SMØRESJEFEN: – Hvis det blir slik at litt fluor er lov, men ikke mye, kommer det til å bli en konkurranse i å komme nærmest mulig opp til en gitt verdi

av langrenn • 26.05.2020

– Hvem er det som skal være ansvarlig for spor av fluor på skiene? Er det utøverne, og hvordan skal rettssikkerheten deres ivaretas i dette regelverket.

I pressemeldingen fra det Internasjonale Skiforbundet (FIS) i går, skriver FIS at de skal teste ut en ny maskin for fluorkontroller denne sommeren.

Utfra resultatene på disse testene skal det etableres en grenseverdi for hvor mye spor av fluor på skiene som skal være tillatt.

FIS vil innføre fluortesting allerede kommende sesong, men et totalforbud vil først bli innført fra sesongen 2022/23.

Svein Olav Snesrud, som er smøresjef for de norske langrennslandslagene, frykter omfattende juks med et så ullent regelverk, og er sikker på at mange vil spekulere i å tøye grensene.

– Hvis det blir slik at litt fluor er lov, men ikke mye, kommer det til å bli en konkurranse i å komme nærmest mulig opp til en gitt verdi, sier han til Langrenn.com Pluss.

Skiforbundet har visst om totalforbudet og forberedt seg på at det skal være nulltoleranse for fluor, men Snesrud forklarer at det hersker total forvirring rundt hvordan kommende sesong vil bli. 

– Etter det vi vet, så skal det testes for fluor før start og i mål. Men hvis litt fluor er lov, hvor vil FIS sette grensa?

Snesrud er også spent på hvordan FIS vil håndheve en gradvis innfasing. Han har ikke hørt noe konkret om hvilke typer sanksjoner som vil være aktuelle dersom løpere blir tatt for å ha fluor under skiene.

– Jeg er veldig spent på hvordan de skal håndheve et slikt forbud og en gradvis innføring. Effekten av fluor er stor, produktene er lovlig å selge i butikken, så dette blir problematisk, sier Svein Olav Snesrud.

Fluor er vesentlig bedre enn fluorfritt
Ettersom det fluorforbudet FIS vedtok i fjor er et totalforbud mot fluor, har ikke smøreteamet til Skiforbundet eksperimentert med ulike mengder fluor.

– Vi forholder oss til at dette skulle være et totalforbud, så vi har ikke testet for å finne ut hvor mye fluor som må til for å få en effekt. Men det vi har testet viser at produktene uten fluor er vesentlig dårligere enn de med fluor, sier Snesrud til Langrenn Pluss. 

Hvem har ansvaret?
Videre er Snesrud bekymret for utøverne når regelverket innføres, og poengterer at det åpner for mange problemstillinger.

– Hvem er det som skal være ansvarlig for spor av fluor på skiene? Er det utøverne, og hvordan skal rettssikkerheten deres ivaretas i dette regelverket, undrer han.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Nå åpner tidligsnøanleggene i Norge!

    av Ingeborg Scheve
    01.11.2024
  • Reddet regionlaget Nord-Norge i 12. time: – Måtte snu alle steiner

    av Ingeborg Scheve
    01.11.2024
  • eD system Vltava Fund Team – Pro Team presentasjon Season XVI

    av Langrenn.com i samarbeid med Ski Classics
    01.11.2024
  • I dag er skjebnedagen for Ingvild Flugstad Østberg

    av Ingeborg Scheve
    01.11.2024