Ragnhild Haga om femmila: – Dette var min revansj
– Dette gjør opp for veldig mye av den motgangen jeg har hatt, sier Ragnhild Gløersen Haga til Langrenn.com etter at hun spurtslo Astrid Øyre Slind og amerikanske Jessie Diggins på målstreken og vant tidenes første femmil for kvinner i verdenscupen.
Se fakta og detaljer om femmila i Holmenkollen nederst i saken
Etter fem mil i den brutale løypa skilte et halvt sekund mellom de tre på pallen. Haga vant med tre tidels margin til Astrid Øyre Slind, mens Jessie Diggins ble nummer tre.
– Det er mitt største renn siden OL 2018. Det er sykt at det er fem år siden. Særlig det siste året har vært tungt med Covid på Beitostølen. Da føler man at man kommer ekstremt bakpå med uttak til VM. Og etter å ha sittet og puslet puslespill (under VM) i Planica, så var dette min revansj i dag, sier Haga.
Etter fem mil i den brutale løypa skilte et halvt sekund mellom de tre på pallen. Haga vant med tre tidels margin til Astrid Øyre Slind, mens Jessie Diggins ble nummer tre.
Slik gikk den første femmila for kvinner
Saken fortsetter under
Surrealistisk
Seieren på femmila i Holmenkollen var Hagas første verdenscupseier siden 2018, året da hun også tok to gull under OL i PyeongChang.
– Det er litt surrealistisk. Det har vært tunge år egentlig helt siden 2018 med noen lyspunkter underveis, og det siste året med Covid har vært ekstra tungt. Men jeg er veldig glad for at jeg har vært tålmodig og stått i det, sier Haga.
Hun forteller at hun både har kjent på presset om å gjenta bragden fra OL 2018, og innrømmer at det i perioder har vært tungt å stå i.
– Jeg har lurt på hvorfor jeg ikke har gått så fort, og innimellom har jeg skammet meg over at jeg ikke har gått så fort, og alle mulige rare reaksjoner, sier hun.
Etter sesongen 2020/21 ble Haga vraket fra landslaget. Men for Haga har det aldri vært aktuelt å legge opp.
– Jeg er sta, og jeg har hatt en glede av å trene og konkurrere selv om jeg ikke har fått til alle de resultatene jeg har kjempet mot, sier hun.
Den staheten har hun utnyttet til å sin fordel inn mot den historiske femmila.
Inn mot spurtoppgjøret
Haga forteller at hun hadde god nytte av de utallige treningstimene hun har lagt ned i akkurat disse løypene på den historiske femmila søndag.
– Jeg har gått mange hardøkter her, og jeg hadde sett at Jessie Diggins sjanglet litt, så jeg tenkte at hvis jeg tok ryggen til Jessie Diggins så kunne jeg kanskje ta henne. På dette oppløpet vet jeg at det er en fordel å komme bakfra, og jeg får en åpning, sier Haga, og fortsetter:
– Jeg tenkte at det er raske løpere jeg går mot, men jeg er ganske god på dette oppløpet her, så da er det bare å gå all in, for da er du ikke fornøyd med en pallplass.
Vinteren har unektelig vært en berg- og dalbane for Haga. Etter at hun fikk Covid under sesongåpningen på Beitostølen, og mistet derfor hele den første delen av sesongen.
Men etter solide resultater i Skandinavisk Cup, på NM og etterpå i verdenscupen like før VM, sikret Haga seg en plass i bruttotroppen til VM.
Hun fikk beskjed om at hun ikke ville få gå noen distanser der, men reiste til Planica som reserve.
– Jeg er fornøyd med måten jeg løste det på. Jeg tror aldri jeg har vært en bedre reserve. Å være førstereserve er den vanskeligste rollen man kan ha. Du må være klar men samtidig føler du deg litt som et null, for du kan ikke bidra med noen ting i laget. Det er vanskelig å beholde selvtilliten da, sier Haga.
– Dette er en lærepenge for både meg selv og kanskje yngre utøvere om å være tålmodig, og at det kan gå ekstremt opp og ned i idretten, for noen i hvert fall.
FAKTA: 50km Holmenkollen
Hvem: Uttatte eliteløpere
Disse går femmila i Holmenkollen for Norge
Hva: 50km fristil med fellesstart
Hvor: Holmenkollen
Når: 11. til 12. mars
Program:
Lørdag 11. mars
– 10:30: 50km fristil fellesstart, menn (NRK1 og NRK Radio)
Søndag 12. mars
– 10:15: 50km fristil fellesstart, kvinner (NRK1 og NRK Radio)