Skistyret stjeler penger fra grenene!
Norges Skiforbund har svært god økonomi, og ved gjentatte anledninger har
skipresident, Jan Jensen, fortalt om et overskudd på mange millioner kroner.
Flere tall har versert, men etter hva Langrenn.com erfarer dreier dette seg om
beløp opp mot 40 mill. kroner.
Noe av årsaken ligger i TV-avtalen, som NSF har inngått med NRK når det gjelder dekning av internasjonale og nasjonale skirenn på toppnivå. Avtalen er fem-årig, og bringer omlag 22 mill. kroner årlig inn til NSF.
Omlag åtte mill. kr. av disse midlene har frem til nå vært øremerket grenene etter en fordelingsnøkkel som gir langrenn og alpint mest, med henholdsvis to og en halv mill. kroner til hver av disse årlig. Resten av midlene blir fordelt på kombinert, hopp, freestyle, og telemark. De siste 14 millionene blir disponert av sentraladministrasjonen i NSF.
I Skistyremøte før jul, ble det bestemt at halvparten av midlene ørmerket grenene ble beholdt i senraladministrasjonen:
«Vedtak: Skistyret opprettholder i utgangspunktet kravet om 50 % reduksjon i grenkomiteenes andel av TV-inntektene samt 8 % overskudd og inndekning av tidligere underskudd.»
Denne beslutningen kommer helt i sluttfasen av en budsjettprosess for 2001 som har pågått de siste uker og måneder i hver enkelt gren og grenkomite. I klartekst betyr dette at eksempelvis alpint og langrenn mister godt over EN million kroner like før de endelige budsjettene før 2001 spikres.
Etter hva Langrenn.com erfarer, er ikke saken behandlet hverken i politiske organer eller i administrasjonen før den ble vedtatt i Skistyret.
Langrenn.com har mottatt klare signaler fra flere hold som tyder på svært sterke reaksjoner på behandlingen av denne prosessen – som er av stor økonomisk betydning for grenene.
Vi stiller spørsmål om hvilke motiver som ligger bak dette knallharde økonomiske strupetaket på grener som allerede sliter tungt økonomisk. Med visshet om at den sportslige aktiviteten foregår i grenene; hva rettferdiggjør økte overføringer til en sentraladministrasjon som allerede disponerer 14 av 22 millioner TV-kroner?
Etter hva vi erfarer er det ingen politiske, organisatoriske, eller strukturelle endringer som gjør at det sentrale ledd behøver ytterligere fire millioner kroner av midler øremerket idrettslig aktivitet og landslagsdrift.
Ble vårens prosess, med enorme ressurser brukt på krisen i Skistyret, nyansettelser, organisajonsanalyser, konsulentbistand og opprydding – mer kostbar enn hva Skistyret ønsker omverdenen skal vite om?
Har du en mening om denne saken?
Si din mening nederst på
siden!