Norsk gjennombrudd etter hemmelig testing under VM i Trondheim
Omfattende hemmelig testing under VM i Trondheim viser at Swix’ nye klimanøytrale skismøring presterer like bra som de beste racingproduktene. Smøringen er laget av CO2-utslipp og fornybar strøm, helt uten fossile ressurser og kompromisser – er dette fremtiden for skisporten?
Å utvikle miljøvennlige alternativer til syntetiske og petroleumsbaserte vokser er noe Swix har jobbet med i flere år. Men etter at de begynte å samarbeide med Nordic Electrofuel i fjor sommer, har det tatt av.
I løpet av bare ni måneder har de nå utviklet klimanøytrale produkter som matcher eller overgår de beste racing produktene som brukes på verdenscupnivå i dag. Det klarer de ved å ta i bruk en helt annen type teknologi enn det som har vært brukt til nå.
– Vi hadde med disse nye voksene til Granåsen nå under VM, der vi testet dem for første gang. Og da fikk vi svaret på at ja, dette er like bra som de beste syntetiske og petroleumsbaserte racing produktene som brukes på verdenscupen i dag, sier Christian Gløgård i Swix til Langrenn.com.
Det er gode nyheter for både skisporten og klimaet. For selv om dagens topp racing produkter nå er helt fri for fluor og en rekke skadelige stoffer, så er de fortsatt basert på syntetiske stoffer og/eller petroleum, altså fossile ressurser som skaper utslipp.
Saken fortsetter under

Stor og økende etterspørsel
Smøreprodusentene opplever stor og økende etterspørsel etter mer miljøvennlige alternativer. Men Gløgård er ikke imponert over det som har vært utviklet til nå.
– I noen markeder er det allerede stor etterspørsel etter vokser som er miljøvennlige, og i de markedene, særlig i USA, så har løsningen vært plantebaserte vokser. Det er vokser som utvinnes av alt fra risskall til palmer. Men jeg har hele tida vært litt usikker på hvor miljøvennlig det egentlig er, sier Gløgård.
Han trekker fram flere utfordringer med slike plantebaserte vokser.
Noen handler om det rent økologiske, miljømessige og etiske.
– Det krever mye kjemiske prosesser og energi for å utvinne disse plantebaserte voksene. Dessuten må man være nøye på hvor disse voksene kommer fra. Du må passe på at du får sertifikater på alle de råstoffene du bruker, slik at du er sikkert på at de ikke kommer fra for eksempel ulovlig regnskog, sier Gløgård, og fortsetter.
– Og bruker du plantebaserte vokser, så tar du egentlig arealer fra matproduksjon. Så det er en pakke med utfordringer rundt plantebaserte vokser.
Er ikke like gode
Andre utfordringer med plantebaserte vokser går på kvalitet og egenskaper. Så langt har ikke Swix funnet noen slike alternativer som matcher de beste racing produktene som brukes på elitenivå i dag.
– Det har vist seg å være vanskelig å lage plantebaserte vokser som har like gode glidegenskaper som de produktene vi allerede har. Det er jo syntetiske vokser og vokser som kommer fra petroleumsindustrien. De er veldig gode, og det er de som blir brukt i racing produkter, sier Gløgård.
Derfor har Swix jaktet på miljøvennlige produkter som kan konkurrere med de tradisjonelle, uten at det går på bekostning av egenskapene.
Og i fjor sommer tok prosjektet en ny retning. Nå har Swix funnet en norsk leverandør som tilbyr helt klimanøytrale, kortreiste vokser med egenskaper som er like gode eller bedre enn de tradisjonelle.
– Selskapet Nordic Electrofuel leverer vokser med de karbonkjederekkene som vi bruker i våre racing produkter. Det er disse vi har testet under VM i Trondheim, og som vi ser er like bra som de syntetiske og petroleumsbaserte topp-produktene vi bruker i dag, sier Gløgård.
Saken fortsetter under

Helt klimanøytralt, og vinn/vinn/vinn
Det norske firmaet bruker såkalt PTL-teknologi (Power to Liquid). De tar CO2 fra utslippspunkter eller fra lufta og bruker 100 prosent fornybar elektrisitet for å lage miljøvennlige og klimanøytrale «e-fuels». Disse skal først og fremst erstatte vanlig flybensin og fossilt drivstoff.
Men i den prosessen får de også stoffer som kan brukes til å lage andre produkter man til nå har fått fra petroleumsindustroen, inkludert vokser som kan brukes til skismøring.
CO2 er en drivhusgass som bidrar til global oppvarming og klimaendringer. Når man fjerner CO2 fra lufta, så er man med på å redusere utslipp som fører til drivhuseffekten. Når man i tillegg kan bruke 100 prosent fornybar energi til å lage produkter som verden trenger og man nå framstiller på måter som setter store klimaavtrykk, er man i ferd med å gjøre et stort byks inn i det grønne skiftet.
I den sammenheng er skismøring selvsagt en liten aktør, men alle er en del av næringskjeden, poengterer Gløgård.
– Slik sett kan du si at vi bruker overskuddsproduktet deres til å lage helt klimanøytral skismøring, sier Gløgård, som understreker at global oppvarming definitivt er en trussel for framtida til skisporten.
Se også: Swix jubler over fluorforbudet
Saken fortsetter under

Basert på naturens prinsipper
Bjørn Bringedal i Nordic Electrofuel forklarer at PtL-teknologien som brukes for å produsere eFuel kan sammenliknes med en slags syntetisk fotosyntese.
Der planter tar CO2 fra lufta og bruker energi fra sollys til å produsere glukose som de bruker til å vokse, tar PtL-teknologien CO2 fra lufta eller utslippspunkter og tilfører energi fra strøm for å omdanne CO2 til blant annet syntetiske drivstoff og voks.
Denne voksen, som er helt fri for tilsetningsstoffer, kan deretter videreforedles til en hel mengde produkter som per nå er petroleumsbaserte.
Støtte fra EU og SINTEF
Nordic Electrofuel har allerede fått 40 millioner euro i støtte fra EU til å utvikle teknologien og komme i gang med produksjonen i kommersiell skala. De jobber også med et treårig forskningsprosjekt sammen med SINTEF.
Nå venter Bringedal bare på siste gummistempel for å få startet med å bygge fabrikken på Herøya, men ambisjonen er at det skal på plass innen utgangen av 2025.
Saken fortsetter under

FAKTA: Hva er skismøring
- Kort oppsummert er skismøring faste eller flytende produkter som påføres skiene for å forbedre skienes egenskaper i ulike forhold
- Tradisjonelt har skismøring vært laget av syntetiske eller petroleumsbaserte karbonforbindelser.
- De siste årene har det også vært lansert alternative produkter basert på planteoljer i stedet for fossile råstoffer, men disse har generelt ikke levert på linje med syntetiske og petroleumsbaserte produkter.