Slik får du maks ut av felleskiene
Med felleski slipper du festesmøring, men helt vedlikeholdsfrie er de ikke. Siden felleskiene først ble lansert har det kommet flere produkter på markedet som gjør at du får mest mulig ut av skiene og forlenger levetiden på både fellene og skiene.
De to viktigste kategoriene av spesialprodukter for felleski er impregnering og rens. Her er det viktig å bruke produkter som er spesielt tilpasset felleski, da andre produkter kan skade fellen eller limet som fester fellen.
I markedet for nye felleski? Se vår store test av felleski her
Impregnering
Fellen på felleski er laget av enten mohair eller en blanding av mohair og nylon. Feller som er laget av en miks har som regel bedre holdbarhet, på bekostning av noe glid. Begge varianter krever impregnering for å forbedre gliden og for å unngå ising og kladder i fellen.
– Det er først og fremst når snøen går fra å være våt til tørr, og på temperaturer rundt 0 grader, at du kan oppleve ising i fellen, sier Håvard Rønning i Swix til Langrenn.com.
De fleste impregneringer kommer i flytende form og gnis inn i fellen med Fiberlene eller tilsvarende skispesifikt tørkepapir i forkant av skituren.
Noen produsenter, slik som SkiGo, kommer også med tilsvarende produkter i form av voks-stifter som gnis rett på fellen for å unngå at den trekker til seg møkk fra underlaget, og dermed gir bedre glid og reduserer risikoen for «lugging». SkiGo Skin Wax kommer i pakning med to vokser: En rød for varme forhold og en blå for kalde forhold.
Visste du at ved å justere posisjonen på bindingene kan du ytterligere optimere felleskienes egenskaper basert på forhold, terreng, kroppsvekt og teknikk. Lær deg knepene
Saken fortsetter under
Rens
Hver gang felleskiene brukes, utsettes fellen for alt som ligger i løypa, og en del av det blir sittende fast i fellen. Over tid vil du da oppleve at skiene mister glid, og derfor bør fellen renses ved behov.
– Fellene samler opp smøringsrester, skitt og forurensing fra snøen. Dette gjør at fellen blir tregere og det forringer skienes egenskaper, som igjen gjør skiopplevelsen dårligere. Derfor er det er viktig å rense godt, gjerne etter hver tur,sånn at du sikrer gode ski neste gang du skal ut på ski, sier Rønning.
Hvor ofte du må rense fellen, avhenger selvsagt av hvordan forholdene er, hvor langt du har gått, og hvor kresen du er. Venter du for lenge, kan det imidlertid bli vanskeligere å få fellen skikkelig ren igjen.
Uansett hvor ofte du renser, er det viktigste å bruke renseprodukter tilpasset felleski. Vanlig skirens kan nemlig føre til at limet som holder fellene på plass løser seg opp.
Interessert i utstyr? Her har vi samlet alt av tester og innhold om ski, staver, smøring og stæsj
Saken fortsetter under
Glider
Som alle langrennsski bør også felleski glides jevnlig for å sikre god glid og ta vare på sålen slik at du forlenger skiens levetid. Men mens impregnering og renseprodukter må være spesielt tilpasset felleski, kan du bruke samme glider på felleski som på andre ski.
Du kan enten bruke vanlig, fast glider som varmes inn med smørejern, sikles, børstes og poleres på tradisjonelt vis, eller en fIytende glider som sprayes på skien, børstes og poleres.
– Flytende glider er superenkelt å bruke og gir fantastiske ski. Flytende glider sprayes rett på glidsonen og skal trekke inn i sålen i noen minutter, sier Rønning til Langrenn.com.
Han byr også på et ekstra tips for å få flytende produkter til å trekke enda bedre inn i sålen:
– For et enda bedre resultat med flytende glider, kan du spraye denne på en filtkork og gni det inn i skiene. Når dette har tørket børster du over sålen med en nylonbørste.
Oppdatert 31. januar 2024: En versjon av denne artikkelen var publisert i 2022. Felleskitesten det refereres til ble gjennomført i skitunellen i Torsby.