Advarer: – Altfor mange vil bli gode på alt med en gang 

av Ingeborg Scheve • 09.07.2024
Tidligere juniorlandslagstrener slår alarm om effekten av treningstrendene til senioreliten på de yngre løperne.

– Altfor mange vil bli gode på alt med en gang, sier tidligere juniorlandslagstrener for Norge. 

Geir Endre Rogn, som har flere år bak seg som trener for det norske juniorlandslaget, ser at stadig flere yngre utøvere kjører blåkopier av elitens treningsopplegg, nedprioriterer den treninga de har mest behov for, og dermed ødelegger for sin egen utvikling.

– De ser hva de beste i verden gjør, og de ser at det fungerer for dem. Men det vi ser, er at det fører til at yngre prioriterer feil, sier Rogn. 

Det er en trend som bekymrer den erfarne treneren, som nå driver treningsveiledning gjennom sitt eget foretak Topptrent.com og er treningsekspert på Langrenn.com. 

Rogn trekker fram at det er lett å glemme at verdenscupløperne jager marginene som skiller seier fra fjerdeplass i verdenscupen, og at de kan ta de grepene de gjør fordi de har lagt det grunnlaget de har. 

Les også:
Advarer mot populær treningstrend: – Det kommer til å ligge mange i grøfta etter denne bølgen

Saken fortsetter under

Harald Østberg Amundsen - Klæbo - 50K CL WC Holmenkollen 2024
Slår alarm: – De eldre utøverne er gode til å få fram hva de gjør, men ikke like gode til å fortelle om hva de gjorde for å legge grunnlaget og hva de gjorde da de var yngre, sier tidligere landslagstrener Geir Endre Rogn. Foto: Kent Murdoch/ Langrenn.com

Må rydde opp
– Det er masse oppslag i sosiale medier og andre steder om hva toppløperne gjør, utøvere som trener ekstremt mye mengde og terskeltrening, utøvere som har lagt bort styrketrening og blitt bedre, eller nedprioritert kapasitetstrening, sier Rogn til Langrenn.com, og fortsetter: 

– De eldre utøverne er gode til å få fram hva de gjør, men ikke like gode til å fortelle om hva de gjorde for å legge grunnlaget og hva de gjorde da de var yngre. 

Derfor mener Rogn at det er på tide «å rydde opp litt». 

– Jeg tror det er lurt å ha en klar plan på hva man bør prioritere når i karrieren. Jeg var juniorlandslagstrener i flere år og i åtte år på NTG Geilo før det, og jeg ser jo hvem av de utøverne jeg hadde da som har tatt steget opp på det øverste nivået som senior: Det er de som prioriterte kapasitet og teknikk framfor å trene seg seige på altfor mye mengde og terskeløkter i ung alder, sier han. 

Se også: – Sykling er blitt trendy blant langrennsløpere nå

De beste trente færrest timer og minst ekstremt
Rogn trekker fram Harald Østberg Amundsen som et skoleeksempel på en utøver som har prioritert fornuftig. 

25-åringen fra Asker var god som ung senior, tok gull og flere medaljer i både junior-VM og U23-VM, men har fortsatt å ta nye steg hvert år. I fjor tok Amundsen sin første verdenscupseier, og i år vant han verdenscupen sammenlagt. 

Det er ikke tilfeldig, mener tidligere juniorlandslagstrener Rogn. 

– Harald trente vel omtrent færrest timer og minst ekstremt av alle på juniorlandslaget, men har gradvis innført mer mengde og har fortsatt masse verktøy og grep igjen som han kan gjøre for å fortsette å utvikle seg, sier han. 

– Mange av de beste juniorene i Norge den siste tiårsperioden, de som prioriterte veldig mye terskel og mengde tidlig i karrieren, ble tidlig gode fordi de kom fort opp på et godt nivå. Men de har strevd med å bli best som senior fordi de har ikke flere grep å ta. Det er vanskelig å bli så fryktelig mye bedre av å bare trene enda flere timer, sier Rogn.  

Les også: Slik skal Harald Østberg Amundsen bli enda råere

Saken fortsetter under

Harald Østberg Amundsen, Jon Rolf Skamo Hope, Håvard Moseby, Jørgen Lippert and Geir Endre Rogn
Harald Østberg Amundsen, Jon Rolf Skamo Hope, Håvard Moseby, Jørgen Lippert og Geir Endre Rogn etter stafetten under Junior-VM i Goms i 2018. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Så konkret hvilke elementer bør unge løpere prioritere i sin trening?
– Det klart viktigste for yngre er kapasitet og teknikk. De skal fokusere på å bygge en stor motor og bli teknisk gode. Det prioriterte vi helt rått til fordel for nesten alt annet, spesielt da jeg jobbet på NTG. 

Hvorfor det?
– Jo tidligere du lærer deg og innarbeider god teknikk, desto lettere er det å ta til seg nesten alt annet. Og det er lettere å tilegne seg teknikk når man er ung, sier tidligere juniorlandslagstrener Rogn, og legger til: 

– Den trenden med å fokusere på veldig mye spesifikk mengde, lange langturer og lange terskeløkter blir for ensidig. I denne alderen er det viktig å trene allsidig og unngå for mye spesialisering, slik at de blir skikkelig gjennomtrente og tåler å trene mer mengde og mer spesifikt når de blir eldre. 

Hvordan bør yngre legge opp treninga?
– De bør trene kortere økter med varierende tempo, og teknikkelementer bør være med som en del av alle økter. Og de bør unngå å trene dag etter dag med lange økter og terskelintensitet. Det tåler man mye dårligere som ung utøver. 

Saken fortsetter under

Internasjonal junior camp 2021 Klæbo
Økter med fokus på kapasitet og teknikk bør være grunnstammen i treningsopplegget for unge utøvere. Foto: Langrennslandslaget

Hurtighet og styrke
Videre trekker Rogn fram hurtighet og styrke som viktige elementer, spesielt for yngre løpere. 

– Hurtighet bør man trene for å bli raskere, på grunn av teknikken og for å få muskulær variasjon i treningen. Så innslag av hurtighet bør man ha på nesten alle typer økter, for eksempel som innlagte fartsøkninger underveis på langturer, sier han. 

Når det gjelder styrke, poengterer Rogn at yngre løpere er spesielt mottakelige for styrketrening. 

– Når seniorløperne sier at de nedprioriterer styrke, så er det ofte fordi de har kommet på et nivå der de har den styrken de trenger, og der de har lite å tjene på å bli sterkere, sier han, og fortsetter: 

Men for yngre utøvere er det annerledes. 

– Særlig gutter bygger mye styrke på slutten av puberteten og siste del av juniortida. Og for jenter, som i mange tilfeller kan slite med å bli veldig mye raskere i motbakker i denne perioden, er det å trene styrke kanskje den enkleste måten å gå fortere på, sier Rogn, og forklarer:

– Mer styrke gjør at man utvikler mer kraft og høyere hastighet i lett terreng. Så for jenter kan det være en god idé og motiverende å kjøre en del tester i rulleskiløyper i stedet for bare i motbakker, slik at de kan se framgang og progresjon totalt sett. 

For tidligere juniorlandslagstrener Geir Endre Rogn er budskapet klart: Sørg for å bygge en stor motor og bunnsolid teknikk nå, ikke glem hurtighet og styrke, og vent med de lengste langturene og for mye terskeltrening, slik at du fortsatt har noen triks i ermet utover i seniorkarrieren. 

Prioriteringslista for juniorer og yngre løpere består av fem hovedpunkter: 

  • Kapasitet
  • Teknikk
  • Hurtighet
  • Styrke
  • Allsidighet

Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning

Saken fortsetter under

Teknikk, hurtighet og allsidighet er elementer som bør inngå i de aller fleste øktene, spesielt for unge utøvere sier tidligere juniorlandslagstrener Geir Endre Rogn. Foto: Langrennslandslaget

Geir Endre Rogn er treningsekspert på Langrenn.com. Han har trenerutdanning med fordypning i langrenn og mastergrad i coaching og psykologi fra Norges idrettshøgskole og lang erfaring i yrket: Rogn var trener for kvinnenes elitelandslag to sesonger, fram til mai 2020, og for juniorlandslaget i to år før det, samt at han har åtte år bak seg som trener på NTG Geilo. Nå driver Rogn treningsveiledning gjennom sitt foretak Topptrent.com, og følger opp alt fra eliteløpere til yngre utøvere og spreke amatører innen langrenn, skiskyting og løping.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Johaug hardt ut mot løypa i Ruka etter fjerdeplassen

    Therese Johaug ble parkert på oppløpet etter at hun og Heidi Weng hadde ledet 20-kilometeren i Ruka mesteparten av løpet. Etter målgang går hun hardt ut mot løypa.
    av Ingeborg Scheve
    01.12.2024
  • Parkerte konkurrentene på oppløpet, Johaug utenfor pallen

    av Ingeborg Scheve
    01.12.2024
  • Skiskyttergutta med ny norsk storeslem

    av Ingeborg Scheve
    01.12.2024
  • Herlig respektløs!

    av Ingeborg Scheve
    01.12.2024
  • Trippel norsk i Ruka

    av Ingeborg Scheve
    01.12.2024