra FIS’ regler pleier faktisk å være ganske så perfekt for de fleste. Og det gjelder både for eliten og mosjonistene. Det ser jeg gang på gang når jeg kjører teknikk-kurs, sier Wickström til Langrenn.com.
Husk at maksgrensa til FIS regnes fra der stroppen er festet til stavhåndtaket. Det kan variere mellom ulike produsenter. Mange stavprodusenter fester nå stroppen bare en centimeter fra toppen av stavhåndtaket, men på noen staver kan stroppen være festet opp til fire centimeter under toppen av stavhåndtaket.
Derfor er det viktig å vite om stavlengden som er markert på staven er regnet fra tuppen til toppen av stavhåndtaket, eller fra tuppen til der stroppen er festet enten det er helt øverst eller litt under toppen. Det vil ha betydning for hvilken stav du skal kjøpe, og likevel få riktig lengde.
– En dyktig forhandler kan plukke rett stavlengde, men bare hvis du poengterer at du vil ha staver som er den maksimalt tillatte lengden, poengterer Wickström.
Les mer:
Hvorfor er toppstavene så dyre?Slik velger du de beste stavene
Ikke glem stroppene
Det er ikke bare stavlengde som er viktig når du skal kjøpe staver. Bruk også litt tid på å finne riktig størrelse på remmen.
– Det med stavstropper er veldig individuelt. Det gjelder ikke bare størrelsen men også formen på stroppen. Og jeg vil si det er enda mer individuelt enn skisko, sier Wickström.
Noen har store hender, andre har små. Noen liker å gå med de tynneste skihanskene, andre foretrekker hummerhansker eller votter. Dette vil påvirke hvor store stroppene bør være. Men feil størrelse på stroppene er en dårlig ide av flere grunner.
– Har du feil størrelse på remmene kan du få gnagsår på hendene, feil belastning på hender og håndledd, samt at du kan få ubehagelig retur på stavpendelen der staven ikke faller tilbake i hånden på riktig måte etter hvert stavtak, sier Wickström, og fortsetter:
– Ofte er remmene for store. Det gjør at du må holde fast i staven under hele stavtaksbevegelsen, og dermed spenner du underarmen unødig i slutten av stavtaket, i stedet for å kunne slappe av. Jeg vil si at mer enn halvparten av de som har vært på våre kurs har for store remmer. Jeg selv bruker størrelse 8 i hansker, men har remmer i størrelse S.
De fleste produsentene lager stropper i flere størrelser som lett kan byttes og brukes om hverandre. Men ikke kjøp nye eller bytt til uvante stropper kvelden før et langløp, tipser Wickström.
– Har du kjøpt nye staver eller stropper, så er det viktig å bruke litt tid til å justere dem korrekt og kjenne at de sitter og fungerer akkurat slik de skal. Jeg vil si at du trenger minst en lang langtur eller mer for å være sikker på at du har fått dem slik de bør være.