Uttaket: – Både veldig vanskelig og ikke vanskelig i det hele tatt
Skiforbundet har tatt ut juniorlandslaget for sesongen 2024/25. Totalt er det ti plasser i laget, fem for kvinner og fem for menn. De fordeles etter konkrete, kommuniserte kriterier for uttaket.
Åtte av ti løper på laget er nye: Av de som var på laget i vinter, er bare Milla Grosberghaugen Andreassen og Lars Heggen med videre.
– Heldigvis kjenner jeg til mange av dem fra før, men vi må bruke litt ekstra tid framover nå til å bli godt kjent som lag, sier juniorlandslagstrener Kristian Dahl til Langrenn.com.
Se også: Dette er juniorlandslaget 2024/25
Hvor vanskelig var uttaket til juniorlandslaget i år?
– Både veldig vanskelig og ikke vanskelig i det hele tatt. Det er veldig mange utøvere som har levert veldig gode resultater. Men det er aller viktigst at det er mest mulig rettferdig. Norgescupen sammenlagt er styrende, men internasjonale resultater trumfer nasjonale resultater, sier Dahl, og utdyper:
– Så for eksempel i årets uttak gjelder det Mons Melbye. Han ble nummer fire i Norgescupen sammenlagt i sin årsklasse, men i junior-VM tok han medalje både individuelt og i stafett. Dermed fikk han plass på laget foran Simen Gløgård Stensrud som ble nummer tre.
Saken fortsetter under
Videre prioriteres de eldre juniorene foran de yngre. Som regel får 19-åringene tre av plassene og 18-åringene får to. Det gjelder både for kvinner og menn.
– Så hender det at vi gjør unntak. Da vi tok inn Milla (Grosberghaugen Andreassen) på juniorlandslaget da hun bare var 17 år, så var det fordi hun hadde slått alle 19-20-åringene og alle 18-åringene i 10 av 10 renn som første års junior, og det var derfor Lars Heggen ikke gjorde det. Selv om han ble nummer 27 i senior-NM, så var det andre juniorer som slo han, forklarer Dahl, og legger til:
– Det samme gjelder for uttak til VM. Skal du kvalifisere deg inn i troppen som 18-åring, må du ikke bare være jevngod med de eldre, du må slå dem i alle renn. Det gjorde Milla, Lars og Jørgen (Nordengen) i fjor.
Les også:
Vinner nesten alt: Dette er juniorkometens suksessoppskrift
Hvordan kan man vite hvilke 18- og 19-åringer man skal satse på? Det er jo hundrevis av utøvere som ville «dødd» for å få den plassen…?
– Det er vanskelig, og det er litt det vi forteller dem også, både de som er på laget og de som ikke kom med: Det er ikke plassen på juniorlandslaget som avgjør om de gjør det bra neste sesong. Plassen på juniorlandslaget er en påskjønnelse og belønning for den jobben de gjorde i vinter og de resultatene de oppnådde da. I desember stiller alle med blanke ark. Da er det seks renn som gjelder: Tre på Natrudstilen i desember og de tre som utgjør den første Norgecuprunden i januar. Det er resultatene der som avgjør hvem som reiser til junior-VM, og det gis ikke noe fortrinn til de som er på juniorlandslaget.
Hva slags sportslig opplegg og oppfølging får utøverne på juniorlandslaget?
– Min treningsfilosofi er det er en grunn til at disse utøverne har kommet så langt, og at vi skal bygge videre på det de har lykkes med. Det vil være forskjellig fra utøver til utøver. Noen vil ha mye råd og andre ikke, men jo bedre kjent de blir med meg, desto bedre kan vi tilrettelegge, sier Dahl.
Saken fortsetter under
Konkret hvilket felles opplegg har dere?
– Som hovedregel har vi en samling i måneden. Den første er nå i mai, så er det en før skoleslutt i juni, en før skolestart i august, en i september, to i oktober og en i november.
De to første samlingene kjører juniorlandslaget for seg selv.
Den i august inngår i den årlige internasjonale juniorsamlinga, og i år kjøres den på Sjusjøen mellom Blinkfestivalen og Toppidrettsveka. Samlinga i september kjøres sammen med de fem offisielle skigymnasene (Hovden, Meråker, Nordreisa, NTG Geilo og NTG Lillehammer).
På den ene av oktobersamlingene legger Dahl opp til fellesøkter med rekrutt- og elitelandslaget; den andre kjøres sammen med regionlagene (Team ELON). Samlinga i november, den siste før sesongstart, kjører laget internt igjen.
Les også: Tre nye løpere inn på landslaget
Ambisjonen er å gi utøverne tilpassede utfordringer, at de får matchet seg med jevnaldrende som er like gode eller bedre nasjonalt og internasjonalt, og at de også får kjenne litt på og se hvordan de ligger an mot de aller beste i verden på seniornivå, forklarer juniorlandslagstrener Kristian Dahl.
– Utfordringen er ikke det som skjer de sju dagene på samling. Det er hva som skjer før og etter samlingene. Vi må sørge for at de har gode og trygge folk rundt seg i hverdagen, og at de blir sett i hverdagen.