De beste øktene på stakemaskin

av Ingeborg Scheve • 23.10.2024
Det er høst, mørkt, vått og sleipt. Det er perfekte forhold for stakemaskin. Her er tre effektive økter.
Det er høst, mørkt, vått og sleipt. Det er perfekte forhold for stakemaskin. Her er tre effektive økter.

Staking er en viktig del av moderne langrenn, også i tradisjonelt distanselangrenn. Og stadig flere tar i bruk stakemaskin som en del av treninga. 

For Mattis Stenshagen, 28-åringen som knuste alle på testrennet i Holmenkollen forrige uke, har stakemaskinen blitt et viktig treningsverktøy. Han opplever at staking og stakekapasitet blir stadig viktigere del av sporten og treninga, og deler gjerne tre av sine mest effektive økter på stakemaskin.

– De fleste skirenn avgjøres på oppløpet, og da er det staking som gjelder, poengterer Stenshagen. 

Se også: Verdenscupsensasjonen knuste alle i Holmenkollen

Allsidig supplement
– Jeg har brukt stakemaskin systematisk som supplement til den tradisjonelle treningen de siste to-tre sesongene, og jeg opplever at det har gitt meg et løft, sier Stenshagen, og fortsetter: 

– Bevegelsesmønsteret er ganske likt rulleski, så treningsutbyttet er veldig relevant og overførbart. Dessuten kan du gjøre litt andre ting på stakemaskinen enn det man typisk gjør ute. 

Stenshagen forklarer at han bruker stakemaskinen på flere ulike måter i treningsarbeidet, og til en rekke forskjellige typer økter. 

– Jeg kjører både egne økter på stakemaskin, men jeg bruker den også ofte som en del av andre økter. Jeg kan for eksempel bruke stakemaskinen som avslutning på en økt der jeg kanskje går to timer på rulleski etterfulgt av halvannen time løping, og så komme inn å avslutte med en time på stakemaskinen, sier Stenshagen. 

Andre ganger, og spesielt sent på høsten når det ikke er gode forhold for rulleski ute, gjør stakemaskinen at han likevel kan få kjørt harde stakedrag uten å frykte at han skal skli eller piggene glipper. 

Dette er Stenshagens favorittøkter på stakemaskin:

1. Intervaller og standardøkter
Her er det nesten bare fantasien som setter begrensninger, men Stenshagen bruker sin stakemaskin både til kortere, eksplosive intervaller og lengre drag på kontrollert intensitet. 

– Jeg liker for eksempel å kjøre 5 x 8 minutter på sone i3-4, som en bra intervalløkt, sier han. 

– Det er veldig godt å vite at du alltid kan få gjennomført økta slik du ønsker. Det er spesielt nyttig nå sent på sesongen, og hvis du ønsker å kjøre standardøkter som er direkte sammenliknbare. Ute er det ofte vått og sleipt, men inne i boden er forholdene alltid like, sier Stenshagen.

2. Styrkeøkter
Stakemaskinen kan stilles inn på ulik motstand, slik at du kan få større belastning og akkurat den belastningen du er ute etter. 

– Mangler du fart og snert, kan du kjøre korte, harde drag med trøkk. Mangler du stayerevne i staking, kan du kjøre lengre intervaller, sier Stenshagen.

3. Mengdeøkter
Andre ganger er vanskelig å få lagt inn nok tid og mengde på staking ute, spesielt når dagene blir kortere og kaldere. Da kjører Stenshagen gjerne mengde på stakemaskinen. 

– Det er sjelden jeg står og staker over halvannen time på maskinen, men jeg bruker den gjerne på slutten av en økt jeg har kjørt ute, for å få inn mer tid, forklarer han, og fortsetter:

– Da kan det for eksempel være at jeg løper to timer ute og så fullfører inne med halvannen time på stakemaskinen, der jeg veksler mellom 20 minutter på moderat motstand og 20 minutter med tyngre motstand. 

Anders Aukland er en som har brukt stakemaskin i årevis i sitt treningsarbeid, både som mosjonist og da han satset fulltid. Her kan finner du superveteranene beste tips til effektiv høsttrening.

Les mer: Auklands Arena: Høsttrening for mosjonister

Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning

Saken fortsetter under

Team Swix Ercolina
Mattis Stenshagen (til høyre) og resten av privatlaget Team Swix bruker stakemaskin systematisk som en del av treningsopplegget sitt. Foto: Team Swix

Skal til VM: Alt henger på tre uker i november-desember
I fjor gikk Stenshagen seg til friplass i verdenscupen fra januar og ut sesongen som leder av Skandinavisk Cup. Der tok han to pallplasser, tre topp-10 og to topp-15 plasseringer i løpet av noen få uker. Likevel ble han ikke tilgodesett med landslagsplass. 

I år er det selvsagt VM i Trondheim som er målet. Og når uttaket til VM troppen gjøres, er det resultater på øverste nivå som teller. Det betyr at sesongåpningen på Beitostølen i slutten av november og de neste helgene blir ekstremt avgjørende.

Se også:
Avslører VM-planen: Like enkel som den er vanskelig

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Fredag åpner påmeldingen til Tana-Varangerrennet 2025

    Tana-Varangerrennet er nå en del av langløpsserien Ski Classics Challengers, og påmelding for 2025-utgaven åpner fredag 8. november.
    av Langrenn.com i samarbeid med Ski Classics
    05.11.2024
  • Se den stjernespekkede sesongåpningen i Muonio direkte på SC Play! 

    av Langrenn.com
    04.11.2024
  • Johaug åpner for å skrote VM

    av Ingeborg Scheve
    04.11.2024
  • OL-løperen avslører: Gravid

    av Katerina Paul og Ingeborg Scheve
    04.11.2024
  • – Noe av det mest krevende jeg har gjort 

    av Ingeborg Scheve
    04.11.2024