Slik rammes idretten av de nye koronarestriksjonene
Økt frafall, mindre frivillighet og dårligere folkehelse: Idrettsforbundet frykter konsekvensene av de nye nasjonale koronatiltakene.
Tiltakene er vedtatt for å bremse spredningen av omicron-varianten av koronaviruset. Disse nye nasjonale tiltakene trer i kraft fra og med 15. desember og gjelder i fire uker.
For idretten betyr det en ny, krevende vinter. Det kommer etter at den første nedstengingen av landet førte til enormt frafall fra den organiserte idretten. Idrettspresident Berit Kjøll er bekymret.
– Idretten har gjennom hele pandemien opptrådt ansvarlig, og det vil vi naturligvis fortsette å gjøre, også i denne situasjonen. Vi vet hvor mye idretten betyr for folks fysiske og mentale helse. Det er derfor med stor bekymring vi mottar beskjeden om at idretten nok en gang underlegges svært strenge aktivitetsrestriksjoner, sier Kjøll.
Hun frykter konsekvensene av den nye nedstengingen, både for den mentale og den fysiske folkehelse, og for frivilligheten som er fundamentet for aktivitetstilbudet.
– De nye nasjonale tiltakene er meget alvorlige med hensyn til risiko for ytterligere frafall av aktive utøvere og frivillige. Spesielt er jeg bekymret for ungdom og unge voksne, som nå opplever sterke aktivitetsrestriksjoner. Økt frafall blant de frivillige vil også kunne svekke aktiviteten over tid. Derfor håper vi at disse tiltakene blir kortvarige, sier idrettspresident Berit Kjøll.
Samtidig ber idrettspresidenten om at idretten nok en gang retter seg etter de nye reglene.
– Vi oppfordrer alle våre medlemmer om å følge de nye nasjonale anbefalingene og forskriftsfestede tiltak, slik at vi raskest mulig får kontroll på smittesituasjonen og kan komme tilbake til en normal hverdag med både trening og konkurranser.
Nå jobber Norges idrettsforbundet for å sikre framtida til idretten på alle nivåer.
Arbeider for å sikre økonomiske støtteordninger for idretten
Norges idrettsforbund er allerede i tett kontakt og dialog med regjering og helsemyndighetene.
– Vi vil fremme våre innspill til Kulturdepartementet for å sikre at de helt nødvendige økonomiske støtteordningene for idretten og frivilligheten blir så treffsikre som mulig i en tid hvor idretten på nytt blir hardt rammet av de nye restriksjonene, sier Kjøll.
Dette gjelder for idretten nå
Regjeringens restriksjoner med betydning for utøvelse av idrettsaktivitet er oppsummert i disse punktene:
Barn og unge
- Barn og unge i barnehage- eller grunnskolealder kan ha organiserte fritidsaktiviteter, som for eksempel fotballtrening, men det blir anbefalte begrensninger i hvor mange som kan være med. Hvis aktiviteten foregår innendørs bør det være maks 20 stykker, med mindre alle deltakerne er fra samme kohort i skole eller barnehage. (nytt)
- Barn og unge i barnehage- eller grunnskolealder kan trene eller øve sammen, men det anbefales ikke å ha cuper, kamper eller turneringer hvor barn fra ulike steder samles. (nytt)
- Det gjøres et unntak for utendørs idrettsarrangementer for barn og unge i barnehage- eller grunnskolealder. De kan gjennomføres hvis barna hele tiden kan holde en meters avstand, og dersom det er mulig å følge de andre reglene om antall som gjelder for alle arrangementer.
- Barn og unge som er ferdig med ungdomsskolen, bør holde meteren også på fritiden. Det betyr for eksempel at de ikke bør spille fotball eller håndball, hvor det er vanskelig å holde meteren. (nytt)
Voksne
- Det anbefales å utsette eller avlyse gjennomføring av arrangementer tilknyttet organiserte idretts- og fritidsaktiviteter på tvers av ulike grupper, både ute og inne. (nytt)
- Det anbefales å utsette eller avlyse organiserte idretts- og fritidsaktiviteter for voksne som foregår innendørs.
- Voksne kan trene eller ha andre organiserte fritidsaktiviteter utendørs, men det er anbefalt å være maks 20 personer og holde meteren.
Toppidrett
- Regjeringen legger opp til at antall toppidrettsutøvere som kan utøve idrett som normalt reduseres betydelig fra dagens omfang. Hvilke utøvere som faktisk omfattes er for øyeblikket uklart. Norges idrettsforbund vil snarest søke avklaringer med myndighetene om hvilke utøvere som vil være omfattet av toppidrettsdefinisjonen. Det henvises ellers til regjeringens nyhetssak om toppidretten.
Arrangementer
- Maksimalt 20 personer innendørs på privat sammenkomst på offentlig sted, i lånte eller leide lokaler.
- Maksimalt 20 personer på offentlige innendørs arrangementer uten faste tilviste sitteplasser og 50 personer ved bruk av slike sitteplasser. (nytt)
- Arrangøren skal sørge for at alle som er til stede ved innendørs arrangementer skal kunne holde minst 1 meters avstand til andre som ikke er i samme husstand eller er tilsvarende nære. Det gjøres unntak for flere grupper, bl.a. for utøvere på kultur- og idrettsarrangement, deltakere på enkelte kurs og de som er i samme kohort i barnehage eller barneskole.
- På innendørs arrangement hvor alle i publikum sitter på faste tilviste plasser er det tilstrekkelig avstand dersom arrangøren legger til rette for at publikum har minst ett ledig sete mellom seg på samme seterad fra de ankommer arrangementet. Personer fra samme husstand kan sette seg nærmere hverandre etter ankomst.
- På utendørs offentlig arrangement: Inntil 100 personer uten faste, tilviste plasser og inntil 200 x 3 med faste, tilviste plasser. (nytt)
- Arrangører skal sørge for en oversikt over hvor det enkelte publikum eller gjest sitter ved offentlige arrangementer hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser. (nytt)
- Skjenkestopp på arrangementer med skjenkebevilling, inne og ute. (nytt)
- Munnbind påbys også innendørs på arrangementer. (nytt)
Se komplett oversikt over de nye nasjonale tiltakene på regjeringens nettsider.