Turtelduene i Tour de Ski-troppen: – Jeg hadde nesten gitt han opp
– Jeg hadde vel nesten gitt han opp, men så er han jo trønder, så det ligger vel litt der, sier 24-åringen fra Kjelsås, og ler godt.
Hun snakker om Andreas Fjorden Ree.
Rekruttlandslagsløperne Nora Sanness og Andreas Fjorden Ree har begge tatt solide steg denne sesongen, gått seg inn i verdenscuptroppen og kvittert med resultater som får både konkurrenter og kommentatorer til å heve øyenbrynene. Lørdag er de begge klare for sin første Tour de Ski, og er stadig oftere på ekspertenes lepper når det gjelder VM i Trondheim.
Se også:
Hvem vinner damenes Tour de Ski? Favoritter og outsidere 2025
Hvem vinner herrenes Tour de Ski? Favoritter og outsidere 2025
Saken fortsetter under
Hadde nesten gitt opp
At de to er kjærester, er noe mange har fått med seg.
– Ja det har vel ikke akkurat gått under radaren det, sier hun.
Men kjæresteforholdet var ikke noe som skjedde over natta. Sanness forteller at hun hadde hatt et øye til den jevngamle trønderen fra Støren en god stund før de endte på rekruttlandslaget sammen i april i år.
– Vi er samme årgang, så vi har jo møttes før på skirenn og samlinger. Men det tok vel typ tre år fra det første møtet til vi ble sammen, så det har tatt sin tid, forteller Sanness til Langrenn.com, og fortsetter:
– Jeg har hatt følelser for han siden vi var på U23-VM for to år siden, men jeg hadde vel nesten gitt opp litt før jeg skjønte at han var interessert tilbake. Det er vel bare det at han er trønder… Men det ble litt fortgang i ting når vi endte på samme lag, sier hun.
Etter at de ble landslagskollegaer, har det naturlig nok blitt en rekke fellestreninger og samlinger. Likevel: Forholdet er faktisk relativt ferskt. Det var ikke før i høst at de to ble sammen.
– Det er jo veldig positivt, og jeg trives veldig godt med at vi er på lag sammen, for når vi bor langt unna hverandre så blir det litt lettere. Nå sees vi i hvert fall på samling minst en gang i måneden, sier Sanness.
Hva tenker du om at dere begge debuterer i Tour de Ski sammen?
– Det er veldig greit. Da slipper jeg å savne han så mye.
Saken fortsetter under
Fikk tjejdeng på første møte
I podcasten Afterski avslører Fjorden Ree at den første gangen de to traff hverandre var på en felles samling med regionlag og rekruttlandslag i Hafjell høsten 2021. Der sto elghufsintervaller på programmet, og Fjorden Ree, som var i ekstremt dårlig form på den tida etter at han hadde gått på vektsmell.
– Jeg var jo milevis bak der. Jeg fikk jo tjejdeng på den økta der. Da dro jeg på direkten hjem fra samlinga, forteller Fjorden Ree.
Se også:
Supertalentet åpner opp om vektproblemene: Løy for treneren
Trener ekstremt mye
En ting de to har felles, er interessen for å trene. Mye.
Ungjenta trener mellom 1000 og 1100 timer i året, og er en av de som trener aller mest, både på rekruttlandslaget og sammenliknet med verdenseliten.
Fjorden Ree, som alltid har trent mye, men nå trener enda mer etter at han la om sitt treningsopplegg i våres, ligger godt over Sanness på årsbasis.
Se også:
Verdenscupkometen: – Jeg liker ikke å være listefyll
Saken fortsetter under
Siden starten på treningsåret i mai og fram til sesongåpningen på Beitostølen hadde Fjorden Ree lagt ned vanvittige 735 treningstimer, og måneder med over 135 timer. Treningsopplegget hans, som er inspirert av hvordan de beste triatletene trener, er basert på femdagerssykluser, uke etter uke.
De fem treningsdagene er fylt til randen. På dag en av syklusen trene han tre økter, der to av dem er hardøkter. Dag to kjører han «dobbelt terskel» altså to hardøkter på terskelintensitet. Dag tre er det igjen tre økter, der den midterste er en hardere hardøkt. Dag fire er en mengdedag. Og dag fem kjører han «aktive hvile» med lett trening. Og så starter han tilbake på ny syklus.
Resultatene har vært like ville som treningsopplegget: På noen måneder økte Fjorden Ree sitt O2-opptak fra 71 til over 81.
Les mer: Økte O2-opptaket fra 71 til over 81
Saken fortsetter under
Fristes du av opplegget til Andreas når du ser den suksessen han har hatt denne sesongen?
– Ja….Eller nei. Det er veldig imponerende det han har gjort, men det er ikke for alle. Jeg gjør det jeg har gjort og som har funket for meg, Men det er vel, sier Sanness til Langrenn.com, og utdyper:
– Han har et opplegg som krever en ekstrem disiplin. Da må jeg i så fall være veldig innstilt på det. Man kan ikke vike fra den intensitetssonen du skal holde den dagen, du er nødt til å ha riktig laktat og riktig puls til enhver tid, ellers kan det bikke over. Det som gjør opplegget hans så ekstremt er hvor mye mengde det kombinert med mye intensitet.
Og det er ikke du?
– Jeg er ikke like nøye, det skal jeg innrømme. Det er litt mindre presisjon.