Valentina Vuerich er historisk i den norske smøretraileren
Langrenn.com møtte Vuerich på stadion i Planica der forberedelsene for å levere perfekte ski til de norske utøverne var i full gang. Den italienske kvinnen har vært skismører i elleve år, og har derfor god erfaring med det presset mesterskap medfører.
Det samme gjelder å være eneste kvinnelige smører blant alle de mannlige kollegene.
– Jeg er vandt med å jobbe med bare menn. For min del syns jeg faktisk det er enklere, sier Vuerich.
Derimot er 34-åringen tydelig på at hun ikke ønsker å bli behandlet på en annen måte enn sine mannlige kolleger, bare fordi hun er kvinne.
– Jeg håper ikke de tar inn flere kvinner i systemet bare fordi vi er kvinner, men også fordi vi er dyktige. Min erfaring er at de valgte meg fordi de stoler på meg, ikke fordi jeg er kvinne, sier Vuerich, og utdyper:
– Det er selvfølgelig bra at vi får inn flere kvinner, men vi må få de samme vilkårene som mennene. Ikke mer eller mindre.
Utøveren som var mest interessert i utstyret
Vurich var tidligere aktiv skiløper selv, men nådde aldri toppnivået. Da hun var usikker på veien videre for elleve år siden, ble en avtale med treneren avgjørende.
– Treneren min, og min beste venn fikk tilbud om jobb som trener for det polske landslaget. Da spurte han mg om jeg vill bli med han i det polske støtteapparatet, og hjelpe han md blant annet trening og fysioterapi. Så det året hadde jeg flere forskjellige roller i det laget, sier Vuerich.
Likevel var det ikke helt tilfeldig at den italienske kvinnen ble med som smører. Hun forteller at hun er oppvokst med en far som var smører for det italienske landslaget, og interessen for skismurning har alltid vært der.
– Jeg har alltid sett opp til han, sier Vuerich.
Et ønske
Etter det polske landslaget har Vuerich de siste årene vært smører for årets vertsnasjon for VM, Slovenia. Selv med et kommende VM, var hun ikke i tvil om hva hun skulle velge da det norske smøreteamet tok kontakt i juni.
– Da de ringte og spurte om jeg ville bli med i den norske smørebussen ble jeg helt satt ut. Det å få bli med Norge, har vært mitt høyeste ønske helt siden jeg startet i denne jobben.
Og det er flere ting ved den norske smørebussen Vuerich ser på som fordelaktig.
– Det er trygt å være i smørebussen. De tar vår helse på alvor, og har godt ventilasjonssystem blant annet. Det setter jeg stor pris på, for slik har det ikke alltid vært andre steder jeg har jobbet.
10 000 kilometer på sykkel
Det er ingen tvil om at det å være smører krever at du er godt rustet til hardt fysisk arbeid. Selv om Vuerich la opp som utøver for flere år siden, blir det lagt ned utallige timer med trening i løpet av et år.
– Jeg trener fortsatt mye, spesielt sykkel. I fjor syklet jeg 10 000 kilometer. Jeg elsker å være med jentene på trening når vi er på samlinger. Selvfølgelig har jeg ingen sjans til å holde følge under intervaller, men det er veldig gøy å få være med.
Vuerich har denne sesongen spesielt ansvar for at skiene til Heidi Weng, Julie Myhre og Martin Løwstrøm Nyenget er optimale i hvert eneste renn.
Julie Myhre ble ikke tatt ut til mesterskapet, og Heidi Weng valgte å reise hjem før hennes første sjanse i mestersskapet, skiathlon.
Martin Løwstrøm Nyenget er med i VM-troppen, og er mest aktuell for søndagens fem-mil. Men selv med bare én utøver i mesterskapet, understreker Vuerich at alle smørerne jobber i et team og hjelper hverandre.
FAKTA SKI-VM 2023
Hvem: Uttatte eliteløpere
Dette er Norges VM-tropp
Her ser du alle landslagstroppene i VM 2023
Hva: FIS verdensmesterskap i Nordiske grener
– Langrenn
– Hopp
– Kombinert
Hvor: Planica, Slovenia
Når: 21. februar til 5. mars
Verdenscuper og mesterskap i langrenn, langløp og skiskyting på TV: Hvilke kanaler sender hva? Langrenn.com har oversikten.
Program langrenn VM 2023:
22. februar: 5km/10km fristil individuell start, kvalifisering kvinner og menn
23. februar: sprint klassisk, kvinner og menn
24. februar: 30km skiathlon, menn
25. februar: 15km skiathlon, kvinner
26. februar: Teamsprint fristil, kvinner og menn
28. februar: 10km fristil individuell start, kvinner
1. mars: 15km fristil individuell start, menn
2. mars: 4x5km stafett, kvinner
3. mars: 4x10km stafett, menn
4. mars: 30km klassisk fellesstart, kvinner
5. mars: 50km klassisk fellesstart, menn