Ragnhild Haga: – Jeg ble utrolig glad da jeg hørte hvem som ble ny hovedtrener
Ragnhild Gløersen Haga er klar for sin første landslagssamling etter ferien, og strutter av motivasjon etter returen til landslaget. Den nygifte 31-åringen mener hun har tidenes trenerteam i ryggen i jakten på VM-medaljer i Planica til vinteren: På landslaget har hun den nyansatte trenerduoen med Sjur Ole Svarstad er hovedtrener og Stig Rune Kveen som assistenttrener.
Svarstad var assistenttrener for kvinnenes elitelandslag fra 2016 til 2018, og for rekruttlandslaget før det. Han hadde ansvaret for Haga i OL 2018 der hun tok to gull.
Kveen er et nytt bekjentskap for Haga. Men trønderen var blant annet trener for Petter Northug i flere av sesongene han satset utenfor landslaget, og kommer til damelandslaget etter flere år som trener og lærer på skigymnaset i Meråker.
I tillegg viderefører Haga samarbeidet med suksesstrener Erik Bråten på hjemmebane i hverdagen.
Les også:
Ragnhild Gløersen Haga med nytt treningsopplegg til VM-sesongen
Ragnhild Haga slår tilbake mot Northug-kritikk: – Det er til vinteren det gjelder
Glad og overrasket over Svarstads retur
Haga sier at for hennes del kunne hun knapt forestille seg noe bedre oppsett.
– Jeg ble utrolig glad i våres, da jeg hørte at det var Sjur Ole som ble ny hovedtrener. Han var treneren min i fire år, både på rekruttlandslaget og elitelandslaget, sier hun.
Haga legger til at hun også ble litt overrasket da hun så at Svarstad hadde fått jobben som hovedtrener for elitelandslaget.
– Jeg hadde ikke trodd at han ville gå tilbake til å være trener på dette nivået, men jeg er veldig glad for at han valgte å gjøre det, sier Haga.
Hun noterer seg at Svarstad ikke har endret seg mye siden sist han var treneren hennes:
– Sjur Ole er akkurat som før. Han ringte meg for eksempel i slutten av juli, lurte på hvordan det gikk, og var helt tydelig litt utålmodig og gledet seg at juli (den samlingsfrie måneden) skulle gå over. Det er ingen tvil om at han gleder seg og er gira på å komme i gang med høsten og følge oss opp mer og tettere, sier Haga, og fortsetter:
– Sjur Ole er i det hele tatt veldig god med folk og veldig engasjert, og det smitter over på meg. Jeg liker folk som gir av seg sjøl og sprer godt humør rundt måltidene og ellers. Vi er mange døgn på tur sammen, og da er det viktig med god stemning. Og så er han en dyktig trener.
Kveen kjenner hun foreløpig ikke like godt, men førsteinntrykket til Haga er at han og Svarstad utfyller hverandre godt.
– Stig Rune er også veldig trivelig, og virker dyktig på teknikk. Dessuten tror jeg det er bra å ha en trønder på trenerteamet, nå som vi har såpass mange trønderløpere på laget.
Viderefører suksessopplegget fra i vinter
I tillegg til landslagstrenerne har Haga også fortsatt samarbeidet med treneren Erik Bråten.
Haga engasjerte Bråten da hun mistet landslagsplassen etter sesongen 2020/21 og måtte satse videre på egenhånd. Det bidro til at hun i vinter fikk gå flere verdenscuprunder og ble tatt ut til OL etter at Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå fikk Covid like før mesterskapet.
Samarbeidet med Bråten gjennom fjorårssesongen fungerte så bra at Haga nødig vil gi slipp på privattreneren sin, selv om hun nå er på landslaget igjen.
– Det er Det er Erik som gjorde evalueringen av sesongen som gikk, og satte opp den nye treningsplanen min. Det gjorde han allerede før jeg ble tatt ut på laget. Det er også han som følger opp detaljplanen for hver uke. Men Sjur Ole og Stig Rune følger med de også, og de blir nok mer involvert utover høsten, forklarer hun.
Saken fortsetter under
Tre trenere med ulike roller
Haga er klar på at landslagstrenerne og Bråten fyller ulike behov for henne, og derfor opplever hun heller ikke at det er noen konflikt mellom dem.
– Det er så klart viktig at det ikke blir for mange involverte, og at samarbeidet mellom Erik og landslaget fungerer. Men så langt har alt gått veldig bra, sier Haga.
For Haga er det også viktig å ha en trener lokalt. Kveen er basert i Trondheim, og Svarstad i Stryn.
– Det er vanskelig for dem å følge opp hverdagen. Erik bor i Oslo og kan være med på trening lokalt, og hjelper meg med mølleøkter og testing, sier Haga, og utdyper videre:
– Men det handler også om mer enn bare trening. Det er fint å ha en jeg kan ta opp ting med løpende, og få innspill på hvordan jeg kan legge hverdagen bedre til rette, eller hva jeg kan justere på hvis jeg føler at totalbelastningen er i ferd med å bli for stor. Slik sett er det nyttig å ha en trener som kan ha kontinuitet i oppfølgingen, også hvis man ikke er på landslag.
Landslagsveteranen legger til at slike løsninger blir stadig vanligere.
– Jeg en tendens til at flere og flere landslagsløpere har egne trenere i tillegg til forbundets. Therese Johaug hadde broren sin Karstein, Emil Iversen har sin bror som trener, og Helene Fossesholm har tidligere landslagstrener Geir Endre Rogn, for å nevne noen.
Denne uka kjører damelandslaget sin første samling siden ferien. Den arrangeres i Trondheim fra mandag til torsdag. Utover høsten skal jentene også på to høydesamlinger: I Nord-Italia og Sveits. Den første starter allerede 30. august, mens den andre kommer nærmere sesongstart. Det passer perfekt for Ragnhild Gløersen Haga.
– Det er alltid spennende å reise på samling med laget, og jeg har gode erfaringer med høydeopphold.