Har vært i kalasform fra november til april: Dette er nøkkelen

av Ingeborg Scheve • 17.04.2024
24-åringen fra Stårheim IL kom inn i rekruttlandslaget i forkant av sesongen som gikk, og har herjet som en tornado siden da.
24-åringen fra Stårheim IL kom inn i rekruttlandslaget i forkant av sesongen som gikk, og har herjet som en tornado siden da.

Etter to tunge sesonger preget av sjukdom og uflaks, gikk Johan-Olav Botn seg inn på rekruttlandslaget i fjor. Den plassen har han utnyttet for alt den er verdt. 

I vinter tok han ni seiere i IBU-Cupen og tre medaljer i EM. I mars gikk han inn til sin første pallplass i verdenscupen, i det som var hans fjerde verdenscuprenn i karrieren. Forrige helg kronet han sesongen med karrierens første NM-gull. 

Det var langt over hans egne forventninger til sin første landslagssesong. 

– Det var jo bare min første sesong på rekruttlandslaget, og første sesong med en ny trener og et nytt opplegg. Så målet mitt for sesongen var bare å ha en hel sesong der jeg fikk konkurrere internasjonalt gjennom hele vinteren, samle erfaringer med det å reise mye og konkurrere mye og kjenne på den belastningen, sier Botn til Langrenn.com. 

Men det gikk ikke lenge etter inntoget på rekruttlandslaget før 24-åringen fra Stårheim IL oppdaget at noe var på gang. 

– Jeg skjønte det i løpet av høsten. Ikke bare jeg, men alle vi på rekruttlandslaget var på gang. Vi spurte hverandre ofte «vi er i god form, ikke sant?» Og vi var enige. «Jo, vi er det.» Men det var ikke før vi kom til snøsamlingen på Beitostølen sammen med elitelaget rett før sesongåpningen at vi fikk det svart på hvitt, sier Botn. 

Der knuste han hele troppen, og på en slik måte at TV2s skiskytterekspert Ole Einar Bjørndalen fikk hakeslepp

De første rennene i IBU-Cupen viste det samme: Gutten var i kalasform, spesielt i løypa. 

Saken fortsetter under

Johan-Olav Botn tok nok en seier i IBU-cupen under rennhelga i Idre
Johan-Olav Botn fra rekruttlandslaget var på pallen i samtlige ni renn i IBU-Cupen før jul, og vant seks av dem. Her fra jaktstarten i Idrefjäll første helga i desember. Foto: IBU/Per Danielsson.

Trenden fortsatte framover mot jul. Fjordingen fra rekruttlandslaget var nærmest uslåelig. Han vant nesten rubbel og bit i IBU-Cupen. Dermed fikk han plass i landslagstroppen til den første verdenscuprunden i januar. På bekostning av veteranen Vetle Sjåstad Christiansen, og med en opplading som var alt annet enn tradisjonell.

Les også: Får Bjørndalen til å heve øyenbrynene

– Jeg har hatt med meg den selvtilliten gjennom hele vinteren, sier Botn.

Selv om den første verdenscuprunden ble en ilddåp, ser Botn at det som felte han der, er detaljer som han enkelt kan jobbe videre med.

Ved neste mulighet gikk han rett opp på pallen. Det var på sprinten i Soldier Hollow i USA i mars. Botn gjorde alt riktig: ti blinker rett ned og ferdig med det

Hva skjedde egentlig? 

Saken fortsetter under

Skiskyttergutta med Johan-Olav Botn i spissen tok fem av de seks første plassene i IBU Cup Arber 2024
Johan-Olav Botn er klar på hvor han må ta grep for å heve seg enda et hakk. Foto: IBU

Radikal omlegging
I forkant av sesongen som gikk hadde Botn lagt om treningsopplegget sitt radikalt. 

Inn mot sesongen 2023-24 hadde Botn, som Endre Strømsheim året før, gått «all in» for en treningsfilosofi basert på det skøyteløperen Nils van der Poel delte etter sitt elleville OL i 2022 der han tok to gull. Opplegget til skøyteløperen innebærer ekstreme mengder trening og brutal periodisering. 

Overfor Langrenn.com røper Botn at har vært oppe i langt mer enn 100 timer i måneden etter at han la om treningsopplegget sitt i forkant av denne sesongen. Det var da en økning på rundt ti prosent fra året før. 

– Før lå jeg på cirka 1000 timer fysisk trening i året, pluss skytetrening. Nå har jeg økt med rundt 10 prosent på alt, og vi tar inn elementer fra ulike miljøer innen utholdenhetsidrett. Vi har blant annet lagt inn doble hardøkter etter inspirasjon fra Ingebrigtsen i friidrett, men måten vi implementerer det på henter vi fra det Blumenfelt og Iden gjør i triatlon, sier Botn, og legger til:

– Den største forskjellen i fjor, var at jeg blant annet innførte perioder med doble terskeløkter sammen med mye mengde. Det gjorde at jeg fikk trent mer og med bedre kvalitet på den treninga jeg la ned. 

Les mer: – Vi konkurrerer om å være den mest ekstreme

Du gikk jo super ekstremt i år med enorme treningsmengder: Hva gjør du med treninga inn mot neste sesong?
– Man må alltid justere litt. Jeg har hatt stabilt god fysisk form, men jeg ser at de nedturene som har kommet i vinter har vært på skytebanen. Jeg har noen serier deg jeg har bommet tre og fire ganger. Så jeg må ta noen grep for å bli en mer stabil skytter, sier Botn.  

Han har ingen planer om å endre på den oppskriften. 

– Jeg tenker at jeg har gjort mye lurt i år, men jeg har gjort noen dumme og rare ting også. Det er ting jeg ikke kommer til å gjøre neste vinter.  

Tror du den typen opplegg er holdbart over tid?
– Jeg har alltid trent mye, og jeg har ligget tett opp mot det ekstreme i flere år. Jeg føler meg trygg på det nå. Men det er et godt spørsmål. Man kan ikke gjøre helt det samme som i fjor, og man kan ikke forvente å få samme respons som første gang når man legger om radikalt. Kroppen er god til å tilpasse seg. 

Saken fortsetter under

Johan-Olav Botn fra rekruttlandslaget  2023
Johan-Olav Botn

Ingen opprykk
Med vinterens merittliste og jevnt gode prestasjoner fra november til april, var det mange som hadde forventet at Johan-Olav Botn skulle belønnes med en plass i elitelandslaget. Men slik gikk det ikke. 

For en knapp uke sida kom uttaket til landslagene i skiskyting for kommende sesong. Seks mann er tatt ut på elitelaget. Botn er ikke en av dem. 

Se også: Dette er skiskytterlandslagene 2024/25

Er du skuffa over at du ikke er på elitelaget?
– Når du ligger som nummer åtte på rangstigen er det tøft å slå seg inn på et seksmannslag. 

Hvilke fordeler har de som er det på elitelaget sammenliknet med rekruttlandslaget? 
– Det er jo så klart fordeler økonomisk. Er du på elitelaget får du stipender og andre støtteordninger, og de har et større budsjett for samlinger. Men forskjellen er ikke så veldig stor.  

Ser du eventuelt noen fordeler med å være på rekruttlandslaget i stedet for elitelaget?
– Ja, faktisk. Siden vi alle bor på Lillehammer, så har vi mye felles opplegg gjennom hele året med opp til seks-sju fellestreninger i uka der treneren vår Anders (Øverby) er med på nesten alle. Det gjør at kvaliteten på den treninga vi legger ned blir ekstremt bra, sier Botn, og fortsetter: 

– Vi har også valgt å bruke mesteparten av ressursene våre på høydetrening. Det gir oss et opplegg totalt sett som er konkurransedyktig mot alle andre landslag.   

Du tok noen reale monsterjafs i år, hvilke forventninger har du til neste sesong?
– Jeg forventer at jeg skal få trent godt og være litt bedre enn jeg var i fjor. Men jeg tok veldig store steg i vinter, så det er kanskje et realistisk mål å forsøke å stabilisere seg der nå. Og så må jeg jobbe på skytebanen for å bli en like stabil skytter. 

Frykter du at du ikke skal innfri neste vinter etter en slik enorm gjennombruddsesong?
– Nei, egentlig ikke. Jeg går ut av sesongen med god sjøltillit. Jeg ser at jeg er god nok til å få gå verdenscup, og at jeg kan være med å kjempe helt i toppen der. 

Gutta fra rekruttlandslaget gjorde nærmest rent bord under EM i vinter: (Fra venstre) Isak Frey, Johan-Olav Botn, Vebjørn Sørum, Martin Uldal, Martin Nevland. Foto: Reichert/Nordic Focus.
Gutta fra rekruttlandslaget gjorde nærmest rent bord under EM i vinter: (Fra venstre) Isak Frey, Johan-Olav Botn, Vebjørn Sørum, Martin Uldal, Martin Nevland. Foto: Reichert/Nordic Focus.
Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Brutal bråstopp bare uker før sesongåpningen

    Han lå an til karrierens beste sesongoppkjøring, men nå må Rustad-løperen se sesongåpningen og hele første del av sesongen fra sofaen.
    av Ingeborg Scheve
    05.11.2024
  • Lager 157 Ski Team – Pro Team presentasjon Season XVI

    av Langrenn.com i samarbeid med Ski Classics
    05.11.2024
  • Fredag åpner påmeldingen til Tana-Varangerrennet 2025

    av Langrenn.com i samarbeid med Ski Classics
    05.11.2024
  • Se den stjernespekkede sesongåpningen i Muonio direkte på SC Play! 

    av Langrenn.com
    04.11.2024
  • Johaug åpner for å skrote VM

    av Ingeborg Scheve
    04.11.2024