– Sykling er blitt trendy blant langrennsløpere nå
Harald Østberg Amundsen, Johannes Høsflot Klæbo, Sindre Bjørnestad Skar og landslagsrookie Ansgar Evensen. Skiskytterne Johannes Thingnes Bø, Endre Strømsheim og Johan-Olav Botn. Stadig flere skistjerner bruker sykling som en viktig del av barmarkstreningen.
Les også: Skiskytterstjernen klar for sitt første Tour de France
Trendy å sykle
Rookie i det norske herrelandslaget i langrenn Ansgar Evensen sier at han opplever en form for sykkelfeber i skimiljøet de siste åra.
– Det virker som det er litt trendy blant langrennsløpere nå det med sykling. Du får jo koblet av litt og brukt litt andre muskler. Jeg har kjøpt meg landeveissykkel nå. Man kommer litt lenger enn på rulleski, sier 24-åringen til Langrenn.com.
Det samme sier verdenscupvinner Østberg Amundsen. Også han trekker fram langtur på landeveissykkel som en av sine absolutt favorittøkter om sommeren.
– Langtur på sykkel sammen med gode venner og bollestopp, det er en av mine favorittøkter, sier han.
Skiskytterne har brukt sykling systematisk som en del av sin barmarkstrening i en årrekke. Langløp har vært inspirert av sykkelsporten helt siden oppstarten av Ski Classics. Og nå er det å bruke sykkel som en del av barmarkstrening altså stadig mer populært blant eliteløperne i tradisjonelt langrenn.
Les også: Derfor er Norge så gode
Viktig ressurs for Klæbo
Både Klæbo og Thingnes Bø har det norske profflaget Uno-X Mobility som sine sponsorer.
For Klæbo er sykkellaget ikke bare hans største sponsor, men for 27-åringen er også tilgangen til sykkellagets ekspertise viktig, og han har deltatt på samlinger sammen med laget.
– Vi har mye felles, blant annet at vi er opptatt av innovasjon og utvikling, både i forhold til fysisk trening, ernæring og mental trening, sa Johannes Høsflot Klæbo da han gikk inn i samarbeidet med det norske energiselskapet.
Les mer: Har aldri har tjent så mye som i år
– Det kan være kompetanse innen høydetrening, mental utvikling, forberedelser og mye mer. Men det er også spennende å være en del av et proffmiljø utenfor skiidretten.
Det er også en rekke norske langrennstalenter som har gått over til proffsykling
Les mer: Norske langrennstalenter mot sykkelhimmelen
Sykkel som barmarkstrening: Gull eller tull?
Steinar Mundal har vært trener på landslagsnivå i langrenn og skiskyting både i Norge og internasjonalt i en mannsalder, og har blant annet hatt ansvaret for både Vibeke Skofterud, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug.
Han mener sykling er et verdifullt og positivt innslag i treningsarbeidet for skiløpere i barmarksesongen.
– Det med sykling går litt i bølgedaler, men i perioder har landslagene syklet vesentlig mer enn de gjør i dag, spesielt på 1990-tallet. Med Thomas Alsgaard, Tor-Arne Hetland, Anders Aukland og den gjengen der syklet vi mye. Og de ble jo ikke dårlige skiløpere, sier Mundal.
Anders Aukland er forøvrig en av de som fortsatt sykler mye i sitt treningsarbeid i sommerhalvåret, selv om han nå har «lagt opp» på elitenivå. Og Marcialongavinneren Runar Skaug Mathisen anslår at minst 30 prosent av hans samlede treningsvolum om sommeren er sykling.
Les også:
Sluttet å trene styrke: – Har aldri vært råere
Saken fortsetter under
Derfor er sykling nyttig for skiløpere
Mundal poengterer at sykling gir glimrende treningsutbytte på flere plan. Han trekker fram at sykling styrker beina, setemuskulaturen, legger og lår i langt større grad enn det å gå på rulleski.
– På rulleski blir det veldig mye fokus på staking, og da får du ikke brukt beina på samme måte som når du går diagonalgang på langrenn. Det får du derimot på sykkel, sier han.
Mange skiløpere bruker sykling som mengdetrening og for å få mer variasjon i treningsarbeidet.
– Når man trener 25 til 30 timer i uka, kan det bli ensidig å løpe og gå rulleski på alle langturene. Dessuten er det lettere å sykle fire timer enn å løpe fire timer. Siden sykling er så skånsomt, kan du holde på lenge og dermed få lagt ned mye mengde av typen rolig langkjøring. Det vil bidra til å utvikle generell utholdenhet, sier Mundal.
Saken fortsetter under
Landevei over terreng
Det er heller ikke tilfeldig at mange skiløpere tiltrekkes av landeveissykling, både for det taktiske men også for treningsutbyttet.
Mundal poengterer at det generelt er lettere å kontrollere intensiteten og sørge for at det går rolig nok til å unngå å pådra seg syre i muskulaturen, og lettere å holde på lenge nok.
– Hvis man skal bruke sykling som trening for langrenn, bør man holde på fra tre til fem timer på rolig langkjøringsintensitet. Da er det best å kjøre lange økter i småkupert terreng på landeveien, der man letter kan kontrollere intensiteten og unngå å få syre, sier han.
– Terrengsykling blir mer intervallpreget, og til hardøkter anbefaler jeg generelt å kjøre mer skispesifikke økter, sier Mundal.
Samtidig har også terrengsykling noen fordeler over landevei.
– Terrengsykling gir jo god balansetrening og koordinering. Dessuten likner løypene i terrengsykling gjerne mer på den typen løyper som brukes i langrenn om vinteren, og konkurransetida i terrengsykkel er mer likt langrenn, sier han.
– Men det er jo ikke alle som liker å sykle, eller har egnet utstyr. For å få tilstrekkelig treningsutbytte av sykling, er det er viktig å ha god nok sykkel og at den er korrekt tilpasset. Ellers blir det ikke nok mengde ut av det, sier Steinar Mundal.
Kort oppsummert: Hvis du liker å sykle, så gjør det gjerne som en del av et allsidig treningsopplegg i barmarksesongen. Men fokuser på rolige økter på sykkelen, og kjør hardøktene i mer spesifikke treningsformer.
Interessert i trening og treningstrender? Her har vi samlet stoff om trening, treningsmetoder, forskning og utvikling.