Vraket forbundslaget: – Har ikke angret et minutt

av Ingeborg Scheve • 19.11.2024
Gjøran Tefre NM 2024
Tok monstersteg etter at han vraket forbundslaget til fordel for privat satsingstilbud.
Tok monstersteg etter at han vraket forbundslaget til fordel for privat satsingstilbud.

Et halvt år etter at han vraket forbundslaget til fordel for den norske private storsatsingen Team Aker Dæhlie tok han sitt første NM-gull. Tre uker senere tok han sin første pallplass i verdenscupen, da han ble nummer to på 20-kilometeren i Falun, bare fire tideler bak Johannes Høsflot Klæbo og solid foran neste løper. 

– Jeg skulle ønske det var flere slike lag i Norge. Det trenger vi i norsk langrenn, sier Gjøran Tefre til Langrenn.com. 

Han har ikke angret ett minutt på overgangen. 

Se også:
NSF-topp: – Jeg fatter ikke at utøvere takker nei til forbundslag

Etter mer enn fem år på regionlag, sto 29-åringen fra Førde IL med en åttendeplass og en niendeplass som beste individuelle plasseringer fra de 22 verdenscuprennene han hadde gått. I sin første sesong med Team Aker Dæhlie, har han levert to av sitt livs beste prestasjoner og karrierens så langt beste sesong sett under ett. 

Kanonsuksessen i vinter tillegger han ikke minst privatlagets hovedtrener Hans Kristian Stadheim, som han kjenner godt fra tida før han var på regionlaget. 

Hva skjedde på det halve året i det nye laget? 
– Jeg fleipet med han nå om at han trengte bare seks-sju måneder med meg før jeg ble norgesmester etter at vi begynte å jobbe sammen igjen. Jeg hadde han som trener på Team Leaseplan «back in the days», så da Team Aker Dæhlie ansatte han i fjor og han ringte til meg og tilbød meg plass, var jeg ikke i tvil.

Og Tefre har ikke angret. Den første vinteren i det nye laget ble karrierens beste til nå. 

– Jeg gikk mange gode skirenn, leverte mange gode prestasjoner, og tok mange riktige valg som gjorde at jeg ble ett knepp bedre for hver rennhelg, sier han. 

Spesifikt hva er det som gjør Team Aker Dæhlie så bra?
– Det er flere ting. Men laget har en offensiv kultur, og flinke folk som styrer laget. De setter inn ressurser der det trengs, og allroundlaget vårt har et sportslig opplegg som er det nærmeste du kommer et landslag. Det gjør at det faktisk er mulig å konkurrere på lik linje med landslagsløperne.

Saken fortsetter under

Gjøran Tefre, Johannes Høsflot Klæbo and Martin Løwstrøm Nyenget of Norway celebrate after the men's 20km mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 17, 2024 in Falun.
Gjøran Tefre på pallen med Johannes Høsflot Klæbo og Martin Løwstrøm Nyenget etter andreplassen på verdenscupfinalen i Falun i mars. Der tok 29-åringen fra Team Aker Dæhlie sin første individuelle pallplass i verdenscupen, fattige fire tideler bak Klæbo på 20km fristil. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

– Norge trenger flere privatlag som dette
Fra et større perspektiv enn sin egen suksess trekker Tefre fram privatlag som Team Aker Dæhlie er viktige pådrivere for å videreutvikle langrenn. Det gjør de både ved å bidra til å gi flere sjansen til å satse, men ikke minst ved å utfordre det han selv opplever som utdaterte strukturer. 

Tefre mener det er gammeldags og lite hensiktsmessig å skille strengt mellom tradisjonelt distanselangrenn og langløp. Han mener lag som lar løperne satse og gå skirenn på tvers av det han opplever som et kunstig skille bidrar til å heve nivået og interessen for langrenn. 

– Langrenn er en liten idrett, og dette er et godt eksempel på at vi må bygge hverandre opp og ikke ned, i stedet for at noen sitter på sin tue og skal verne om sitt. Jeg er veldig glad for at jeg går i samme skidress når jeg går allround som når jeg går langløp. Jeg er på et lag der de verdsetter meg og har lyst til at jeg skal bidra på begge områder, sier Tefre, og fortsetter:  

– Som løper på Team Aker Dæhlie, kan jeg reise ut på et langløp (hvor som helst) og være en del av et proft opplegg med et godt støtteapparat, få muligheten til å bidra og få ut potensialet mitt i langløp også, og gjøre det i den dressen jeg går alle andre skirenn i. Det er en kjempestor fordel slik langrenn har blitt nå. 

Se også:
Derfor utfordrer de landslagsmodellen: – Helt nødvendig

Saken fortsetter under

Gjøran Tefre NM 2024
Gjøran Tefre går i samme drakt og kan stole på samme profesjonelle støtteapparat uansett om han går allround eller langløp. Han mener et skille mellom de to er utdatert og lite hensiktsmessig. Foto: Henning Wiig

Tefre forklarer at for løpere på forbundslag, er en slik sømløs veksling mellom allround og langløp i beste fall flaks. 

– Er du løper på et Elon-lag, er det tilnærmet umulig, fordi du ikke har lov til å gå skirenn i noen annen drakt enn Elon-drakta. Da er det veldig liten verdi for de lagene som satser på langløp å hyre deg inn, sier han, og utdyper: 

– Du kan gå langløp som Elon-løper, men da må du gjøre det litt på nåde, for et lag som tenker at det er greit at du går for dem uten at du går med dressen deres. Så jeg skulle virkelig ønske at det var flere lag som Team Aker Dæhlie. Det hadde løftet sporten vår veldig. 

Hans egen opplevelse etter den første sesongen i laget bare forsterker den oppfatningen. 

– Her blir jeg verdsatt for den løperen jeg er. Forhåpentligvis skal jeg gå mye verdenscup, og gjør jeg det er jeg opptatt. Men skulle det ikke blir sånn, så er jeg veldig motivert for å gå langløp, å kunne bruke treninga jeg har lagt ned og talentet jeg har på langløp. Jeg er mye bedre i skøyting og korte skøyterenn, men jeg synes det er dritkult å stake lange skirenn, sier Tefre. 

Se også: 
– VM betyr ingenting

– Det er like mye verdi i langløp som tradisjonelt allround langrenn. Det er bare å se på hvordan verden er blitt i dag: Nå har vi verdenscup i langrenn på en nisjekanal bak betalingsmur og langløp sendes på NRK i beste sendetid. Så det er klart det er stor verdi for laget å gå langløp. Og for meg som løper, så er dette kule løp på flotte plasser, sier Tefre. 

– Sporten vår er så liten at vi trenger begge deler. 

Nå er Norgesmesteren klar for sesongåpningen på Beitostølen, nettopp der han tok NM-gullet som virkelig markerte vendepunktet for stayeren. 

Gjøran Tefre of Norway celebrate after the men's 20km mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 17, 2024 in Falun.
Gjøran Tefre. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Slet med spiseforstyrrelser – ble bare 39 år

    Hun har 5 NM-gull i maraton, 2 i halvmaraton samt NM-gull i motbakkeløp og NM-medalje på 10.000 meter. Dessuten har hun gått verdenscup i langrenn og er både norgesmester og U23-verdensmester i vintertriatlon. Men i helgen tok livet slutt for 39-åringen fra Gjøvik. Hun slet med spiseforstyrrelser, og nå vil familien belyse sykdommen som flere sliter med i idrettsmiljøet.
    av Kjell-Erik Kristiansen
    09.12.2024
  • Tok hele verdenseliten på senga

    av Ingeborg Scheve
    09.12.2024
  • Damene raknet totalt i Kontiolahti

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Fikk Northug-støtte før kanonløp: – Dette hadde jeg aldri klart alene

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Halvnorsk seier – men dobbelt Frankrike i Kontiolahti

    av Kjell-Erik Kristiansen
    08.12.2024