Økte O2-opptaket fra 71 til 81.5 på et halvt år
Rekruttkanonen fra Støren IL sto for helgas superskrell under sesongåpningen på Beitostølen. Nå er Andreas Fjorden Ree tatt ut til å gå verdenscupåpningen i Ruka i Finland kommende helg. Det blir 24-åringens første verdenscup i utlandet.
Ruka-billetten er et resultat av en radikal omlegging i treningsopplegget. Se alt om Norges tropp, program og detaljer for verdenscupåpningen i Ruka HER.
Måtte stikke fingeren i jorda
For Fjorden Ree ble en snakkis da han vant NM-femmila for tre år siden, men så ble det stille en lang stund. Helgas meritter er derfor en real opptur.
Men resultatene på Beitostølen er ikke tilfeldig. Etter flere tunge sesonger, innså Fjorden Ree at han måtte stikke fingeren i jorda og tak i treninga. Da kontaktet han triatlon-toppen Frode Jermstad for å få hjelp til å sette opp et nytt og annerledes treningsopplegg.
Jermstad har i flere år drevet treningsveiledning både for utøvere i Trondheim og nasjonalt, og siden i fjor har han vært ansatt i Norges triatlonforbund. Men Jermstad har selv bakgrunn fra langrenn, og var flere år på Ski Classics-laget Team SkiGo sammen med blant annet Chris A. Jespersen, Johan Kjølstad, Tore Bjørseth Berdal, Arne Post og Anders Högberg.
Saken fortsetter under
Snudde opp/ned på treningsopplegget
Sammen så de på den treninga han har kjørt til nå, og ble enige om at intensitetsstyring var et område de ville ha ekstra fokus på.
– Vi satte oss ned og så på det han hadde gjort, og gjorde oss opp tanker om å styre intensiteten på en mye bedre måte. Jeg satte opp et forslag om å styre det mer bolkevis. I triatlon har vi hatt suksess med kjøre bolker med trening på fire-fem dager i strekk, i stedet for den «gamle» langrennsmåten med en lett uke, en mediumuke og en harduke, for eksempel, sier Jermstad til NTB.
Han forklarer at en slik syklus gir bedre kontroll på treninga og større muligheter for kontinuerlig justering, og derfor tillater å trene både mer mengde og flere intervalløkter. Flere hardøkter gir økt kapasitet, kanskje den viktigste prestasjonsfaktoren i langrenn.
Og slik har det blitt. Fjorden Ree forteller om en ellevill økning i O2-opptaket, som måler kapasitet.
– Jeg har ikke voldsomt høyt O2-opptak, men en skøytetest i Granåsen viser at jeg har økt fra 71 til 81,5 sammenlignet med samme tid som i fjor, så økningen er ganske betydelig i prosent, sier Ree.
Se også:
Måper over mengdene: Slik trener Andreas Fjorden Ree
basert på femdagerssykluser inspirert av hvordan utøvere innen triatlon og sykkel legger opp sin trening.
– Jeg trener rolig på dag én, to terskeløkter på dag to, en hardøkt på dag tre, mengde på dag fire og tar helt fri på dag fem. Dette har jeg gjentatt uke etter uke, minus samlingene med laget, sier Fjorden Ree.
Se også: Innførte varmetrening, har aldri prestert bedre
Advarer mot blåkopiering
Tidligere landslagstrener Geir Endre Rogn kjenner godt til det opplegget som Fjorden Ree har kjørt denne sesongen, og er ikke overrasket over 24-åringens framgang.
Den erfarne treneren, som nå driver treningsveiledning gjennom sitt eget foretak, advarer imidlertid mot å blåkopiere opplegget til Fjorden Ree med enorme treningsmengder og mange hardøkter. Uten en helhetlig plan bak, er det stor risiko for å trene seg i senk.
– Selv om Andreas trener voldsomme mengder, er det system på det. Den største faren er at unge utøvere kopierer, sier Rogn til Langrenn.com.
Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning
Imponerer
Etter fjerdeplassen på klassiskrennet lørdag og den elleville seieren på skøyterennet søndag, har landslagsledelsen store forventninger til Fjorden Ree.
– Resultatlister er objektive, de lyver ikke. Jeg er spent på hva både han og flere av de andre fra rekruttlaget kan prestere. Vi har et generasjonsskifte på vei. Det kommer stadig nærmere, det er ingen tvil om det, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til Langrenn.com.
Nå er Andreas Fjorden Ree en av 24 utøvere som skal gå verdenscupåpningen i Ruka i Finland kommende helg. Det blir rekruttkanonens første verdenscup i utlandet.
Se også:
Alt om ski på TV sesongen 2024-25: Hvilke kanaler sender hva og når?