VM 2.0: – Denne gangen skal jeg spille meg selv god

By Ingeborg Scheve • 17.09.2024
Øystein Pettersen Ellen S Lie 2024
Landslagsløperen fra Lillehammer er allerede sikret en plass i VM-troppen, og har «Pølsa» i ryggen. Men veien til VM må hun både organisere og finansiere selv.
Landslagsløperen fra Lillehammer er allerede sikret en plass i VM-troppen, og har «Pølsa» i ryggen. Men veien til VM må hun både organisere og finansiere selv.

Hun en av fire kvinner på det australske A-landslaget i langrenn, og allerede kvalifisert for VM i Trondheim, en luksus og trygghet som få andre landslagsløpere har. 

Men selv om Ellen Søhoel Lie er fast på A-landslaget og altså klar for VM, må hun fortsatt organisere treningen og oppkjøringen selv, og punger ut av egen lomme til det meste, slik som reiser og utstyr. 

– Jeg har et budsjett på cirka 120 000 kroner per sesong for å være skiløper. Men det blir ofte mer, sier Lie, som bor på Lillehammer. 

For til VM skal hun, sågar for andre gang. Og denne gangen har hun blant annet hentet in Øystein «Pølsa» Pettersen som trener for å sørge for at hun kommer best mulig forberedt til Trondheim. 

Les også: Punger ut 200 000 av egen lomme for å satse på langrenn

Saken fortsetter under

Ellen Søhol Lie (AUS) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Drammen (NOR).
Ellen Søhol Lie under verdenscupen i Drammen i mars, der hun ble nummer 45. Nå er hun klar for VM i Trondheim. Foto: Nordic Focus

En form for comeback
På seniornivå er Lie et foreløpig ganske ubeskrevet blad. Så langt står hun med 12. plass fra sprinten under Norgescupen på Lygna i vinter som karrierebeste. 

Men Lie drev med langrenn som liten, og satset fram til hun var 15 år. 

Hvorfor sluttet du med langrenn?
– Det var vel en kombinasjon av ulike faktorer. Jeg fikk blant annet kyssesyken, jeg kjente at langrenn var ikke så morsomt lenger, og det var andre ting som var mer spennende. 

Så, nærmest plutselig, kom gnisten tilbake. Det var under OL i PyeongChang i 2018. 

– Jeg satt og så på langrenn, og ergret meg over at ingen så ut til å være interesserte i å ta ryggen til Therese Johaug, og lurte på hvorfor de bare lot henne gå. Det kunne da ikke være umulig, forteller Lie, som bråbestemte seg der og da for å satse mot OL 2022. 

Hun var da 23 år gammel. 

– Jeg ønsket meg en utfordring, noe å pushe meg selv mot, og noe jeg kan se tilbake på når jeg blir gammel og være stolt av at jeg fikk til, forklarer Lie. 

Og slik ble det. 

Lie kom riktignok ikke til OL 2022, men deltok i VM 2023. Der ble hun nummer 17 på teamsprinten, bare to plasser unna å gå videre til fra kvalifiseringen. Det ga mersmak. 

– VM i Planica var virkelig stort. Det var gøy å få oppleve det, og jeg gikk alt av øvelser som sto på programmet. Men jeg ble litt overveldet, sier hun. 

Nå er Lie klar for sitt andre VM, og denne gangen går hun mer systematisk til verks.

Saken fortsetter under

Ellen Søhol Lie (AUS) - FIS nordic world ski championships cross-country, skiathlon women, Planica (SLO).
Under VM 2023 i Planica gikk Ellen Søhol Lie samtlige øvelser. Opplevelsen ga mersmak, og nå er 30-åringen fra Lillehammer i gang med oppkjøringen til vinterens VM i Granåsen. Her fra skiathlon under VM i Planica. Foto: Nordic Focus

VM 2.0: Pølsa og nytt perspektiv
På veien mot VM i Trondheim har Ellen Søhol Lie hentet inn Øystein Pettersen som trener. 

–  Jeg kunne ikke fått en bedre trener. Han er en trygg trener, en som ser hele mennesket og er opptatt av mestring, ikke bare resultater og tall. Jeg har fått et annet perspektiv på ting nå, sier hun, og utdyper: 

– Denne gangen skal jeg være god mot meg selv i stedet for streng mot meg selv, og spille meg selv god. Og Øystein er en veldig stor del av at jeg har kommet fram til det. 

Se også: «Pølsa» trener en time om dagen, gikk like fort som Northug i Birken

Klar plan
Sammen har de bestemt seg for å jobbe spesifikt mot VM-sprinten i Granåsen, og at eventuelle andre øvelser under mesterskapet blir en bonus. 

– Det er sprint jeg satser mot i VM, og generelt i år. Jeg har størst sjanser til å gjøre det bra der, og det er også det jeg synes er morsomst, sier Lie, og fortsetter:

– Målet er å kvalifisere meg fra prologen til heatene. Det blir drithardt. Men det er det jeg går for. Så får vi se hvor langt jeg kan komme videre fra det. 

Basert på hovedmålet, har Lie og Pettersen nå kartlagt hvilke områder de skal ta tak i fram til mesterskapet. 

Og først og fremst handler det om å få det grunnleggende på plass: Kapasitet og teknikk.

– Selv om jeg er 30 år, så er jeg en «ung» utøver med tanke på hvor jeg står i min utvikling som langrennsløper. Det er et godt utgangspunkt for å ta store steg, sier Lie. 

Spesifikt hva gjør du annerledes i treningsarbeidet denne gangen?
– Det er første gang jeg ikke har en konkret nedskrevet plan. Vi er veldig samkjørt på hva som skal til, men når og hvordan jeg gjør de øktene kommer an på hvordan jeg føler meg. Før var det ofte slik at hvis det sto fem timer på planen, så trente jeg fem timer. Hvis ikke, hadde jeg dårlig samvittighet, sier hun, og fortsetter: 

– Det er også mer løping enn jeg har gjort før, og intervallene mine er med fartspreget og sprintspesifikke.  

Se også: Går midt imot den tradisjonelle norske modellen

Hvordan ser en typisk treningsuke ut, og hva slags økter kjører du?
– Det er ganske tradisjonelt, men to hardøkter i uka, og ellers rolige langturer, hurtighet og en styrkeøkt med fokus på beina og funksjonell styrke rundt det. 

Nå har jo Therese Johaug bestemt seg for å gjøre comeback til VM i Trondheim. Blir det du som skal ta ansvar og henge deg på den ryggen der?
– Jeg tror ikke hun legger opp til å gå sprinten i VM, så jeg får nok ikke muligheten til å ta ryggen hennes i Trondheim. Dessuten har Therese Johaug og jeg helt ulike kvaliteter. Da jeg gikk mot henne i tremila på Lygna, tok hun meg igjen to ganger underveis. 

Her finner du alt om Ski-VM 2025: Program, datoer og tider

Ellen Søhol Lie er født i Australia og en av fire damer på det australske langrennslandslaget.
Ellen Søhol Lie er født i Australia og en av fire damer på det australske langrennslandslaget.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Avklart om Arild Monsens rolle i landslaget

    – Beijing-OL i 2022 var ikke et koselig OL, sier moldenseren som har vært trener for det norske landslaget siden 2013. Nå er Arild Monsens videre rolle avklart.

    by Ingeborg Scheve

    01.10.2024
  • Som skapt for Heidi Weng: Innfører klatretrøye i Tour de Ski

    by Ingeborg Scheve

    01.10.2024
  • Hever terskelen for å gå IBU-Cup, kutter juniorklasser

    by Ingeborg Scheve

    30.09.2024
  • Johaug røper elleville treningstall 

    by Ingeborg Scheve

    30.09.2024
  • Northug: – Det finnes bare ett håp for norsk langrenn

    by Ingeborg Scheve

    30.09.2024