Elitetrener: – Nå må Skiskytterforbundet virkelig passe seg
Norske skiskyttere herjer med konkurrentene i sporet og på standplass både i verdenscupen og i IBU-Cupen, men i kulissene øker misnøyen mot Skiskytterforbundet rundt uttak til landslagsoppdragene. For mange løpere går det på motivasjonen løs.
Årsaken til den økende misnøyen mot forbundet, er at en rekke utøvere føler seg forbigått i uttakene til renn både på høyeste og nest høyeste nivå. De mener uttakene ikke følger de retningslinjene og kriteriene som Skiskytterforbundet selv legger til grunn for uttak, og at kritikk blir møtt med ulne forklaringer.
Vedvarende frustrasjon
Frustrasjon rundt det som oppleves som kontroversielle landslagsuttak er ikke noe nytt i skiskyttermiljøet. Men uttakene til IBU-Cupen og verdenscupen denne uka har blåst nytt liv i misnøyen.
Endre Strømsheim, som leder IBU-Cupen etter de to første rundene, ble oversett da laget til verdenscupen i Annecy ble tatt ut. På verdenscupsprinten torsdag kom Timofey Lapshin inn blant de topp fem, og Andrejs Rastorgujevs ble nummer fem på verdenscupsprinten i Hochfilzen sist helg. Begge er løpere som Strømsheim har slått med god margin i de to første rundene av IBU-Cupen i år.
Likevel forblir Strømsheim på IBU-Cuplaget også denne helga, mens Tarjei Bø som knapt har vært blant de topp 15 individuelt denne sesongen fikk fornyet tillit på verdenscuplaget. Uttakene forbløffet både miljøet, eksperter og kommentatorer.
Videre ble det også kommunisert fra Skiskytterforbundet at resultater fra Norgescuprunden på Lygna sist helg skulle telle i uttaket til IBU-Cupen i Italia denne helga. Der gikk Eline Grue inn til to pallplasser på to dager, men hun ble likevel ikke tatt ut til IBU-Cupen.
Saken fortsetter under
Miljøet reagerer sterkt
Ifølge NRK har Skiskytterforbundet fått en rekke skriftlige henvendelser etter at både Grue og Strømsheim ikke ble tatt ut til denne ukas IBU-Cup og verdenscuprunder.
– Begge disse er helt klart forbigått i forhold til kriteriene, påpeker tidligere eliteløper Håvard Bogetveit overfor Langrenn.com.
Skiskytterforbundet forklarer uttakene med at det er så mange gode skiskyttere i Norge at lista for å komme med ligger skyhøyt, men at det finnes muligheter for de som er gode nok.
– Det er ikke rart at det blir diskusjoner hos oss når det gjelder uttak til verdenscup. For vi har fort ti mann som fint kunne vært topp 20 og topp 15 i verdenscup. Nåløyet er trangt, sier landslagssjef i skiskyting Per Arne Botnan til NRK, og legger til:
– Men vi har jo sett at det kommer inn utøvere på elitelag og verdenscup de siste åra. Med både Filip (Fjeld Andersen), Sivert (Bakken) og Johannes Dale. Det vil jo skje noen bytter av og til, så det bør være en motivasjon.
Elitetreneren til forbundet: – De må ikke gjøre for mange slike uttak
Bogetveit selv la opp etter fjorårssesongen. Til tross for at han ble nummer to i IBU-Cupen sammenlagt og hadde prestert sterkt der i årevis, fikk han likevel ikke fikk sjansen i verdenscupen.
30-åringen er nå trener for det private satsingslaget Team Maxim, og ser mye av den samme frustrasjonen rundt uttak nå, både blant egne løpere og i miljøet generelt. Samtidig understreker han at uttak er komplisert, og at det ofte er mange forhold som skal vurderes utover de rent matematiske.
Bogetveit trekker også fram at uttak til verdenscupen har en dominoeffekt på IBU-Cupen i det at når en utøver fra IBU-Cuplaget får sjansen i verdenscupen, blir det en plass ledig til IBU-Cupen. Det kan påvirke hvordan Skiskytterforbundet prioriterer i uttak til begge nivåer.
– Det kan være grunner til at Skiskytterforbundet har gjort de uttakene de har, og det brukes som regel mer skjønn i verdenscuputtak. Men jeg har prøvd å tenke på hvorfor de har gjort som de har nå, uten å finne noen god forklaring. Forhåpentligvis er dette et engangstilfelle, men det er bra at det blir engasjement rundt slike uttak, sier Bogetveit til Langrenn.com.
Frykter for rekrutteringen og framtida til sporten
Selv om den tidligere toppløperen har forståelse for at det er mange hensyn å ta i uttak, og at det også må være rom for å utvise skjønn, poengterer han at det er viktig at Skiskytterforbundet holder seg til de kriteriene som er satt for uttak.
– Slik som det har vært rundt uttakene nå, kan det ikke være hver gang framover. Da tærer det på motivasjonen for mange som håper å kvalifisere seg inn i landslagene, og det er ikke heldig for sporten på sikt. Jeg frykter det vil gjøre at bredden på seniornivå, spesielt blant kvinner, vil bli vesentlig mindre. Så jeg håper de kan holde seg mer til de kriteriene de selv legger til grunn, sier Bogetveit.
Var uklare kriterier og usikkerhet rundt uttak en medvirkende årsak til at du la opp?
– Jeg elsker skiskyting og jeg elsker å trene, men det med uttak ble slitsomt å forholde seg til. Spesielt når jeg ikke fikk de sjansene jeg følte at jeg fortjente i forhold til hva jeg hadde prestert, så var det et viktig argument for å gi seg. Det var ikke noe moro å holde på med skiskyting lenger, sier Bogetveit til Langrenn.com, og fortsetter:
– Jeg fikk mange sjanser i IBU-Cupen, og presterte helt i toppen der. Men jeg følte likevel at verdenscupen var langt unna. Det koster så mye holde seg på det nivået når man ikke har et landslag rundt seg men må gjøre alt selv. Når man da opplever å bli forbigått gang på gang, så tærer det på motivasjonen.