Nok en landslagsløper dropper høydeopphold
Sveriges landslagsveteran Calle Halfvarsson har nylig avsluttet en av sine beste sesonger, med blant annet seks pallplasser i verdenscupen. Nå forteller 34-åringen at han går for «den norske modellen» i år og dropper høydeopphold i sesongoppkjøringen, slik som de fleste av løperne på det norske herrelandslaget.
Når resten av distanselandslaget reiser til høyden i Livigno til høsten, blir Halfvarsson med det svenske sprintlandslaget på samling i Meråker.
Det får Steinar Mundal til å riste på hodet, slik han gjør hver gang han ser verdenscupløpere som nedprioriterer høydeopphold i sesongoppkjøringen.
– Vitenskapen er helt klar på dette feltet: Høyden har en gunstig effekt på blodverdiene, sier trenerveteranen som har over 35 år bak seg som skitrener på ulike nivåer, fra klubb til landslag i inn- og utland, langrenn og skiskyting.
Se fakta om høydeeffekten nederst i saken
Tre ganger tre uker hver høst
I Mundals tid som landslagstrener kjørte de tre høydeopphold på tre uker hver i løpet av høstsesongen, et kortere høydeopphold like før mesterskap, samt at de gjerne la inn noen ekstra dager i høyden i forbindelse med verdenscuprunder som gikk i høyden.
Det er også svært likt det høyderegimet som blant annet Johannes Høsflot Klæbo kjører nå, og som Petter Northug kjørte i alle de sesongene han tok medaljer i store mesterskap.
Les også: Slik var Petter Northugs høydeopplegg
– Dette har vi drevet med helt siden 1990-tallet. Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og alle de beste gjorde det. Det er godt dokumentert at dette fungerer, og Olympiatoppen var kjempeflinke med regimet rundt slike høydeopphold. De var gode til å forklare hvorfor dette var viktig, og testet mye både før, under og etter slike opphold, så vi kunne se tydelig at høydeoppholdene hadde effekt, sier Mundal.
Trenerveteranen trekker fram at de beste utholdenhetsutøverne er klare på at de gjennomgående benytter seg av høydetrening for å bli best i verden, ikke minst i løping.
– Ingebrigtsen-gutta har jo sagt flere ganger at uten høydetreningen hadde de aldri løpt så fort som de gjør, poengterer Mundal.
Saken fortsetter under
Høydeopphold er en del av jobben
Motargumentet som ofte trekkes fram i debatter om verdien av høydetrening, at det først og fremst er fokuset på trening, intensitetsstyring og restitusjon og ikke nødvendigvis høyden som gir resultatet på slike samlinger, og at dersom man trener like systematisk og målrettet i lavlandet ville man få tilsvarende framgang. Men det kjøper ikke Mundal.
– De som bruker dette argumentet skjønner at det egentlig er feil, men de trenger en unnskyldning for å ikke dra til høyden, sier han.
Mundal har forståelse for at det kan være tungt å være så lenge borte flere ganger i oppkjøringen i tillegg til all reisingen i konkurransesesongen, spesielt for de som har små barn. Samtidig er han klokkeklar på at høydetreningen er en del av jobb-beskrivelsen for de som vil drive med langrenn på verdenscupnivå.
– Det å være langrennsløper på øverste nivå er et yrke som krever at du legger ned den jobben som må til. Det er så enkelt, sier Steinar Mundal.
Vil være mer hjemme
For Halfvarsson er nettopp familiesituasjonen en sterkt medvirkende årsak til at han dropper høyden i år til fordel for Meråker. Han ble pappa i slutten av juni i fjor, og ønsker derfor å være mer hjemme i sesongoppkjøringen.
– Til dels har jeg aldri vært i Meråker og trent før, samt at jeg ikke vil være så mye borte fra familien. Da ser jeg på (Meråker) som et bra alternativ som gjør at jeg kan trene bra, men kan være mer hjemme og får dessuten tatt litt tak i sprinttreningen, sier Halfvarsson til Längd.se, og legger til:
– Men jeg er ikke like gira på høydetrening lenger. Jeg vil heller kjøre på med litt hardere trening i lavlandet.
Saken fortsetter under
FAKTA: HØYDETRENING OG HØYDEEFFEKT
Dette skjer i høyden:
- Med økende høyde over havet synker luft- og oksygentrykket, slik at det blir mindre oksygen tilgjengelig for kroppen. I strandkanten er blodets oksygenmetning på 98-99 prosent, mens på 2000 meter over havet er forholdene slik at oksygenmetningen faller til cirka 85 prosent. Det reduserer prestasjonsevnen med mellom 7 og 10 prosent.
- Samtidig går pulsen opp, og kroppens evne til å kvitte seg med laktat ned når man oppholder seg i høyden. Derfor må man være ekstra nøye med restitusjon og intensitetsstyring i høyden, spesielt i starten av høydeopphold.
- Kroppen responderer på denne oksygenmangelen ved å produsere flere røde blodceller. Med økt nivå av røde blodceller (høyere relativt innhold av hemoglobin i blodet/høyere blodprosent) stiger det maksimale oksygenopptaket. (VO2max)*. VO2max er en begrensende faktor i langrenn og annen utholdenhetsidrett, så det å øke VO2max vil bidra til å heve prestasjonsevnen.
(Kilder: Olympiatoppen, snl.no)
Hvorfor reise på høydesamling?
Det er flere grunner til at utholdenhetsutøvere i årtier har benyttet seg av treningsperioder i høyden som en del av sine overordnede opplegg. Lengden, høyden og innholdet på slike opphold varierer imidlertid avhengig av formålet med oppholdet.
Vanlige formål med høydeopphold er blant annet:
- Å oppnå en fysiologisk høydeeffekt i form av økt blodvolum og økning i hemoglobinmassen i blodet, altså kroppens evne til å frakte oksygen rundt til musklene. Dette øker kroppens prestasjonsevne.
- Akklimatisering, altså å venne kroppen til å bo og prestere i høyden
- Teste hvordan kroppen responderer på ulike intensiteter på en spesifikk høyde, for eksempel i forbindelse med forberedelser til mesterskap som arrangeres i høyden.
- Få lagt ned en mengdetreningsperiode med ekstra nøye fokus på detaljer, intensitetsstyring og restitusjonsrutiner.
Steinar Mundal har over 35 år bak seg som skitrener på ulike nivåer, fra klubb til landslag i inn- og utland, langrenn og skiskyting. Han har vært skitrener på landslagsnivå på heltid siden 1992, først for Canadas landslag fram til 1998, deretter for de norske landslagene i langrenn og skiskyting. Han var også personlig trener for en rekke av Norges beste langrennsløpere, inkludert Vibeke Skofterud, Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby, samt Even Northug, Mikael Gunnulfsen og flere av dagens toppløpere.