Slik var høydeopplegget til Petter Northug

av Ingeborg Scheve • 29.07.2022
Petter Northug Jr. benyttet høydetrening systematisk gjennom mange år, inkludert de sesongene der han presterte aller best. Slik trente han i høyden, og derfor fungerte det.
Petter Northug Jr. benyttet høydetrening systematisk gjennom mange år, inkludert de sesongene der han presterte aller best. Slik trente han i høyden, og derfor fungerte det.

Petter Northug er en av de utøverne som har brukt høydetrening mest systematisk og tilbrakt mest tid i høyden, både i og utenfor landslaget.  

 – Høydetrening er en del av utholdenhetsidrett. De medaljene Petter tok, var basert på godt høydegrunnlag, sier John Northug til Langrenn.com. 

Langrenn.com tok en prat med John Northug om sønnens høydetrening, hvordan han la opp høydeoppholdene, hvorfor han gjorde det slik og hvilken effekt han fikk av sitt høyderegime. 

Les også: 
Full uenighet om høydetrening: Landslagsjentene får omfattende høydeopplegg, gutta må bli hjemme

De svenske landslagsløperne prioriterer høyde i sesongoppkjøringa

John Northug var manager og støtteapparat for Petter Northug Jr. gjennom store deler av sønnens karriere på verdenscupnivå, og har god oversikt over hvordan Petter la opp treningen i sine beste sesonger.

Etter å ha reist rundt på høydesamlinger med Petter og brødrene hans Tomas og Even i over to tiår, sitter servicemannen på en gullgruve av erfaringer og observasjoner.

John Northug er klar på at høydeoppholdene må planlegges grundig og gjennomføres disiplinert for å få optimalt utbytte av høydetrening. 

Hva er avgjørende for å få uttelling for høydetrening? 
– Det er å ha nok tid i høyden. Det er vesentlig større endring i blodvolumet etter tre uker i høyden enn to. Med større blodvolum vil man da kunne trene på høyere nivå når man kommer tilbake til lavlandet. Derfor var Petters høydeopphold i barmarksesongen og oppkjøringen mot sesongen nesten alltid tre uker lange. 

John Northug understreker også at intensiteten på øktene er avgjørende for høydeeffekten.

– Den største endringen i blodvolumet skjer når man bare oppholder seg i høyden uten å trene, eller trener på lav intensitet, sier han.

John Northug forklarer at Petter var bevisst på effekten av å oppholde seg i høyden, og utnyttet den også i situasjoner der andre løpere ofte velger å reise hjem. 

– I forberedelsene til VM i 2015 ble Petter sjuk under høydeoppholdet i Val Senales. Da lå han bare i senga der oppe i en uke, for å få med seg høydeeffekten av å være på 3000 meters høyde, selv om han ikke kunne trene. Så da han ble frisk, hadde han likevel makset ut oppholdet slik at han kunne gjenoppta treningen på et høyere nivå, minnes han. 

Les også: – Petter Northug er en lærebok som aldri går tom

Saken fortsetter under

Val Senales
Val Senales I Nord-Italia brukes ofte av langrennsløpere i sesongoppkjøringen og til høydesamlinger underveis i sesongen.

Hva betyr et solid høydegrunnlag for rennsesongen totalt sett? 
– Det vi så med Petter, var at de sesongene han hadde fått gjennomført de tre 3-ukerssamlingene i høyden som planlagt før sesongstarten, var det veldig lite som skulle til for å få en ny høydeboost når han trengte det senere på vinteren, sier John Northug, og fortsetter: 

– Med et solid grunnlag i sesongoppkjøringen, kunne Petter greie seg med et 10-dagers høydeopphold for å få en høydeeffekt. Høydeeffekten av de korte oppholdene varte ikke like lenge som etter et treukers opphold, men det var noe han utnyttet systematisk for å få en formtopp inn mot viktige renn.

Hvordan så Petters høydesamlingsregime ut i hans beste sesonger? 
– Typisk hadde Petter da tre 3-ukers høydeopphold før sesongstart. Det første var som regel i juni, og det andre i månedsskiftet august-september. Disse samlingene handlet hovedsakelig om rolig mengdetrening. Det siste høydeoppholdet var i månedsskiftet oktober-november, slik at han kom ned senest en uke før sesongåpningen på Beitostølen, sier John Northug. 

– Det er mange som tror at den siste samlingen før sesongen er noe helt spesielt eller annerledes. For Petter var denne samlingen som regel i Val Senales, så der fikk han trent på snø på breen som ligger på 3000 meter over havet, og han trente også fem hardøkter. Men ellers var innholdet på alle høydesamlingene ganske likt. Uansett må man tilpasse innholdet på hver samling etter hvor mye og hva man har fått gjort av trening før man drar. Har man trent bra hele sesongen, kan man kjøre litt tøffere i oktober. 

Var en uke etter et så langt og tøft høydeopphold nok til å få en formtopp til sesongåpningen på Beitostølen? 
– Ja og nei. Han hadde nok ikke optimal opplading til åpningsrennene på Beitostølen, men det var som regel de første verdenscuprennene som var viktigst for han. De kom først en til to uker etter Beitostølen. 

Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning

FAKTA: HØYDETRENING OG HØYDEEFFEKT 
Hvorfor reise på høydesamling?
 
Det er flere grunner til at utholdenhetsutøvere i årtier har benyttet seg av treningsperioder i høyden som en del av sine overordnede opplegg. Lengden, høyden og innholdet på slike opphold varierer imidlertid avhengig av formålet med oppholdet. 

Vanlige formål med høydeopphold er blant annet: 

  • Å oppnå en fysiologisk høydeeffekt i form av økt blodvolum og økning i hemoglobinmassen i blodet, altså kroppens evne til å frakte oksygen rundt til musklene. Dette øker kroppens prestasjonsevne.
  • Akklimatisering, altså å venne kroppen til å bo og prestere i høyden
  • Teste hvordan kroppen responderer på ulike intensiteter på en spesifikk høyde, for eksempel i forbindelse med forberedelser til mesterskap som arrangeres i høyden. 
  • Få lagt ned en mengdetreningsperiode med ekstra nøye fokus på detaljer, intensitetsstyring og restitusjonsrutiner
Herrelandslagene dropper høydesamlinger i år: Johannes Høsflot Klæbo blir den eneste av landslagsgutta som får et omfattende høydeopplegg denne sesongen.
Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • – Jeg får mye mer respekt

    Eksklusivt intervju: Verdenscuplederen strutter av selvtillit, røper VM-planen og prosjektet han brenner for.
    av Ingeborg Scheve og Max Östlund (video)
    01.12.2024
  • To ekstraskudd fra dramatisk seierskamp for Norge

    av Kjell-Erik Kristiansen
    01.12.2024
  • Fulgte opp sprintseieren med knockout på jaktstarten

    av Ingeborg Scheve
    01.12.2024
  • Uhyre sterkt Frankrike brøt Norges seiersrekke

    av Kjell-Erik Kristiansen
    01.12.2024
  • Hvem av dem skal til verdenscupen på Lillehammer neste helg?

    av Ingeborg Scheve
    01.12.2024