Thomas Helland Larsen: – 5 prosent inspirert av Van der Poel

av Ingeborg Scheve • 21.07.2022
Derfor er stjernesprinteren i Team Norconsult Thomas Helland Larsen skeptisk til skøyteløperens radikale treningsopplegg.

Thomas Helland Larsen opplever at treningsopplegget til skøyteløperen Nils Van der Poel, er blitt plukket opp av mange i langrennsmiljøet etter at svensken håvet inn gull under OL i Beijing i vinter. Selv er 24-åringen i Team Norconsult skeptisk til å kopiere for mye opplegget ukritisk.  

– Jeg er fem prosent inspirert av Van der Poel. Mye av det han beskriver er interessant, og det er sikkert noe der som er bra å ta inn. Men langrenn er mye mer komplekst, sier stjernesprinteren Helland Larsen til Langrenn.com.

Dette er Van der Poels gulloppskrift
Den svenske skøyteløperen Nils Van der Poel, som tok gull under OL i Beijing i vinter, har inspirert mange langrennsløpere og utholdenhetsutøvere etter at han la ut i detalj om sitt treningsregime. 

Kort oppsummert handler Van der Poels treningsopplegg om ekstrem periodisering. Skøyteløperen legger opp sesongen med bolker der han kjører ekstremt mye mengde og bare rolige økter, deretter en bolk med bare terskeltrening og til slutt en kort bolk med spesifikk skøytetrening og bare hardøkter. I tillegg kjører han et strikt skjema for trening og hviledager. Totalt ligger van der Poel på godt over 1000 treningstimer i året. 

Team Norconsults hovedtrener Ola Kvisle er en av de som er fascinert av treningsfilosofien og grunnprinsippene til skøyteløperen Nils Van der Poel. 

Kvisle sier til Langrenn.com at han har inkludert en del elementer fra skøyteløperens trening i basisoppsettet for løperne på Team Norconsult denne sesongen. Men det er likevel opp til hver enkelt løper på laget hvor mye de ønsker å vektlegge dette. 

Les også: 
Norconsult legger om treningsmodellen: skal trene som skøyteløpere

For Helland Larsen blir innslaget av skøyteløperens treningsopplegg imidlertid heller beskjedent. 

– Det er bra å være nysgjerrig på hva utøvere i andre idretter gjør. Hans tanker rundt aerob trening er det sikkert noe i, og aerob kapasitet er en faktor som er avgjørende i både skøyteløp og langrenn. Men langrenn er mye mer komplekst. Det er viktig å huske på hvilke idrett du driver med, og hvilke arbeidskrav som gjelder for det du skal bli god i, sier Helland Larsen. 

Les også: 
Trening og trender: La deg inspirere, trekk ut det beste 
– Det kommer til å ligge igjen mange grøfta etter denne bølgen med intensitetsbolker også

En helt annen idrett 
Helland Larsen trekker fram at sammenliknet med skøyteløp, der alle løp foregår inne, på flat is, i en teknikk og på en eller to distanser, blir langrenn noe helt annet. 

I langrenn konkurrerer man i to stilarter, både klassisk og skøyting. Og hver stilart har flere delteknikker hver i hver stilart avhengig av terreng, løypeprofil, vær- og snøforhold. Dessuten må løperne beherske distanser fra sprint til femmil i begge stilarter. Det setter andre krav til langrennsløpere enn skøyteløpere. 

– Det er sinnssykt mange ferdigheter du skal trene på i langrenn, og derfor er det mye mer spesifikk trening som kreves i langrenn enn det jeg har sett i Van der Poels treningsopplegg, sier Helland Larsen. 

Saken fortsetter under

Thomas Helland Larsen (foran) og Team Norconsult-trener Ola Kvisle under samlingen på Sognefjellet i fjor.

Mer av det som beviselig fungerer
Etter sesongen 2021/22 var Helland Larsen både lei og lei seg, og lekte med tanken om å legge opp. Til tross for både verdenscupseier og sterke prestasjoner på de landslagsoppdragene han ble tatt ut til, ble Helland Larsen vraket til landslaget for kommende sesong. 

Les også: 
Norconsults stjernesprinter Thomas Helland Larsen om berg- og dalbanesesongen

24-åringen gikk mange runder med seg selv, og bestemte seg for å fortsette å gå «all in» for langrenn. Noe av det som trigger, er å finne tilbake til flyten og gleden. 

Derfor har Helland Larsen lagt et opplegg for kommende sesong basert på elementer og prinsipper han vet har fungert for han tidligere. 

– Jeg gjør ikke noe ekstremt i år. Jeg baserer alt på det jeg vet har fungert før, så jeg slipper å gamble med noe. Så det jeg gjør i år er å ta inn mer av det som har fungert før, og ta ut noe av det som ikke fungerte i fjor. 

Det opplegget har Helland Larsen lagt i samarbeid med tidligere landslagstrener Geir Endre Rogn, som nå er Helland Larsens personlige trener. 

Spesifikt hva tar du inn mer av, og hvorfor? 
– Det er mer rolig mengdetrening, spesielt fra mai og ut august. Det skal gi meg et bedre grunnlag, slik at jeg er stiller sterkere til å trene hardere økter i september, oktober, november og inn mot sesongstart. 

Hva har du kuttet ut, og hvorfor? 
– Jeg trente nok litt for mye hardt i fjor, og litt for mye hardt litt for tidlig. Det gikk på bekostning av rolig mengde i barmarksesongen. Da kom jeg tidlig i form. Det er ikke nødvendigvis dumt i seg selv, men det var dumt for meg fordi det gikk på bekostning av det grunnlaget jeg burde ha bygget i stedet. 

Av samme grunn dropper Thomas Helland Larsen også høydetrening. I fjor var han og Team Norconsult en tur i Font Romeu i Pyreneene i september. I år blir det ingen høydesamlinger. 

– Så lenge man ikke kjører et fullt høydeopplegg med flere lange høydeopphold, blir det begrenset hvilken effekt du får av en høydesamling eller to. Ofte er det de store tingene som teller mest, det å trene nok og godt nok, uansett hvor du er. Og jeg føler at jeg er ikke der ennå, at det er på høydetrening jeg skal ta ut marginene. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • – Jeg får mye mer respekt

    Eksklusivt intervju: Verdenscuplederen strutter av selvtillit, røper VM-planen og prosjektet han brenner for.
    av Ingeborg Scheve og Max Östlund (video)
    01.12.2024
  • To ekstraskudd fra dramatisk seierskamp for Norge

    av Kjell-Erik Kristiansen
    01.12.2024
  • Fulgte opp sprintseieren med knockout på jaktstarten

    av Ingeborg Scheve
    01.12.2024
  • Uhyre sterkt Frankrike brøt Norges seiersrekke

    av Kjell-Erik Kristiansen
    01.12.2024
  • Hvem av dem skal til verdenscupen på Lillehammer neste helg?

    av Ingeborg Scheve
    01.12.2024