Får Bjørndalen til å heve øyenbrynene

av Ingeborg Scheve • 28.12.2023
Johan-Olav Botn - 2023
På nyåret skal unggutten som har sanket førsteplasser i IBU-cupen gjøre verdenscupdebut. Veien dit får skiskytterkongen til å måpe.
På nyåret skal unggutten som har sanket førsteplasser i IBU-cupen gjøre verdenscupdebut. Veien dit får skiskytterkongen til å måpe.

24-åringen fra Stårheim IL kom inn i rekruttlandslaget i forkant av inneværende sesong, og har herjet som en tornado siden da. Det startet allerede uka før sesongåpningen på Sjusjøen. Da knuste han både Johannes Thingnes Bø og resten av landslagsadelen i testrenn på Beitostølen. Farten han hadde i løypa der fikk skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen til å måpe. 

Les mer: Her knuser han brødrene Bø

Oppturene har i det hele tatt stått i kø for Johan-Olav Smørdal Botn så langt denne sesongen. 

Han har vært på pallen i samtlige renn han har gått i IBU-Cupen helt siden sesongåpningen i Kontiolahti i Finland i slutten av november, og står med seks seiere, to andreplasser og en tredjeplass, og leder IBU-Cupen med soleklar margin. 

Nå skal han altså ut på den aller største scenen: Botn er en av seks menn som er tatt ut til verdenscupen i Oberhof i Tyskland fra 4. til 7. januar. 

Vetle Sjåstad Christiansen er vraket. Det til tross for at 31-åringen står med to stafettseiere, en pallplass og tre topp-10 plasseringer i verdenscupen denne sesongen, og ligger på sjuendeplass sammenlagt i verdenscupen. 

Hva tenker du om at en veteran som Vetle Sjåstad Christiansen blir vraket til fordel for deg? 
– Det er ekstremt brutalt. Det setter ting litt i perspektiv at jeg får komme inn fra IBU-Cupen og ta den plassen. Men det er jo ofte sånn at når en blir glad, er det en annen som blir skuffet, sier Botn. 

Botn mener samtidig at uttaket er både riktig og viktig, ikke bare sett fra eget ståsted. 

– Jeg synes ikke det skal være sånn at de beste er fredet, men at man blir tatt ut på resultater. At dette skjer nå, viser at ledelsen i forbundet har tatt til seg den kritikken som har vært mot praksisen de siste åra, sier han til Langrenn.com.

Botn viser til den omfattende misnøyen som har vært rundt forbundets uttak til landslagsoppdrag både på høyeste og nest høyeste nivå. På denne tida i fjor var det nærmest mytteristemning i skiskyttermiljøet. 

Les mer:
Elitetrener: – Nå må Skiskytterforbundet virkelig passe seg

Saken fortsetter under

Sesongstart 2023

Spisser ikke formen til verdenscupdebuten
Botn beholder imidlertid begge beina plantet i bakken selv om han nå får prøve seg mot de aller beste. Den forestående verdenscupdebuten gir ikke noen større endringer i planene hans. Og det er helt bevisst forklarer rekruttlandslags-rookien overfor Langrenn.com.

– Målet er så klart å slå seg inn på verdenscuplaget, men jeg velger å se litt større på det. Jeg vil ikke toppe formen til de første rennene. Jeg vil ha mer å gå på. Så hvis jeg slår meg inn på laget nå, er det fordi jeg har trent bra over tid og at min «vanlige» konkurranseform er god nok til å gå verdenscup, sier Botn. 

Fem timer trening om dagen
Nå er det først og fremst fokus på mye trening og å få lagt inn en solid treningsperiode som gjelder for Botn etter flere uker med renn og reiser fra sesongåpningen og fram til jul. Det gjør han på 1800 meters høyde i Livigno, i sammen med store deler av rekruttlandslagsgutta. 

– Vi bruker jula til å trene godt. Alle fire som er her trener så mye vi kan nå, men det er litt individuelle tilpasninger, sier Botn, og smiler bredt. 

For hans del betyr det drøyt fem timer fysisk trening om dagen. I tillegg kommer skytetrening.

– En typisk treningsdag kan være enten en langtur på fem timer, eller to økter som totalt blir fem timer eller mer. Og et par dager i uka legger jeg opp til doble hardøkter, sier Botn. 

Saken fortsetter under

Johan-Olav Smørdal Botn 2023
Johan-Olav Botn legger normalt ned omtrent fem timer trening om dagen i sesongen. I oppkjøringen kan det fort bli det dobbelte.

Gir Bjørndalen hakeslepp
Treningsmengdene som Botn legger ned både i og utenfor sesong får Bjørndalen til å heve øyenbrynene. Den tidligere skiskytterkongen, som nå er skiskytterekspert på TV2, var selv kjent for å legge ned enorme treningsmengder i sin aktive karriere. Nå er Bjørndalen spent på hvordan opplegget til Botn vil slå ut for den offensive unggutten på sikt. 

– Det ryktes at han ligger på langt over 100 treningstimer per måned. Det å prestere med en sånn treningsmasse, er det ingen som har gjort og har aldri skjedd, sier Bjørndalen til TV2, og fortsetter:

– Trente jeg over 100 timer gikk det utover skyteferdighetene mine. Da hadde jeg ikke nok tid på skytebanen.

Overfor Langrenn.com røper Botn at har vært oppe i langt mer enn 100 timer i måneden etter at han la om treningsopplegget sitt i forkant av denne sesongen. 

– Før lå jeg på cirka 1000 timer fysisk trening i året, pluss skytetrening. Nå har jeg økt med rundt 10 prosent på alt, og vi tar inn elementer fra ulike miljøer innen utholdenhetsidrett. Vi har blant annet lagt inn doble hardøkter etter inspirasjon fra Ingebrigtsen i friidrett, men måten vi implementerer det på henter vi fra det Blumenfelt og Iden gjør i triatlon. Jeg føler meg veldig heldig som har funnet en trener som lager et opplegg tilpasset meg og ikke prøver å få meg til å passe inn i en mal.

Selv er Botn overbevist om at det han gjør vil fungere. 

– Jeg stoler på treneren min Anders (Øverby), og jeg vet at han har god kontakt med mange eksperter innen trening på ulike felt og Bjørndalen også, så jeg tipper han (Bjørndalen) har ganske god kontroll på hva vi driver med, sier han. 

Les også: – Vi konkurrerer om å være den mest ekstreme

Saken fortsetter under

Johan-Olav Botn under skytetrening 2023

Sikter mot OL 2026
Botn understreker at uansett hvordan verdenscupdebuten om en drøy uke går, er det store mesterskap lenger fram i tid han satser mot. 

– Vi hadde et møte før sesongoppstarten i vår der vi snakket mye om mål og ambisjoner. For oss som er på rekruttlaget, er det jo naturlig å se framover. Og om to år er det OL. Det går i høyden, og jeg vet at Anders snakker mye med blant annet Bjørndalen om det, om høydetrening og om trening generelt. Det er viktig å utnytte den erfaringen han sitter på etter så mange år på øverste nivå. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • I dag er skjebnedagen for Ingvild Flugstad Østberg

    I dag er fristen for å sende inn helseattesten som avgjør om Ingvild Flugstad Østberg får konkurrere i vinter. Dette skal til for å få godkjent attesten.
    av Ingeborg Scheve
    01.11.2024
  • Her er årets nyheter innen skisko

    av Maja Eriksson
    01.11.2024
  • Svenskene fortviler over Johaug-comeback

    av Ingeborg Scheve og Max Östlund
    31.10.2024
  • Rekordtall for Engadin La Diagonela

    av Langrenn.com
    31.10.2024
  • Etter fire måneder med skader: Rekker faktisk sesongåpningen

    av Ingeborg Scheve
    31.10.2024