Tidligere landslagstrener: – Riktig med totalt trenerskifte nå
Denne uka ble det klart at begge trenerne for kvinnelandslaget i langrenn trekker seg etter sesongen.
– Jeg tror dette er et fint tidspunkt for at det skjer noen tydelige endringer i kvinnelandslaget, sier tidligere landslagstrener Geir Endre Rogn.
Etter OL ble det klart at kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen gir seg etter sesongen. Mandag informerte kvinnelandslagets andre trener, Ola Vigen Hattestad, at også han går av etter NM del 2 om halvannen uke.
Iversen har vært hovedtrener for kvinnelandslaget i fire sesonger. Hattestad har vært trener for laget de siste to åra.
I tillegg har Therese Johaug bestemt seg for å legge opp på verdenscupnivå etter NM.
Tidligere landslagstrener Geir Endre Rogn tror imidlertid en full utskifting av trenerteamet kan slå positivt ut og bidra til å gi de unge løperne på landslaget muligheter til å markere seg i langt større grad enn de har gjort denne sesongen.
– Hvis landslagsledelsen får inn et trenerteam som kan gi trygghet, god støtte og positiv driv i laget, tror jeg dette trenerbyttet kan være bra ting nå, sier han.
Rogn var trener for kvinnelandslaget fra 2018 til 2020, og for juniorlandslaget før det. Nå er han trener for blant annet Helene Marie Fossesholm gjennom sitt eget foretak Topptrent.com.
Les også:
Hva skjer med norsk damelangrenn?
Mundal om misnøyen i landslaget
Frykter vakuum
Samtidig poengterer Rogn at det er ekstremt viktig at kvinnenes elitelandslag nå får et trenerteam som ivaretar de løperne som er på landslaget. Hvis ikke frykter han at det kan oppstå et vakuum og tomrom i norsk kvinnelangrenn når begge landslagstrenerne gir seg samtidig som Therese Johaug legger opp.
Et slikt vakuum mener han vil kunne føre til at kvinnelandslagsløperne ikke får den utviklingen de trenger for å heve seg tilstrekkelig til å prestere jevnt i toppen internasjonalt.
– Hvis en av trenerne hadde fortsatt, hadde det kanskje vært lettere å sikre den kontinuiteten som kreves for å skape den roen og tryggheten i laget som utøverne trenger, sier Rogn.
På den andre siden, tror Rogn en fullstendig utskiftning kan fungere, og at det ikke nødvendigvis behøver å være et problem at begge trenerne gir seg samtidig.
– Jeg tror dette er et fint tidspunkt for at det skjer noen tydelige endringer i kvinnelandslaget. Det er lettere at det blir en tydelig endring når man får inn to nye, og at man klarer skape en ny drive i laget, sier Rogn.
Det blir imidlertid svært viktig å finne den riktige trenerkombinasjonen for at det skal skje.
– Det vi ønsker nå er at noen av de unge får gode resultater og at det blir en positiv bølge i norsk kvinnelangrenn. Vi må få inn et team som løfter hverandre ordentlig opp, og som gjør ting riktig slik at gruppa fungerer godt. Ellers risikerer man at det kan bli mer av den negativiteten som kom til syne i OL, sier Rogn.
For å få til det, må trenerteamet finne en god balanse mellom nye impulser og velkjent treningsfilosofi.
– Det er en god treningskultur og tradisjon i det norske landslaget, og det er viktig at de nye trenerne passer på at suksesskriteriene blir med videre, samtidig som man får inn nye elementer i tillegg, sier Rogn.
Johaug kunne sikret trygghet
Rogn trekker også fram at det at Therese Johaug legger opp etter sesongen, samtidig som begge trenerne sier opp, kan skape uro og usikkerhet.
– Det hadde nok vært en bra ting om Therese fortsatte når begge trenerne slutter. Therese er flink til å dele og fortelle om det hun gjør, og det gir en positivitet og en trygghet til både trenere og utøvere i laget, sier Rogn.
Han håper at arven etter Therese Johaug likevel kommer til nytte.
– Det blir viktig at de nye trenerne klarer å trekke lærdom av det Therese har gjort, og at de klarer å tilpasse det Therese har gjort til den løpergruppen som er i laget nå, sier Rogn.
Hva slags trenerteam trenger kvinnelandslaget nå?
– Kvinnelandslaget trenger et team som gir en god miks av nye impulser og ny driv, ro og trygghet. Slik jeg ser det, ville det ideelle være å få inn en yngre, sprudlende og gjerne kvinnelig trener i kombinasjon med en trener som har mye erfaring og har trenererfaring på dette nivået, og som kan bidra med den roen og tryggheten som løperne trenger.
Hvem ser du som aktuelle kandidater?
– Mange har pekt på Pål Gunnar Mikkelsplass, og han er jo et perfekt eksempel på en som har vært med lenge, har mye erfaring, og har sett over lang tid hva som fungerer treningsmessig og teknikkmessig. Så han i kombinasjon med en av de yngre, offensive kvinnene som har vært trukket fram, altså Monika Kørra eller Marthe Kristoffersen, er en mulig sammensetning, sier Rogn, som understreker at det er flere alternativer.
– Det er mange dyktige trenere i Norge, og flere andre kombinasjoner som kan fungere. Jeg føler meg trygg på at den kombinasjonen ligger i søkerbunken som kommer inn til Skiforbundet, sier Rogn.