Sponsorene rømmer: Mot full krise i langrennslandslaget
En etter en trekker flere av de største sponsorene seg fra samarbeid med langrennslandslaget.
I fjor mistet de den gylne millionavtalen med NorEngros, som trakk seg ut etter 20 år som sponsor for norsk langrenn.
I sommer ble det klart at Sparebank1 velger å ikke fornye sin sponsoravtale etter VM i Trondheim denne sesongen.
Nå melder også Equinor at de trekker seg som sponsor for Skiforbundet. Energiselskapet er i dag blant annet hovedsponsor for junior- og rekruttlandslagene, så vel som selve Norgescupen. Equinor trekker seg også som sponsor for Norges Fotballforbund.
Heller ikke Norgesgruppen og Sparkjeden er sikre på om de vil fornye sin avtale med Skiforbundet langrenn.
En rekke eksperter har trukket fram at langrenn mangler profiler, og at skistjernene ikke skaper nok engasjement. Enkelt forklart: Det er lenge siden Petter Northug skapte show i verdenscupen hver helg, og overskrifter hele uka mellom rundene. Og det er nye profiler fra andre idretter som gjør det.
Se også: – Petter Northug er et problem
– Jeg tror hovedforklaringen ligger i at de har funnet mer attraktive sponsorobjekter sier omdømmeekspert Trond Blindheim til NRK, og fortsetter:
– Det var en gang langrenn var en slags Formel 1-sport, da (Petter) Northug herjet som verst og du hadde (Therese) Johaug som holdt på. De mangler karismatiske, ikoniske personer i sporene. Det er kommet mange andre idrettsgrener og folk opp som mer fargerike og kanskje gøyere å sponse. Når de har hengt med i mange år, vil de kanskje prøve noe nytt.
Les også: Klæbo mister popularitet, Northug bykser oppover på lista
Saken fortsetter under
– En veldig kjedelig nyhet
Daglig leder i Skiforbundet langrenn Cathrine Instebø, som forøvrig kom til jobben i Skiforbundet fra en toppstilling nettopp i Equinor, innrømmer at tapet av nøkkelsponsoren svir.
– Det er alltid en veldig kjedelig nyhet å få fra en partner når de ikke velger å fortsette, uavhengig av årsak. Vi har hatt et langt og godt samarbeid, og det har vært en veldig viktig avtale som har betydd mye for vår talentsatsing, sier Instebø til NTB.
Hun velger imidlertid å trekke fram at Equinors exit åpner for nye aktører.
– Når en så betydelig aktør velger å gå, tenker vi samtidig at det gir en mulighet for en annen partner å ta en tydelig posisjon, sier Instebø.
Sportskommentator Birger Løfaldli er ikke like sikker.
– Hvis stjernene og lederne tror at dette kommer av seg selv, står de i fare for å spenne bein på seg selv. Bevisstheten rundt det er viktig, og å utnytte månedene fram til VM. Det tror jeg norsk langrenn kunne ha gjort bedre jobb på, sier han.
Therese Johaug, som går for comeback til VM i Trondheim, er derimot mer optimistisk. 36-åringen tror situasjonen vil løse seg.
– Vi er veldige heldige med at langrenn er såpass stort i Norge, og jeg tror nok det er en ny sponsor som har lyst til å gå inn å støtte yngre langrennsløpere og deres satsning. Jeg tror det skal gå bra, sier hun til Nettavisen.
Fra Equinors side heter det at de ser det som naturlig å avslutte samarbeidet etter VM i Trondheim.
– Både avtalen med Norges Fotballforbund og Norges Skiforbund kommer mot en naturlig slutt neste år, og begge er sponsorater som vi ikke kommer til å forlenge. Vi utelukker ikke samarbeid med idrett i framtiden, det vil først og fremst skje inn mot lokalsamfunn der vi er til stede, sier Equinors sponsorsjef Thea Moen til Kampanje.
Saken fortsetter under
Fra millionoverskudd til millionunderskudd
Det er ingen hemmelighet at Skiforbundet har slitt økonomisk i mange år. også forventet at Skiforbundet vil gå på en betydelig økonomisk smell etter VM i Trondheim.
Skiforbundets første budsjett for 2024 viste et overskudd på 9.2 millioner kroner. Etter flere justeringer regner det reviderte budsjettet med et overskudd på 2.1 millioner kroner. Men en verstefalls-versjon viser et underskudd på 12.8 millioner kroner.
Sponsorsituasjonen til Skiforbundet gjør at budsjettet som ble vedtatt opererer med usikre inntekter på over 10 millioner kroner. Ifølge NRK vil Skiforbundet havne i underskudd før året er omme, dersom de ikke får inn de usikre inntektene.
Tidligere hadde Norges Skiforbund en fondsreserve på 28 millioner kroner, men den ble solgt i mai i fjor.
Skistyret har kommet med en anbefaling til Skitinget om at forbundet bygger opp en egenkapital på 75 til 85 millioner kroner innen 2026. Det er basert på et mulig overskudd fra Ski-VM 2025, der Skiforbundet har en eierandel på 60 prosent i selskapet bak VM.
Se også: Skiforbundet risikerer å gå konkurs