Vil legge ned junior- og rekruttlandslaget
Langrennsekspert Petter Soleng Skinstad er klokkeklar: han mener juniorlandslaget og rekruttlandslaget er bortkastede ressurser og ikke er den beste måten for å få utvikle norsk langrenn.
– Det er elitelandslagene som finansierer lagene på lavere nivå, inkludert rekrutt- og juniorlandslagene, påpeker han.
Skinstad er langrennsekspert for TV2 og satser selv aktiv på fulltid med Ski Classics-laget Team Coop. Han mener disse midlene kunne utnyttes bedre ved å legge om landslagsstrukturen.
– Det er som å spille lotto å gjette hvilke 17-åringer som blir gode når de er 25 år, sier Skinstad, og fortsetter:
– Kroppslig utvikling er jo så forskjellig fra utøver til utøver i junioralder. Noen kommer tidlig i puberteten og andre kommer sent, noen utvikler muskler tidlig og raskt, og andre gjør ikke det. Noen mister motivasjonen. Det er så mange faktorer som spiller inn.
Skinstad mener derfor at utvikling av juniorløpere bør organiseres på andre måter enn dagens system med et juniorlandslag for en håndfull løpere.
– Her kunne Skiforbundet for eksempel satse på en juniorkoordinator med ansvar for å følge opp og holde kontakt med trenere i team og klubber, og på den måten følge opp de gode gjennom de som kjenner miljøene, sier han.
Skinstad foreslår også å legge opp til flere åpne samlinger og andre typer treningstilbud der utøverne får matchet seg mot de beste.
Han mener en slik ordning vil gjøre at flere unge talenter får sjansen til å satse lenger enn med dagens modell.
Les også: Petter om framtidas langrenn
Legg ned rekruttlandslaget
Skinstad argumenterer også for å legge ned rekruttlandslaget, og heller inkludere flere løpere i større miljøer.
– Nivået og tilbudet på rekruttlandslaget er ikke noe bedre enn det regionlagene tilbyr. Legg ned rekruttlandslaget og styrk heller regionlagene, sier langrennseksperten.
Han foreslår blant annet at flere utøvere burde få ta del i det treningsarbeidet og treningsfellesskapet som nå er forbeholdt noen få landslagsløpere.
– Flere burde tilhørt de regionale treningsgruppene med oppfølging og testing der, både for elite og de å på nivået under. Det er ikke noen grunn til at fem menn på elitelaget i distanse, fem menn på elitelaget i sprint og ti løpere på elitelaget for damer skal få et bedre opplegg enn alle andre, sier Skinstad, og utdyper:
– Jeg kunne likt å se at man endret strukturen slik at det i større grad blir trent i grupper der utøverne bor, og at det organiseres flere hjemmesamlinger og fellestreninger i stedet for at noen få utøvere skal reise på en samling en gang i måneden. Jeg mistenker at man kunne fått nivåheving på enda flere løpere på den måten.
Langrenn.com har vært i kontakt med Skiforbundet for å få en kommentar til Skinstads utspill, men de vil ikke kommentere saken nå.