Smøresjefen: Dette gjør du med skiene nå
Det er ikke all verden som skal til for å gjøre ski og smøreutstyr klart for lagring forklarer smøresjefen, men hva du gjør og hvordan du gjør det kan få store konsekvenser for hvordan skiene fungerer neste sesong.
– Den tida du investerer i vedlikehold nå på slutten av sesongen får du igjen for med renter til vinteren, sier sjefen for smøreteamet til de norske langrennslandslagene Stein Olav Snesrud.
Kort oppsummert er det to ting som er helt nødvendig å gjøre med skiene før de settes vekk for sesongen: Fjern gammel smøring og smuss, og sett inn glidsonene med lagringsvoks.
Fjern festesmøring og smuss
Som et minimum bør man gjøre skiene grundig rene etter sesongen. Bruk en egnet skirens, for eksempel Base Cleaner eller Citrus Solvent fra Swix, eller tilsvarende produkter fra andre produsenter. Skirens kommer både som flytende, på spray og som ferdig fuktede tørk.
Få vekk alt av smøringsrester og smuss på skiene. Fjern så mye som mulig med skrape før du går på med skirens. Tørk rent med en egnet fille eller Fiberlene papir, men unngå tørkerull eller dopapir, da denne typen papir vil løse seg opp og etterlate «papirlo» på skiene.
Husk at klister har en tendens til å forville seg rundt på andre deler av skiene enn bare i smøresonen der du la den, så gi også bindingene, sideveggene og oversiden av skiene en omgang med skirens.
– Gjør skiene grundig rene for alle smørerester. Da er de mye triveligere å ta dem fram igjen til neste sesong, sier Snesrud.
Husk også å rense fellen på felleski. Til dette finnes det egne renseprodukter, og det er viktig at en ikke bruker vanlig skirens beregnet på klister og festevoks. Slik skirens kan løse opp limet som fellen er festet med, og du risikerer at fellen løsner fra sålen.
Forsteinet klister i oktober
Ikke bare er det triveligere å ta fram utstyr som er rent og i orden, det er også mye lettere å gjøre dem rene nå enn om høsten.
Lar du skiene stå med smøring og smuss over sommeren, risikerer du å finne dem igjen med klister og voks som har rent ut i glidsonene, og som over tid har tørket inn og nærmest forsteinet seg der den ha størknet, sier Snesrud.
Han forklarer at i den tilstanden er slike klister- og smøringsrester nærmest umulig å fjerne helt. Du risikerer også at overnevnte klineri har størknet på betonggulv eller andre overflater og etterlatt seg permanente flekker og rester.
Rens glidsonene
Når festesmøring og smuss er fjernet, renser du glidsonene. Til det brukes egen glider-rens eller fluor-rens, for eksempel Glide Wax Cleaner fra Swix eller tilsvarende. Denne typen skirens er spesielt utviklet for å smøre og beskytte slipen og strukturen i sålen, og bidrar til å forbedre gliden.
– Det er vel ingen av produsentene som anbefaler å bruke klisterrens på glidsonene, men strengt tatt kan du også bruke den samme skirensen som du bruker til å fjerne klister og festevoks med på hele skien. Det viktigste er at du får renset sålen for smuss og forurensing, sier Snesrud.
Ikke slurv med lagringsglideren
Snesrud advarer mot å slurve med sommerglidingen. Dersom skiene står hele sommeren uten et beskyttende lag glider, vil sålen tørke inn. Da vil det være vanskelig å få sålen til å ta til seg glider til vinteren igjen.
– Setter du vekk skiene uten at du har gjort noe med glidsonene, så vil sålen oksidere. Det tar lang tid, men sålen tørker sakte inn og da vil ikke skiene være like mottakelig for smøring lenger. Har sålen først oksidert, så er det eneste som hjelper å få slipt den opp på nytt, sier Snesrud.
Etter at alle glidsoner er renset, tørket og børstet, bør de derfor settes de inn med lagringsglider. Her anbefaler Snesrud en mellomhard parafinglider i sjiktet -5 til -10 C.
– Bruk en billig glider, slik som Swix CH6 (nå PS6, journ.anm.) eller liknende. Den er ikke den hardeste av gliderne, men heller ikke så myk at den blir seig og vanskelig å skrape vekk til høsten, sier Snesrud.
Smøresjefen understreker at det viktigste er uansett at glidsonene blir glidet før skiene settes vekk, men med en glider av denne typen er skiene også mer eller mindre klare til bruk når snøen kommer til høsten.
– Da trenger du bare å skrape og børste skiene, så er de klare til bruk igjen, sier Stein Olav Snesrud til Langrenn.com.
Tips: Gå over utstyret og lag deg gjerne en liste over ting som må skiftes, for eksempel bindinger, stavstropper, håndtak eller trinser som er ødelagt, og om det er noen smøringer eller preppeutstyr du er tom for og må supplere med til neste vinter.
PS: Har du gamle fluorholdige produkter liggende? Fram til 1. mai 2022 kan du «pante» disse produktene hos Swix. Og det er såre enkelt å delta:
- Du finner fram de aktuelle produktene, legger dem i en pose eller eske.
- Klikk deg inn på annonsen til Swix eller gå inn på kampanjen via Swix hjemmesider, legg inn navn, mobilnummer og adresse, bestem dag for henting, skriv koden på posen eller esken og legg den i postkassa eller på dørmatta.
- Så blir pakken hentet – helt gratis, brakt til Swix, registrert og destruert.
- Og du får et gavekort på epost.