– Dessverre er det folk som har gått fort som blir igjen hjemme
Verdenscupåpningen i Ruka i Finland markerer det virkelige startskuddet på kampen om plassene i troppen til VM i Trondheim. På programmet står tre øvelser: 10 kilometer klassisk fredag 29. november, klassisksprint lørdag 30. november og 20 kilometer fristil fellesstart søndag 1. desember.
Norge kan stille med en grunnkvote på seks løpere av hvert kjønn. I tillegg har Harald Østberg Amundsen og Emil Iversen friplass, som sammenlagtvinnere av henholdsvis verdenscupen og Skandinavisk Cup i vinter.
I forkant av sesongstarten på Beitostølen skal følgende løpere ha fått klarsignal for verdenscupåpningen i Ruka:
10km klassisk: Pål Golberg, Erik Valnes, Johannes Høsflot Klæbo og Martin Løwstrøm Nyenget.
20km fristil: Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget, Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg.
Dermed er det i utgangspunktet en til to ledige plasser til begge distanserennene, og det er liten tvil om at rekruttkanonen Andreas Fjorden Ree får den ene etter de to rennene han har levert i helga.
Les mer: Rekruttkanon smadret verdenseliten på Beitostølen
Saken fortsetter under
Hvem som tar den andre plassen til verdenscupåpningen, er ikke like opplagt.
Men Jan Thomas Jenssen, som vant 20-kilometeren i Ruka i fjor da han kom med i troppen som reserve, har lagt inn en sterk søknad. Han ble nummer ni på klassiskrennet lørdag, og nummer fem på søndag.
Jenssen forteller om en blytunge forhold i løypa, men kjempet seg inn til en bunnsolid femteplass.
– Det var en kamp fra første stavtak. Du må konsentrere deg om å stå på ski. Jeg skulle nok ha vært nærmere. Selv om jeg ble nummer fem, så er jeg … Jeg har en drøm om å komme til Ruka… Men det spørs. Jeg leverte et bra skirenn i går også. Jeg krysser fingrene, sier 28-åringen fra regionlaget Elon Midt-Norge til NRK etter målgang.
Saken fortsetter under
– Alle som skal dit har gått fort
Hovedtrener Eirik Myhr Nossum vil ikke ut med noen uttak til verdenscupåpningen på direkten, men antyder at han og resten av landslagsledelsen langt på vei har lagt kabalen.
– Jeg synes ting løste seg greit i dag. Jeg hadde noen store spørsmålstegn som jeg fikk gode svar på. Jeg sier ingen navn, men vi skal få fylt opp kvoten, sier Nossum til NRK etter rennet, og fortsetter:
– Alle som skal dit har gått fort, og dessverre er det folk som har gått fort som blir igjen hjemme. Heldigvis har vi verdenscup på Lillehammer om noen helger, og da håper og tror jeg at enda flere får prøvd seg.
Se også: – Det er noen fra laget som har kniven på strupen
NRKs nye ekspertkommentator Martin Johnsrud Sundby tror at Jan Thomas Jenssen ligger på vippen, og at helgas innsats kan holde til en plass i Ruka-troppen.
Jenssen kjemper både med landslagsløpere, som i henhold til Skiforbundets uttakskriterier kan prioriteres i første periode av verdenscupen, og en rekke profiler utenfor landslaget.
Det er flere av landslagsløperne som var avhengige av å gå fort på Beitostølen for å komme seg til Ruka. Blant dem er Didrik Tønseth og Iver Tildheim Andersen fra elitelaget.
Sistnevnte ligger fortsatt på vippen etter søndagens åttendeplass.
Se også: – Jeg får bank der jeg trodde jeg skulle få bank
Krüger gikk relativt fort på lørdagens 10 kilometer der han ble nummer 11, og er tittelforsvarer til øvelsen i VM. Derfor har Nossum antydet at han ønsker å la Krüger få en del 10-kilometere i beina før mesterskapet.
Tønseth, som ble nummer 19 på klassiskrennet og nummer 17 på skøyterennet, ligger derimot ikke an til å reise til verdenscupåpningen i Ruka. Landslagsveteranen er nå avhengig av å gå seg inn i verdenscuptroppen til Lillehammer første helga i desember via Norgescupen på Gålå neste helg for å redde drømmen om en VM-billett.
Saken fortsetter under
Andre profiler utenfor landslaget, inkludert Mattis Stenshagen som knuste konkurrentene under FIS-åpningen i Finland forrige helg, Eirik Mysen og Mikael Gunnulfsen har også levert solide resultater på Beitostølen.
Gunnulfsen ble nummer sju på klassiskrennet, Stenshagen ble nummer sju på skøyterennet og nummer 15 på klassiskrennet, Mysen ble nummer ni på skøyterennet og nummer 14 på klassiskrennet.
Se også: Alle resultater fra sesongåpningen på Beitostølen
Uttaket til verdenscupåpningen i Ruka presenteres mandag 25. november.
Veien til VM
Nossum legger ikke skjul på at verdenscupåpningen i Ruka er viktig for de som vil til VM. De som kommer seg tidlig ut i verdenscupen, får helt enkelt flere sjanser til å gå flere verdenscuprenn, og det er resultater fra verdenscupen som teller tyngst i VM-uttaket.
Men han understreker samtidig at det ikke bare er antall verdenscuprenn som teller.
– Du kan komme til VM med bare å gå noen få verdenscuprenn. Du må bare gå veldig fort i de du går, sier Nossum.
– Det står og faller ikke på Ruka. Vi har jo en verdenscup i Norge helga etter. Da kan vi stille med 12. Men klart, får du ikke gå verdenscup før nyttår er veien (til VM) lang. Du har NM, men det å prestere i NM må være litt i sammenheng med verdenscupen. Du må ha noe å vise til også i verdenscupen, sier han.
Kriteriene for uttak til VM er beskrevet i Skiforbundets sesonginformasjoner i prioritert rekkefølge:
– Resultater i World Cup 2024/25.
– NM, Gåsbu kan være avgjørende i tvilstilfeller.
– Prestasjoner i tidligere mesterskap er meritterende.
Så det holder ikke bare å vinne NM for å komme til VM?
– Nei.
Spesifikt for 10 kilometer klassisk i VM er det to uttaksrenn: Det er 10 kilometer klassisk under verdenscupåpningen i Ruka 30. november, og under NM i Gåsbu i midten av januar. I tillegg teller 20 kilometer klassisk med individuell start i verdenscupen i Davos i Sveits 15. desember, samt 15 kilometer klassisk fellesstart i Tour de Ski.