Så hardt satser de nest beste i Norge

av Ingeborg Scheve • 01.09.2022
Team AF Håndverk: Fra venstre: Amund Hoel, Magne Haga, Johan Tjelle og Thomas Bucher Johannesen. På taket: Herman Martens Meyer.
De nest beste trener like mye og ofte mer enn landslagsløperne. I tillegg må de administrere alt av logistikk, finansiering og tilrettelegging. Møt gutta i Team AF Håndverk.
De nest beste trener like mye og ofte mer enn landslagsløperne. I tillegg må de administrere alt av logistikk, finansiering og tilrettelegging. Møt gutta i Team AF Håndverk.

I Norge er det så mange av «de nest beste», altså satsende langrennsløpere på elitenivå at seniorklassene i sesongåpningen på Beitostølen, Norgescuper, Skandinavisk Cup og andre viktige FIS-renn ofte må begrense deltakelsen. Det er rett og slett ikke plass til alle utøverne som vil gå konkurransene. 

De nest beste trener vel så systematisk og målrettet og minst like mange timer som landslagsløperne i håp om å sikre seg noen av de få norske plassene i verdenscupkonkurransene. I tillegg har de fleste også studier eller deltidsjobber for å finansiere satsingen, samt at de må organisere alt av logistikk og støtteapparat på egenhånd i kampen de samme startnumrene som landslagsløperne. 

Magne Haga og hans teamkollegaer i det private satsingslaget AF Håndverk er noen av disse. I andre land ville flere av dem lett kvalifisert til landslagsoppdrag. I Norge er det nåløyet åletrangt. 

Foruten Magne Haga (27) fra Åsen IL består årets tropp i Team AF Håndverk av ytterligere fire hardt satsende løpere: Johan Tjelle (28) fra Lyn SKI, Thomas Bucher Johannessen (25) fra Fossum IF, Herman Martens Meyer (25) fra Åsen IL og Amund Hoel (25) fra Åsen IL. 

Målet for dem, som så mange av de nest beste, er verdenstoppen. Det er en solid jobb som skal gjøres for å innfri de ambisjonene. Satsingen finansierer og organiserer de selv. Mer om det siste lenger ned i artikkelen. 

Dere legger lista på verdenscup: Hvor trangt føler dere at det nåløyet er? 
– Vi vet at nivået er der. Tre av oss har gått verdenscuprenn før, og både Thomas og jeg har vært blant de topp ti der, sier Haga til Langrenn.com. 

Hvor langt er det dit/hva skal til for å innfri målene? 
– Det gjelder å gå fort på rett tid. Det blir så klart viktig å gå fort tidlig på sesongen og i alt av uttaksrenn. Men man må ikke tenke for mye på uttak heller, for uttak styrer vi ikke sjøl. Det er viktig å beholde fokuset på utvikling, og konsentrere oss om de rennene vi vet vi får gå. Så håper vi det vi får til der er bra nok for å få gå verdenscuprenn. Hvis du fortjener det, får du den muligheten. 

Hvor mye trener dere? 
– Det trenes mye. I juli for eksempel har de fleste av oss lagt ned opp mot 125 timer. For min det ble det 114 timer da. Normalt har vi to treningsøkter per dag. Og selv om vi studerer på deltid ved siden av satsingen, så påvirker ikke det hverdagen til noen av oss. Vi studerer tilstrekkelig til å gjøre det bra nok. Men det er mange som trener like mye som oss, altså.

Hvordan ser høsten ut for Team AF Håndverk? 
– Utover høsten blir det gjerne litt færre timer totalt per måned, men intensiteten øker. Vi legger opp ganske tradisjonelt, med en samling i måneden. Den neste samlingen er på Sjusjøen i andre halvdel av september. Så kjører vi en samling i Torsby i oktober der vi kan få gått på ski i tunnelen. Så skal vi ha en samling i november, men det er ikke fastsatt hvor. Den legger vi dit det er snø. I det daglige blir det en del trening alene, men vi prøver å få til fellesøkter for de som er i Osloområdet. 

Hva kreves av sportslig opplegg for å satse på dette nivået? 
– Vi har ikke annet enn smørere og trener. Det aller viktigste er å ha et bra smøreopplegg på renn. Du kan være så god du vil, men du er sjanseløs uten konkurransedyktige ski. Så siden vi er et lavbudsjetlag, prioriterer vi smøring og opplegg rundt skirenn. Det betyr at vi har med to-tre smørere på tur, og tidligere har vi også hatt en eller to skitestere, samt at Håvard som trente oss før, også har testet ski, sier Haga, og fortsetter: 

– Det neste er å ha en fast trener. Før har broren min Håvard vært trener for oss, men nå har han fått fast jobb i 100 prosent som trener, så han kan ikke bidra i år. Så langt har Erik Bråten (som er Ragnhild Hagas private trener og tidligere landslagstrener for Canada, journ.anm.) stilt opp som trener på frivillig basis, men vi kan ikke forvente at han skal fortsette med det. Vi håper å kunne lønne han, men hvis vi må prioritere så greier vi oss uten trener også. Vi greier oss ikke uten smøreopplegg. 

Saken fortsetter under

Magne Haga
Magne Haga på 15km fristil under Beitosprinten 2020. Sesongåpningen på Beitostølen er blant de viktigste rennene for de nest beste.

Hvor lett er det å selge et hardt-satsende langrennslag? 
– Nei, altså, det er ikke så veldig lett. Vi har noen gode partnere som er med oss videre, men vi er ikke helt i mål for denne sesongen ennå, og vi er helt avhengige av dugnadsinnsatsen vi får fra Åsen IL, foreldre og bekjente, sier Haga. 

Haga har tro på at laget skal få inn nok midler før konkurransesesongen starter. 

– Vi skal klare å få på plass midler til å finansiere et bra opplegg. Det handler om å finne langrennsinteresserte personer som ser verdien i den synligheten vi kan gi dem. Nå blir det mer TV-sendte Norgescuper, så det håper vi hjelper. 

Hvor mye koster det å finansiere et solid satsingsopplegg for fem løpere på dette nivået? 
– Det kommer nok på opp mot 500 000 kroner for å kunne lønne trener, reise rundt på renn og ha med smørere på skirenn. 

Les også: Skal du finansiere egen satsing? Gjør jobben

Haga og kollegaene er uansett vant til å holde kostnadene så lave som mulig. Fram til sesongstart baserer laget seg på rimelige løsninger. 

– Det er heldigvis gratis å trene. Og så har vi et fint samarbeid med matbutikken Meny på Skedsmo, så vi spiser godt, sier Haga. 

Men selv om privatsatsingen til de nest beste innebærer at løperne selv må administrere alt av logistikk, økonomi og tilrettelegging, i tillegg til å legge ned den sportslige jobben som skal til for å hevde seg i toppen mot de beste i verdens beste langrennsnasjon, er ikke Magne Haga og kollegaene i AF Håndverk er i tvil om at satsingen er verdt slitet. 

Føler du at du forsaker mye? 
– Jeg føler ikke det. Jeg føler bare at vi er ekstremt heldige. Vi er en kompisgjeng som reiser rundt sammen og driver med det vi er aller mest glad i. Uansett hva man gjør i livet, så må man prioritere bort noe. Jeg velger å prioritere idrett sier Magne Haga, og legger til at ingen forventer å tjene seg rike på idretten.

– Så lenge vi kan finansiere et bra sportslig opplegg og gå i null, så er det verdt det.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Skiforbundet lander millionavtale

    Nå får Klæbo & Co en ny sponsorlogo i panna: – Det er et veldig positivt bidrag, sier landslagssjefen om avtalen.
    av Ingeborg Scheve
    06.11.2024
  • Team Ragde Charge – Pro Team presentasjon Season XVI 

    av Langrenn.com i samarbeid med Ski Classics
    06.11.2024
  • – Jeg får mye mer respekt

    av Ingeborg Scheve og Max Östlund (video)
    06.11.2024
  • Fossesholm: – Har en veldig god nyhet 

    av Ingeborg Scheve
    05.11.2024
  • Sikret premiepenger til Ski-VM: – Det så mørkt ut for noen uker siden

    av Langrenn.com
    05.11.2024