Lei av stavbrekk på rulleski?
Tid for rulleski: Stavsjefen på Swix bor like ved Maridalen, et av Oslos mest populære områder for rulleskitrening, og ser daglig store horder av folk som går på rulleski med de samme stavene som de bruker om vinteren. Da rister han på hodet.
– Ikke bruk de beste karbonstavene dine til rulleskitrening. Når jeg ser folk som går på rulleski med Swix Triac Aero-staver, så får jeg litt vondt og lurer på om de er klar over at dyre konkurransestaver til vinterbruk ikke er bygget for å tåle rulleskitrening, sier sjefen for produktutvikling av staver på Swix Pat Lam Thorstad.
Konkurransestaver til vinterføre er nemlig ikke utviklet for å tåle den påkjenningen som rulleskitrening utsetter dem for.
– Vi har kanskje ikke vært flinke nok til å informere om risikoen for at de dyreste konkurransestavene brekker hvis de brukes til rulleski. De er ikke laget for det, sier Lam Thorstad, og utdyper:
– Karbonstaver av den letteste og dyreste sorten er laget av såkalt high modulus karbon. De er veldig sterke i lengderetningen, men materialet er også veldig sprøtt, og de tåler lite støt og påkjenning fra siden.
Se også:
Den store rulleskitesten 2023
Dette bør du tenkte på når du skal kjøpe nye rulleski
Saken fortsetter under
Rulleskistaver får mer juling
Rulleskistaver har en unik konstruksjon som gjør dem mer bruddsikre og bedre rustet for den belastningen de utsettes for på sommerføre.
Det betyr imidlertid ikke at du må ta til takke med tunge, livløse aluminiumstaver på sommerstid. Swix har de siste årene lansert en egen serie med staver for rulleski: Swix Roadline, utviklet spesielt for de kravene rulleski setter til stavene.
Rulleski stiller egne krav
Lam Thorstad forklarer at det er en rekke hensyn å ta i utviklingen av rulleskistaver. Rulleskistaver bygger på samme teknologi som brukes på langrennstaver, men har noen særskilte egenskaper som vanlige langrennstaver ikke har.
For det første er underlaget mye hardere. Vanlige konkurransestaver er laget for å brukes på snø, mens rulleskitrening hovedsakelig foregår på asfalt.
Dessuten kommer man gjerne over områder med stein og grus som kan skape riper og hakk i staven, og det er fort gjort å dunke borti fortauskanter og stabbestein, sette fast piggen i et kumlokk eller andre hindringer i gatebildet.
Alt dette utsetter staven for andre typer påkjenning enn de er bygget for, spesielt i form av slag fra siden. Derfor må hele rulleskistaven bygges litt annerledes enn staver til bruk på snø.
– Rulleskistaver er kort sagt laget for å tåle mer juling og slag, sier Lam Thorstad til Langrenn.
Se også:
Utstyrssjekk rulleski: Er rulleskiene klare for sesongen?
Saken fortsetter under
Må konstrueres annerledes
Rulleskistavene er basert på de samme egenskapene som gjør vinterstavene gode, altså at de skal være lette, stive og sterke, ha en god pendel og gi god respons fra underlaget, men er utviklet for å tåle mer ytre påkjenning, spesielt fra siden.
– Rulleskistavene har en litt annen sammensetning enn vinterstavene og litt annen plassering av karbon og forsterkninger. Det gjør at de blir mye sterkere på sommerføre, samtidig som de fortsatt er lette og responsive, sier Lam Thorstad.
Videre er rulleskistavene laget for å forebygge belastningsskader i albuer og skuldre som mange plages av i større grad med rulleski enn på snø.
– I tillegg demper rulleskistaver hvert eneste slag du gjør mot asfalten. Kort sagt er rulleskistaver mer skånsomme mot kroppen din, sier stavutvikleren.
Saken fortsetter under
Vinterstaver til rulleski: Bruk billigere staver
Selv om rulleskistaver er å anbefale til rulleskibruk, har Lam Thorstad forståelse for at folk ikke vil kjøpe enda et sett staver, men heller setter rulleskipigger på konkurransestavene de bruker om vinteren og lar det stå til.
– Skal du bruke vinterstaver til rulleskitrening, så er det best å ikke ta de aller dyreste karbonstavene. Velg da heller staver i sjiktet Quantum 3, Quantum 4 og Quantum 5. De vil tåle mer juling og fungerer bedre til rulleski enn for eksempel Triac Aero 4.0, sier stavsjefen på Swix, og legger til at toppstaven til snø også er veldig stiv og derfor ikke veldig godt egnet til det harde underlaget.
Lam Thorstad forklarer at staver i det lavere sjiktet er laget av en lavere modulus karbon og ulik andel glassfiber. Jo mer glassfiber staven inneholder, desto sterkere blir den. Ulempen er at den også blir tyngre, og det er derfor de dyreste stavene lages av 100 prosent karbon. Det er litt tyngre men også sterkere.
Ikke glem piggene
Rulleskitrening setter ikke bare større krav til at selve staven må tåle mer juling. Også trinser og pigger er bygget annerledes enn de som brukes om vinteren. Selve piggen må være hardere slik at den biter på underlaget og gir godt feste.
Det er heller ikke behov for selve trinsen ettersom det ikke er noe snø som staven kan synke ned i. Derfor er mangerulleskipigger trinseløse. Men skal du gå konkurranser, er det fra 1. juli 2022 krav om rulleskipigger med trinser på minimum 30mm i diameter for å unngå skader.
Les mer: FIS-godkjente rulleskitupper
Men selv om rulleskipigger er mer robuste enn vanlige trinser og pigger til vinterbruk, hender det at de brekker eller faller av. Aktive utøvere kan slite ut mange sett med rulleskipigger i løpet av en sommersesong.
Tidligere var det å skifte trinser og pigger en kjedelig sak, men etter at TBS-systemet med utskiftbare trinser kom er det nå en smal sak. Med TBS-systemet kan du skifte trinser og pigger med et klikk, helt uten å måtte styre med trinselim, varmepistol eller verktøy. Slik kan du enkelt å skifte pigg underveis i rulleskiøkta dersom piggen skulle bli ødelagt.
Husk også at rulleskipiggene må holdes skarpe for at de skal gi godt feste. Over tid blir piggene slitte og butte, og da må de skjerpes. Det gjøres lett med en fil eller diamantbryne, eller sjekk med forhandler om de kan hjelpe deg.
Interessert i utstyr? Her har vi samlet alt stoff om ski, smøring og stæsj