Vurderer å bytte idrett
Vurderer å bytte: 33-åringen fra Byåsen IL er ikke med i den norske troppen til VM på hjemmebane i Trondheim. Nå forventer han å også å bli vraket fra landslaget.
– Jeg kommer til å stå utenfor lag neste år, sier Didrik Tønseth til Adresseavisen.
Om han fortsetter å satse på langrenn, vet han ikke, og røper at han leker med tanken om å bytte idrett.
– Jeg kan jo gå over til friidrett, kanskje. Vurderer det, sier Tønseth.
Han er sannsynligvis en av de landslagsutøverne som løper mest i barmarksesongen, og ikke noe ubeskrevet blad i friidrettsmiljøet. Tønseth er blant annet norgesmester i terrengløp fra 2018, og tok sølv i terreng-NM 2019. Samme år ble han også nummer 15 i EM i terrengløp.
Se også: Tønseth utklasset Ingebrigsten i Bergen
– Før jeg eventuelt gir meg, skal jeg springe under 29.35 på 10 000 meter. Jeg gir meg ikke før jeg har gjort det, det er skiløper-rekord, sier Tønseth, og viser til Magnar Lundemo som var eliteutøver i både langrenn og friidrett i flere år.
Saken fortsetter under
Marerittsesongen
Tønseth fikk en skrekkelig oppkjøring til VM-sesongen. Den begynte riktignok perfekt: I starten av september var han i kanonform.
Men fra slutten av september slet landslagsveteranen med mykoplasma, en bakteriell luftveisinfeksjon med feber, langvarig hoste og bronkitt, og som kan føre til lungebetennelse. Sjukdommen kan slå forskjellig ut, men for Tønseth satt den i kroppen i mange uker.
– Jeg går ikke inn i sesongen med stor selvtillit. Men jeg tåler å trene, og jeg har fått vært på samling med lagkompisene og fått sett hvor listen ligger, sa Tønseth til Langrenn.com like før sesongstarten på Beitostølen.
Første del av sesongen ble begredelig, med 17. plass og 19. plass i sesongstarten på Beitostølen, 12. og 31. plass i verdenscupen på Lillehammer.
Det var ikke før etter nyttår at det har løsnet for Tønseth. Under Skandinavisk Cup i Falun var han på pallen i begge distanserennene. Og i helgas skiathlon under NM på Gåsbu gikk han inn til en knallsterk 7. plass.
Men med råtne resultater fra verdenscupen, holder det ikke til noen plass i VM-troppen. Det er også mye som skal til for å beholde plassen i landslaget til neste års OL-sesong.
Hovedlandslagstrener Eirik Myhr Nossum gir Tønseth små sjanser, men stenger ikke døra fullstendig.
– Det er veldig mye verdenscup igjen, og han kan vinne resten av rennene, han. Men det er en brutal verden, dette. Det er ikke sannsynlig at vi øker antall plasser på landslag, og han går med kniven på strupen hvert skirenn han går. Og det er også en vanskelig greie, sier Nossum til Adresseavisen.
Se også: Norgesmesteren vrakes til VM
Utsetter avgjørelsen
Samtidig føler han seg ikke ferdig med langrenn. Den siste tida har det gått bedre, og når Tønseth er på topp, kan han matche de beste.
Under prøve-VM i fjor ble han nummer tre på skiathlon. Senere på sesongen ble han nummer fem på femmila i Kollen, og nummer fire på 10 kilometer klassisk under verdenscupfinalen i Falun. – Jeg føler meg ikke helt ferdig. Jeg tror jeg skal prøve å dra med meg noen løp først, før jeg trapper ned, sier Tønseth.
Problemet for veteranen er å få mulighetene til å komme seg ut på verdenscuprenn for å bevise det. Og det blir enda vanskeligere i en OL-sesong.
Det er kun åtte plasser i OL-troppen, mot 12 i VM-troppen.
Dessuten arrangeres vinterlekene i Milano/Cortina 2026 en måned tidligere enn VM i Trondheim, så i praksis er laget tatt ut før nyttår. Hele første del av sesongen, prioriteres landslagsløperne i verdenscuputtak, et lag Didrik Tønseth etter alle solemerker ikke er en del av.
Er du sikker på at din plass på laget ryker?
– Ja, det er jeg ganske sikker på.
Saken fortsetter under
Blir ikke langløper
Mens andre har Ski Classics som en Plan B, er det liten sjanse for at Didrik Tønseth dukker opp der med det første.
Erfaringene han gjorde seg i de langløpene han gikk for et par år sida frister ikke til gjentakelse.
– Skulle du gjort det og hatt noen mulighet til å hevde deg, så måtte du gå all in. Det går ikke an å bare stille opp, for nivået er så høyt i Ski Classics. Det er flate løyper og mye staking, og på staking flatt er jeg for veik, sa Tønseth til Langrenn.com i forkant av sesongen.