Slik velger du de beste stavene
Staver til konkurranser koster nesten like mye som ski, men få legger like mye krefter i å vurdere hvilke staver som best passer dem, deres teknikk og bruk.
– Mange tenker at en stav er en stav, og det er svært få forbrukertester som vurderer staver opp mot hverandre, men staver har enorm betydning for både prestasjonen og skiopplevelsen, sier Pat Lam Thorstad, som er en av to nye stavutviklere på Swix.
For løperne er det viktigste at staven er lett og sterk, slik at all kraft som legges i stavtaket overføres til framdrift. Videre må staven ligge godt i hånda, og komme raskt og naturlig tilbake til hånda etter hvert stavtak. Det setter store krav til materialvalg, materialsammensetning og konstruksjon.
Det er flere faktorer som avgjør stavens egenskaper, men vekt, pendel og utforming er noen av de viktigste.
– Noen av faktorene er basert på fysikk og konstruksjon, mens andre er smak og behag. Begge kategorier er viktig, sier Lam Thorstad.
Han skulle ønske det var lettere for løperne å kunne teste ulike staver og stropper opp mot hverandre.
Les også: Hvorfor er toppstavene så dyre?
Saken fortsetter under
Stavrør
Både materialvalg og konstruksjon i stavrøret påvirker stavens egenskaper.
De dyreste toppstavene er laget av 100 prosent high modulus karbonfiber, noe som gjør dem ekstremt lette og stive, men ikke ekstremt robuste mot dagligdags «juling». Rimeligere staver er laget av ulike sammensetninger av karbon- og glassfiber, eller aluminium. Det gir en mer solid, men litt tyngre stav.
Videre har stavrørets konstruksjon mye å si for hvordan staven føles og oppfører seg.
I forkant av fjorårets sesong kom Swix med sin helt nyutviklede Triac 4.0 Aero. På denne staven har de endret stavrøret fra den trekantede fasongen de har hatt siden den første Triac-modellen ble lansert for over ti år siden, til et rør med fire hjørner og buet front.
Den nye konstruksjonen gjør røret enda stivere, sterkere og mer aerodynamisk. Nettopp fasongen på røret bidrar til at pendelen på staven, altså hvordan den beveger seg gjennom stavtaket, oppleves som lett og naturlig.
Swix har patent på Triac-konstruksjonen, og så langt har de fleste andre stavprodusenter basert seg på runde stavrør.
Les også:
Ny konkurransestav skal revolusjonere langrenn: – Betydelig raskere
Saken fortsetter under
Vektfordeling og balansepunkt
I tillegg til stavrøret består staven av et håndtak med stropp og stroppfeste, og en trinse med pigg.
Både håndtaket og trinsen påvirker vekta av staven, men enda viktigere: De påvirker hvordan staven oppfører seg i bruk, ofte også omtalt som pendel.
– Når du velger stav, bør du ikke bare fokusere på vekta av staven, men kjenne etter hvordan staven føles å føre fram til et nytt stavtak, sier Lam Thorstad.
– Vekt som plasseres øverst, på den tjukkeste delen av røret, merker du mindre til enn vekt som plasseres nærmere tuppen. Det er fordi at vekt som sitter i motsatt ende av håndtaket trekker staven ned mot bakken. Altså merker du mindre til vekta av håndtaket enn trinsa, forklarer Lam Thorstad.
Trinser
Fordi vekt ytterst og nederst på staven der stavrøret er tynnest og lengst vekk fra håndtaket, er det disse grammene som merkes best når staven brukes. Derfor er det et poeng at trinser må være så lette som mulig.
– Vekten og formen på trinsene betyr mye for hvordan staven oppfører seg. Standard-trinsen er gjerne laget av plast med stålpigg, men til racing har vi laget trinser av karbonkompositt med aluminiumspigg, sier Lam Thorstad.
– Det er bare to gram forskjell på racing trinsen og standard-trinsen, men om du går med en av hver samtidig, vil du merke forskjell.
Samtidig som at trinsene skal veie minst mulig, settes det store krav til dem: Trinsene må være solide nok til å tåle hardt trykk mot underlaget for hvert eneste stavtak.
Kravet til vekt og holdbarhet er også noe av grunnen til at racing trinsen lages av karbon framfor plast: karbontrinser blir både lettere og sterkere enn plasttrinser til det bruket de er utviklet for, men samtidig også skjørere hvis de utsettes for slag i andre retninger eller påkjenninger slik at de får hakk eller skader.
Saken fortsetter under
Skifte trinser
Etter hvert har mange av stavprodusentene kommet med ulike systemer for å skifte trinser, uten behov for verktøy, lim eller varme.
Enkle systemer for å skifte trinser gjør det ikke bare lettere å skifte trinser dersom de blir ødelagt, men det gir løperen mulighet til å skifte trinser etter forholdene.
Når det er løse forhold eller dyp snø, er det en fordel med større trinser for å unngå at staven stikker gjennom. Når det er faste forhold i løypa, klarer man seg med en liten trinse uten at den stikker gjennom.
Grep og stropper
Mennesker har ulik form og størrelse på hendene, og ulike preferanser for hvordan de liker at stroppen skal sitte.
– Noen liker myke stropper, mens andre vil at stroppen skal være stivere og gi mer støtte og struktur. Da er det en fordel at stroppene kan byttes ut, sier Lam Thorstad.
– Når du tester staver, bør du bruke litt tid på å vurdere stropper og grep. Liker du hvordan grepet er utformet? Sitter stroppene godt og er de lette å justere? Holder de seg på plass når du har justert dem, eller har de en tendens til å gli når du bruker dem? Det er ting du bør ha i bakhodet, sier Lam Thorstad.
Videre har løperne ulike behov avhengig av temperatur og forhold. Når det er kaldt, trenger man en stropp som har plass til tjukkere hansker eller votter, men disse vil oppleves som slarkete og upresise med tynne hansker. Det er også en grunn til at det er nyttig med utskiftbare stropper.
Det er også en fordel at stroppene kan skiftes dersom de slites ut eller blir ødelagte, eller at man kan ta med seg «favorittstroppene» fra en stav til en annen, også på tvers av modeller.
Interessert i utstyr? Her har vi samlet alt av tester og innhold om ski, staver, smøring og stæsj