Trening på rulleskimølle: Når, hvor og hvordan?
Rulleskimøller blir stadig vanligere og mer tilgjengelige. Men når, hvor og hvordan bør du trene på rulleskimølle? Og er det noen ulemper med å trene på mølla?
Langrenn.com tok en prat om nettopp dette med Håvard Bogetveit som la opp skiskytterkarrieren i 2022, og nå er hovedtrener for det norske private satsingslaget Team 1,5 (tidligere Team Maxim). Han ser en rekke fordeler med å bruke rulleskimøller systematisk i treningsarbeidet, spesielt for satsende utøvere som har kommet på et så høyt nivå at de skal begynne å hente ut marginer.
Bogetveit og laget kom nylig tilbake fra sesongens første samling. Den var lagt til Fjordium Performance Institute i Gloppen, der de blant annet gjennomførte flere økter på rulleskimølle. Det relativt nyåpnede senteret har utstyr av samme standard som brukes på for eksempel Olympiatoppen, og er drevet av tidligere landslagsløper i langrenn Roger Aa Djupvik.
– Fjordium har hele tre rulleskimøller av den typen som man kan skøyte på. Det er en stor fordel som gjør det mulig å komme med et stort team, der alle får mulighet til flere økter i løpet av treningsoppholdet, sier Bogetveit.
Les mer: Therese Johaug la grunnlaget for OL-gullene i Gloppen
Bogetveit forklarer at hans utøvere bruker rulleskimølle til flere typer økter, men han trekker fram tre typer økter der rulleskimølle gir ekstra godt utbytte.
– Vi kjører flere typer økter på rulleskimølle. Til teknikktrening, testing og standardøkter er mølla helt uovertruffen, men vi kjører også rolige økter på mølla. På slike økter kan man prøve ut forskjellige teknikker, og man har den roen og tida man trenger til å øve inn og terpe på spesifikke tekniske elementer, sier han.
Saken fortsetter under
Testing og standardøkter
Den absolutt største fordelen med å kjøre tester og standardøkter på rulleskimølle, er at du kan kontrollere alle parametere.
– Inne på mølla kan vi kontrollere alt, slik at rammene og gjennomføring av testen blir mest mulig lik hver gang. Det er viktig når vi skal sammenlikne resultater og måle progresjon over tid, sier Bogetveit, og fortsetter:
– Utendørs er det mange faktorer, slik temperatur, vær og vind, rullemotstand og underlag, som påvirker testresultatene og gjør det vanskeligere å sammenlikne testene selv om selve økta er lik.
Bogetveit forklarer at de starter sesongen med en standardøkt der de blant annet måler maksimalt oksygenopptak og kartlegger laktatprofilen til løperne. Denne testen kjøres på rulleskimølle, slik at alt blir mest mulig likt.
– Med testing på rulleskimølle får vi tallfestet status, en fasit på hvor kroppen og formen er. Det bestemmer hvordan vi legger opp treningen framover for å nå de målene utøverne har satt seg.
Når utøverne testes igjen med samme standardøkt og testprotokoll senere på sesongen, ser Bogetveit tydelig hvilken utvikling løperne har hatt, hvordan de responderer på treningen, og hvilke justeringer de eventuelt må gjøre for å oppnå ønsket progresjon.
Se også:
Treningstrender: De beste langrennsøktene
Saken fortsetter under
Teknikkøkter
Til spesifikke teknikkøkter har rulleskimøller også en viktig funksjon, sier Bogetveit, og trekker fram flere fordeler med å kjøre slike økter på mølla framfor utendørs i rulleskiløyper.
– På mølla kan treneren kontrollere alt og legge til rette optimalt for å få trent på de aspektene man ønsker. Ett eksempel er at ved ha konstant hastighet på båndet, merker utøverne lettere når de går teknisk bra eller dårlig. De oppdager med en gang når noe plutselig sitter, slik at de gå fortere, for plutselig er de da helt oppe i stanga foran på mølla, forklarer han.
Speil og bedre mulighet for filming er andre fordeler ved å trene teknikk på rulleskimølle sammenliknet med utendørs.
– Direkte visuell tilbakemelding ved hjelp av speil eller video gjør det mye lettere for utøveren å forstå seg på teknikk og hvilke muskler som skal aktiveres. I et treningslab kan du sette opp kameraer i ulike vinkler, slik at du får filmet og vist akkurat det du ønsker å fokusere på, samtidig som utøveren også kan se sin egen teknikk både i speilet og på skjerm mens treneren forklarer og kommer med tilbakemeldinger, sier Bogetveit.
Til sammen gjør dette at utøveren får en bedre teknikkforståelse ved å kjøre en del spesifikke økter på rulleskimølle.
– Med speil og kameraer i ulike vinkler, konstant hastighet og stigning, både ser og merker utøveren bedre hva de gjør riktig og hva de må jobbe med, sier han.
Videre kan det å kjøre kvalitetsøkter inne på rulleskimølla være et godt alternativ når været gjør det vanskelig å få gjennomført planlagte økter utendørs. Det er ekstra aktuelt sent på sesongen, når det er kaldt, mørkt og vått.
Se også videoserien: Fem filmer som forbedrer rulleskiteknikken
Saken fortsetter under
Kan ikke erstatte tradisjonell trening
Samtidig er det ikke noen grunn til å fortvile dersom man som satsende utøver ikke har tilgang på mølletrening.
Selv om det er en rekke fordeler med å kjøre alt fra tester og hardøkter til teknikk og rolige økter på rulleskimølle, kan ikke teknologi og treningslaber erstatte tradisjonell rulleskitrening utendørs.
På noen områder er rulleskimølla nemlig helt annerledes enn det å gå på ski.
Ute møter du ulikt terreng og underlag, ulike fører med både faste og løse forhold, varmt og kaldt vær, og det får du ikke trent på mølla.
Dessuten består skirenn av en rekke teknisk-taktiske vurderinger, slik som hvor og når du bør skifte fra en delteknikk til en annen, hvordan du posisjonerer deg inn og ut av svinger for å beholde mest mulig fart, og hvilket spor som vil gi best glid. Man må også trene på det å gå i felt, både taktisk og praktisk. Dette er elementer som man ikke får trent på mølla, men som er helt avgjørende for å lykkes i skirenn.
Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning