– Synd at de beste ikke ønsker å trene med de andre beste i landet

Nadine Fähndrich (SUI) - Tour de ski, pursuit, Davos 2024
Hun er ett av de største medaljehåpene til vinterens VM og OL i 2026, og hadde en soleklar plass i landslaget. Men nå går 28-åringen sin egen vei.

Når Toppidrettsveka drar i gang på onsdag er det med tidenes sterkeste og mest celebre startfelt i arrangementets 20 år lange historie. Konkurransehelga i Trondheim er nemlig siste sjanse til å konkurrere mot verdenscupeliten i VM-anlegget før selve mesterskapet om et halvt år.

Men en av de store internasjonale profilene mangler: Den sveitsiske skistjernen Nadine Fähndrich. For mens hele det sveitsiske landslaget er på plass i Granåsen for å måle krefter med resten av verdenscupeliten i Toppidrettsveka, trener Fähndrich alene på hjemmebane.

Se også: Toppidrettsveka 2024 – Komplett program

28-åringen fra Horw i Sveits ble nummer 18 i verdenscupen totalt i vinter og nummer ni i sprintverdenscupen. Det er hennes dårligste sammenlagtplassering på fem år, og langt under det hun leverte året før: I 2023 ble Fähndrich nummer to i sprintverdenscupen etter en omdiskutert finale i sesongens siste sprintrenn, og nummer fem totalt.  

Nå har hun valgt å ta steget ut av landslaget med sitt eget private opplegg i jakten på VM- og OL-gull. Fähndrich har fått en landslagsavtale som likner den Kristine Stavås Skistad har fått: Hun deltar verken på samlinger eller fellestreninger med landslaget, og treffer ikke landslagskollegaene igjen før sesongen starter i november. Det samme gjelder broren Cyril (24) som er en del av herrelandslaget. 

Hovedårsaken handler om trenere. 

Se også: Sveits landslag 2024/25

Saken fortsetter under

Cyril Fähndrich, Nadine Fähndrich Lavaze 2024 Vanzetta/Nordic Focus
Cyril Fähndrich ig Nadine Fähndrich på trening i Lavaze. Foto: Vanzetta/Nordic Focus

Treneren fikk sparken
I juni i fjor gikk det norske trenerparet Erik og Karoline Bråten Guidon inn i trenerteamet til det sveitsiske elitelandslaget, som to av fire trenere. 

I mars i år, under ett år senere, er de to nå hovedtrenere for Sveits. De to andre landslagstrenere, Ivan Hudac og Francois Faivre, fikk ikke forlenget sine kontrakter, og er nå ute av trenerteamet. 

Hudacs exit fra trenerteamet passet dårlig for Fähndrich. Både hun og broren Cyril har derfor valgt å satse utenfor landslaget inn mot VM i Trondheim og OL 2026 i Milano/Cortina. 

Hva er årsaken til at du velger å stå utenfor landslagets treningsopplegg i år?
– Med tanke på at det er både VM og OL i løpet av de neste to sesongene, er det viktig for meg å ha kontinuitet i treningsopplegget mitt. Jeg har allerede lagt en helhetlig plan sammen med treneren min Ivan inn mot OL 2026. Jeg er godt i gang med den, og ønsker å fortsette å jobbe etter den planen sammen med han, sier Fähndrich til Langrenn.com, og fortsetter: 

– Siden han ikke lenger er en del av trenerteamet til landslaget, bestemte vi oss for å kjøre vårt eget opplegg på utsiden av landslaget.

Saken fortsetter under

Nadine Fähndrich (SUI), Ivan Hudac (CZE)
Nadine Fähndrich valgte å stå utenfor landslaget for å kunne fortsette sitt treningsopplegg med tidligere landslagstrener Ivan Hudac. Foto: Nordic Focus

Uheldig for laget
Trenerduoen Bråten Guidon har respekt for Fähndrichs valg, og ser fram til å få søskenparet tilbake i troppen når verdenscupen starter i slutten av november.

– Det stemmer at Nadine og Cyril har valgt å stå utenfor treningsgruppa frem til sesongstart. De ønsket et privat opplegg med tidligere landslagstrener Ivan (Hudac), og valgte derfor å ikke bli med på forbundet sitt treningsopplegg denne sesongen, sier Erik Bråten Guidon til Langrenn.com. 

Samtidig legger han ikke skjul på at de gjerne skulle hatt dem begge som en del av laget også i sesongoppkjøringen, ikke minst på grunn av fellesskapet. 

– Vi synes så klart det er synd at to av de beste løperne i landet ikke ønsker å trene med de andre beste løperne i landet for å utvikle seg videre sammen, men respekterer at de har andre ønsker og har tatt dette valget. 

Bråten Guidon er også klar på at han mener landslaget tilbyr det beste sportslige opplegget for satsende langrennsløpere. 

– På generelt grunnlag mener vi at det beste sportslige opplegget i Sveits er med landslaget, og at det er miljøet i laget som er den viktigste faktoren med å være med på landslagsopplegget. Men når enkelte ser det annerledes, så håper jeg de gjør en best mulig jobb på egenhånd, og kommer kruttsterke til sesongen. Vi ønsker til syvende og siste flest mulige sterke sveitsere på startstreken, sier han.

Saken fortsetter under

Erik Bråten Guidon (til høyre) sammen med gutta i det sveitsiske landslaget: Beda Klee, Valerio Grond, Isai Näff, Ilan Pittier, Nicola Wigger, Roman Schaad og Janik Riebli 2024
Erik Bråten Guidon (til høyre) sammen med gutta i det sveitsiske landslaget: Beda Klee, Valerio Grond, Isai Näff, Ilan Pittier, Nicola Wigger, Roman Schaad og Janik Riebli 2024. Foto: Nordic Focus

Angrer ikke
Så langt er den sveitsiske langrennsstjernen godt fornøyd med beslutningen om å stå utenfor landslaget. 

– Sommeren har vært veldig bra så langt. Jeg har fått trent godt og mye, og jeg ser framgang på flere områder, sier Fähndrich. 

På Blink-festivalen i Sandnes forrige uke leverte hun flere sterke resultater: Fähndrich vant sprintprologen og ble nummer seks både på langløpet Blink Classics og på 10 kilometer fellesstart. 

Det er også flere andre profilerte løpere som velger å kjøre private opplegg på utsiden av landslaget, inkludert den norske sprintstjernen Kristine Stavås Skistad. Har du noe kontakt med henne, og har du kjørt noen økter med henne?
– Jeg har aldri hatt noen direkte kontakt med henne. Men jeg har fått trent og kommer til å trene noen enkeltøkter sammen med andre sterke dameløpere, sier Fähndrich til Langrenn.com. 

Les også:
Skistad: – Jeg går under jorden nå etter denne uken

Innførte mer rutine, da kom resultatene
At det norske trenerparet har løftet hele det sveitsiske landslaget bare på det første året de har vært hovedtrenere, er det liten tvil om. 

Blant tiltakene de to norske trenerne innførte da de overtok treneransvaret for det sveitsiske landslaget, er mer system og rutine, et fast repertoar av standardøkter og minst fire fellestreninger i uka. 

Det ga resultater allerede i vinter: Sveits hadde to utøvere blant de tre beste i U23-verdenscupen sammenlagt, og hatt seks utøvere som har vært inne blant de åtte beste i verdenscupen. Det er mange år siden Sveits har hatt så mange løpere blant de topp 10 i verdenscupen, både på dame- og herresida. I junior-VM, U23-VM og U23-verdenscupen har Sveits blitt en av de dominerende nasjonene. 

Les mer: Norske suksesstrenere i spissen for VM-satsingen til Sveits

Marina Kaelin U23 VM
Marina Kälin fra Sveits tok gull på 20-kilometeren under U23-VM i Planica i vinter. Foto: Graeme Williams

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Tiril Eckhoff: – Innsatte i fengsel er ganske like idrettsutøvere

    Etter at Tiril Eckhoff la opp verdenscupkarrieren i mars 2023, har hun forsøkt å finne en ny vei videre. Den prosessen har blant annet ført henne inn bak fengselsmurene.

    by Ingeborg Scheve

    07.10.2024
  • Nå får Fossesholm fasiten: – Jeg grugleder meg 

    by Ingeborg Scheve

    07.10.2024
  • Stortalentet som ble trener-nomade i flere landslag

    by Kjell-Erik Kristiansen

    06.10.2024
  • Tiril Eckhoff om livet etter skiskyting

    by Ingeborg Scheve

    06.10.2024
  • Nå skal landslagsveteranen legge opp (igjen)

    by Ingeborg Scheve

    05.10.2024