Smadret langrennseliten, nå vil skiskytteren til VM i Trondheim
Skiskytteren ble årets snakkis på Blinkfestivalen da han utklasset hele verdenseliten i sitt livs første sprintrenn. Det har gitt 22-åringen nye VM-ambisjoner for sesongen som kommer.
– Jeg har aldri gått en langrennssprint før. Det var første gang på Blink. Så at jeg slår hele verdenseliten der når jeg i tillegg aldri har trent noe spesifikt mot sprint før, får meg til å tro at jeg kan ha noe i VM å gjøre, sier Einar Hedegart til Langrenn.com.
– Jeg vet jo at rulleskirenn i Blink ikke har all verden å si, men du får testet mange spesifikke sprintegenskaper. Og man er ikke dårlig i sprint hvis man spurtslår (Lucas) Chanavat, sier han, og antyder at det bør være mulig å gjøre det samme på snø.
Se også: Einar fra Northug-land slo alle spesialistene
At skiskytteren i det hele tatt stilte til start på langrennssprinten i Blink, var helt tilfeldig.
– Jeg skulle egentlig gått skiskytterstafett den ettermiddagen, men jeg hadde ikke noe lag å gå med. Så langrennssprinten ble en nødløsning for å få inn en hardøkt til den dagen, forteller Hedegart, som stilte til start med 8 ganger tre minutter i4-intervaller i beina fra formiddagsøkta.
I ettertid er han glad han slengte seg med, og totalt sett ble Blinkfestivalen en opptur.
Sikter mot VM i Trondheim
– Fjerdeplass i Lysebotn Opp, og gode plasseringer på skiskytterrennene var en bekreftelse på at jeg har trent bra i sommer. Men seieren på langrennssprinten var vel et hint om at jeg kanskje bør prøve meg litt mer på sprint. Det er jo noen store konkurranser i skøytesprint til vinteren, sier skiskytteren med tydelig henvisning til VM i Granåsen, og fortsetter:
– Det er jo langt fram i tid og løse planer per nå, og jeg har ikke trent sprint i det hele tatt. Hadde man sett treningsplanen min, skulle man trodd jeg var den treigeste skiskytteren som finnes. Det er store mengder og veldig mye seig trening, og likevel klarte jeg å spurte fra Chanavat. Så jeg fikk jo øynene litt opp for at det kanskje går an (å kvalifisere seg inn i VM-troppen i langrenn) hvis alt klaffer.
I den sammenheng er Hedegart mest bekymret for om langrennslederne vil være åpne for å vurdere en skiskytter når de skal ta ut VM-troppen.
Se også: – Emil Iversen har en kjempefordel i VM-uttaket
Har du noe kontakt med langrennslandslaget?
– Nei, ikke i det hele tatt. Jeg vet ikke om (sprintlandslagstrener) Arild Monsen likte så godt at en skiskytter vant på Blink. Så jeg tror at hvis jeg skal til VM så må jeg gjøre det bedre enn langrennsløperne. Det har litt med stolthet å gjøre. De liker ikke å bli slått av skiskyttere.
Og nettopp det er noe som trigger trønderen, som sender et stikk til sprintlandslagstreneren:
– Hvis Monsen tør å ta ut en skiskytter til VM, så har jeg et håp om å komme meg dit, sier Hedegart offensivt.
Se også:
Advarer landslagsledelsen: – Det er de beste løperne som må få stille i VM
Saken fortsetter under
Samtidig er skiskytteren klar på at VM i Trondheim er plan B.
– Det er en del uttaksrenn som må klaffe med andre konkurranser og planer, og jeg er jo først og fremst skiskytter, så hvis jeg går bra der og får gå internasjonalt blir det første pri. Men hvis ikke, så har jeg tid til å gå litt sprint i langrenn, sier Hedegart.
Forutsatt at han ikke blir tatt ut til IBU-Cupen, legger Hedegart opp til å gå den nasjonale sesongåpningen i langrenn på Beitostølen helga 22. til 24. november, og Norgescupåpningen på Gålå helga etter.
– De rennene på Gålå er jo uttaksrenn for verdenscupen på Lillehammer, så hvis jeg skal gå for en VM-plass så blir det plutselig en viktig helg.
Se også: Slik blir VM og verdenscupen 2024/25
Tre menn fra Inderøy i VM
Skulle det skje, blir det kanskje tre menn fra samme nabolag på Inderøy i VM i Trondheim. Skiskytteren er nemlig vokst opp bare et trøndersk steinkast fra brødrene Northug.
– Gården til Northug ligger 15 kilometer fra meg. Det er ikke sånn at vi er omgangsvenner, men jeg kjenner dem litt. Og de hjalp meg litt med ski før jeg fikk egen utstyrsavtale. Jeg hadde aldri dårlige ski, og det var skiene til Even (Northug) jeg gikk på i junior-VM da jeg tok gull, forteller Hedegart.
Fra motgang til medvind
Etter gjennombruddsesongen i 2022/23, der Hedegart kom rett fra to år med skader, tok to sølv og ett gull på junior-VM i Kazakhstan og gikk seg inn blant de topp 30 på verdenscupdebuten i Holmenkollen et par uker senere, ble fjorårssesongen helsvart.
Hedegart gikk inn til 11. og 20. plass i sesongåpningen på Sjusjøen i november, og 77. plass i EM i januar. Flere renn gikk han ikke i vinter, og plassen på U23-landslaget røk.
Les også: – Tør nesten ikke tenke på hvor mye det koster
I ettertid ser Hedegart tydelig hva som var problemet: For mye skyting og feil trening.
– Jeg bommet veldig på treningsopplegget i fjor, sier han.
Nå satser Einar Hedegart med privatlaget Team Hugaas på Lillehammer, og har lagt om treningstilnærmingen og oppkjøringa totalt. I år er det store mengder fysisk, mellom 115 og 120 timer i måneden, lange seige økter, og mye mindre skyting.
– Jeg har egentlig bare trent, sovet og spist siden mai. Blink var bare et lite avbrekk i den rutinen, men det gikk jo veldig bra.