Fluorskandalen: – Vi lurer fælt på hva som skjedde
Fluorskandalen under verdenscupåpningen i alpint i Sölden lørdag formiddag, der norske Ragnhild Mowinckel ble disket etter at skiene hennes testet positivt for fluor, får hele bransjen til å klø seg i hodet.
Så langt har man ikke klart å finne årsaken til at skiene til Mowinckel, som fikk grønt lys til første omgang av rennet, plutselig slo ut med skyhøye mengder fluor under en halvtime senere.
Rennsjefen i teamet til Head, skimerket til Mowinckel, freser mot det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS). Han stoler overhode ikke på fluortesteren til FIS.
– Vi lurer fælt på hva som skjedde i helga, og det gjør at mange blir usikre nå. Så nå prøver vi å få tak i mer informasjon, sier Mathis Dahl Fenre på Swix.
Dahl Fenre er en av produktutviklerne på Swix som jobber med utviklingen av fluorfrie produkter, og understreker at fluorskandalen i Sölden ikke har noe med Swix å gjøre, men at alle i bransjen nå stiller seg svært undrende til hva som kan ha skjedd der.
Les også:
Fluorskandalen i Sölden preger langrennsmiljøet: – Det er jo den store skrekken
Dahl Fenre poengterer at han ikke involvert i etterforskningen av episoden. Han er imidlertid en av de som har erfaring med å teste produkter og utstyr med testapparatet som brukes til å kontrollere utøvernes ski for spor av fluor.
Dahl Fenre klør seg derfor i hodet over episoden fra Sölden.
– At det er målt verdier som er ti ganger over grensa, tyder på at det har vært fluor under skiene og at det ikke bare var en feilmåling. Men de samme skiene skal jo ha fått grønt lys før start. Så her må man jo inn og analysere i etterkant for å finne ut hva som gjør at det slår ut så høyt, hvis det ikke er blitt brukt fluor, sier han til Langrenn.com.
Fluorforbudet: Dette utstyret må du kjøpe nytt og dette kan vaskes rent
Kan være udefinert stoff
Dahl Fenre forklarer at fluortesteren fungerer slik at alle stoffer som forekommer i skismøring må legges inn i databasen til programvaren og alt må defineres som lovlig eller ulovlig. Utfordringen er at produsentene utvikler svært mye som er helt nytt for testeren, og at alt dette må være oppdatert i databasen.
– I utviklingen bruker vi nå mange råstoffer som aldri har vært brukt i skismøring før, og man må sørge for at de registreres som greit og lovlig, sier Dahl Fenre.
Les også: Slik fungerer fluortesteren
Positivt signal på at forbudet respekteres
Fluorforbudet ble vedtatt for flere år siden, men har vært utsatt til nå på grunn av usikkerhet rundt testing og testapparatene som skal brukes ute på arenaene.
Nå skal dette være på stell og forbudet trer i kraft fra og med inneværende sesong. I sommer la det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) fram testprosedyren og protokollen for hvordan fluorforbudet skal håndheves. Konsekvensen av rødt utslag på fluormåleren er brutal: De som tester rødt for fluor blir disket, og avgjørelsen kan ikke ankes.
Smøringsutvikleren på Swix føler derfor med både utøveren og hennes serviceteam som nå står med veldig mange ubesvarte spørsmål, men trekker samtidig fram at han ser to positive sider ved episoden.
– Det er i utgangspunktet bedre at dette skjer på denne måten, ved at det er et tydelig brudd på reglene med verdier langt over grenseverdien, enn verdier som ligger like over grensa. Og så er det jo bra at et bare var ett slikt tilfelle, at alle unntatt en testet grønt. Det godt tegn på at testeren fungerer og at det ikke brukes fluor, sier Mathis Dahl Fenre til Langrenn.com.
– Det er meg bekjent ikke er noe som tyder på at det har blitt brukt Swix produkter i dette tilfellet, og det har helt sikkert ikke blitt brukt Swix produkter som har vært til salgs de siste årene, da disse er 100 prosent fluorfrie, sier han.