Punger ut 200 000 av egen lomme for å satse på langrenn
Det koster tusenvis av kroner for en rennhelg, for noen nærmer det seg fort 20 000 kroner. Slike rennhelger er det mange av for satsende løpere i løpet av en sesong. Og da er ikke utstyr, smøring eller annet materiell medregnet. Verst er det for utøvere fra Nord-Norge.
– Jeg vet om utøvere som har betalt 169.000 kroner av egne midler på en sesong bare for å være med rundt på Norgescuprenn. Det er sinnssykt mye penger for en 20-åring, så hvis man ikke er på et lag som Elon eller landslaget, er man er helt avhengig av å ha gode sponsorer, jobb eller rike foreldre. Ellers er man sjanseløs, sier Johan Lien Nordeng til Langrenn.com.
Les også:
Slår alarm: – Snart kan man ikke kalle langrenn for nasjonalsport
Den tidligere juniorlandslagsløperen fra Alsvåg helt nord i Nordland er nå første års senior. For egen del har han klart seg bra så langt, men er bekymret for situasjonen for andre satsende løpere i Nord-Norge.
– Nord-norsk langrenn har vært inne i enn gullperiode der vi har hatt veldig bra miljø både på junior og seniornivå. Det har gjort at vi har fått opp gode løpere. Jeg fikk tre år på juniorlandslaget der alt er dekket, gikk rett over på Elon-laget i fjor, og har en god klubb og gode sponsorer som støtter meg, sier Nordeng.
Men slik er det ikke for alle. Nordeng har ikke tall på hvor mange som har lagt opp, blant annet fordi det blir for dyrt, en trend han ser bare forsterkes når flere legger opp.
– Jeg frykter at det går mot dårligere tider nå. Det er flere som har måttet slutte, og en del har flyttet, forteller 20-åringen.
Les også: Derfor herjer løperne fra Nord-Norge
Saken fortsetter under
Flere og større utfordringer enn resten av landet
At det koster mer med reiser og relaterte utgifter for løpere som må reise med fly til nesten alt av skirenn, er bare ett av problemene for langrennsmiljøet i Nord-Norge.
Bare det å samle de satsende løperne i landsdelen er en utfordring, ikke minst på grunn av de enorme geografiske avstandene.
Nordeng trekker fram at de tre mannlige seniorene på Team Elon Nord-Norge bor svært spredt.
– Det er krevende å få til fellestreninger når Finn-Hågen Krogh bor i Alta, Preben Horven bor i Trondheim og jeg bor i Tromsø, sier Johan Lien Nordeng.
Samtidig roser han de etablerte senior- og landslagsløperne i regionen for å måten de involverer seg for rekrutteringen og bidrar for miljøet.
– Erik Valnes er flink til å invitere med seg oss andre med på økter når han er hjemme. Han tar virkelig ansvar, og det er utrolig viktig for å holde i gang et miljø her. Det er inspirerende å få se hvor lista ligger, og han er flink til å dele tips og råd også.