Oversett i landslagsuttaket – andre ser talentet
Som junior tok hun både gull og bronse under junior-VM på Lygna i 2022 og hevdet seg helt i toppen under senior-NM i Harstad. Men likevel var det ikke plass til supertalentet på rekruttlandslaget i fjor.
I vinter satset Emma Kirkeberg Mørk videre utenfor Skiforbundet, og var beste førsteårssenior på alle distanserenn hun gikk.
Nå er 20-åringen fra Drammen headhuntet til den norske private storsatsingen Team Aker Dæhlie. Det var et tilbud det var lett å takke ja til, forteller hun.
– Da de presenterte det sportslige opplegget med Hans Kristian Stadheim som hovedtrener, var det noe jeg hadde lyst til å ta del i. Han er jo gamletreneren til Simen Hegstad Krüger, og han la fram et helhetlig satsingsopplegg med systematisk oppfølging på både teknikk og styrke som ser veldig spennende ut, sier Kirkeberg Mørk til Langrenn.com.
– Kapasitet er min viktigste styrke, og jeg skal fortsette å jobbe med den. Men bedre teknikk og styrke er ting som vil gjøre meg enda bedre, blant annet i lett terreng og på friskøyting, forklarer hun.
Les også: – Å si ja til Team Aker Dæhlie var en no-brainer
Får matching på øverste nivå
I Team Aker Dæhlie får ikke Kirkeberg Mørk bare suksesstreneren til Simen Hegstad Krüger som hovedtrener.
Hun får også teamkollegaer på øverste nivå å matche seg mot: VM-sølvvinner Astrid Øyre Slind, Silje Theodorsen som imponerte helg etter helg i vinter og slo seg inn i VM-troppen, sammenlagtvinneren av U23-verdenscupen Patricija Eiduka og USAs framtidshåp Sophia Laukli er noen av dem. Alle har levert topp-10 plasseringer i verdenscupen.
Team Aker Dæhlie legger opp til månedlige samlinger helt fram til sesongstart, og jevnlige fellesøkter i hverdagen. Kirkeberg Mørk har nettopp avsluttet første samling med det nye laget, og er klar på at hun griper alle muligheter med begge hender.
– Jeg skal suge til meg så mye jeg kan, sier hun, og forklarer:
– Jeg tenker det er viktig å benytte hverandre på intervalløktene og se hvordan andre løser terrenget, samt hvilket nivå de holder. Jeg håper å plukke opp tips og triks om teknikk, disponering og ikke minst bare få matchet seg på trening.
Les også: – Vi måtte jobbe med å plukke av henne litt av treningskulturen hennes
Saken fortsetter under
Ikke veldig langt til toppen
At pallplassene har latt vente på seg etter overgangen til seniorklassen tar verken motet eller motivasjonen fra Kirkeberg Mørk. Hun er godt fornøyd med debutsesongen. For henne som første års senior er plasseringene underordnet.
– Man blir mer anonym når man går opp i seniorklassen. Men jeg var beste førsteårssenior i det jeg gikk av distanserenn, og det er ikke veldig langt opp til pallen, konstaterer Kirkeberg Mørk.
Hun trekker fram sjuendeplassen på 20-kilometeren i U23-VM og femteplassen på tremila i NM er to av høydepunktene fra den første seniorsesongen.
– I VM var jeg yngst av alle i feltet, så sjuendeplass der er et bra resultat. Men femteplassen på tremila i NM på Tolga er jeg veldig fornøyd med. Det er en distanse som passer meg bra, og et tøffere renn enn 10-kilometeren på NM i Harstad i fjor der jeg også ble nummer fem, sier Kirkeberg Mørk.
Dessuten tok hun med seg en anstendig 28. plass i verdenscupdebuten, på femmila i Holmenkollen.
– Plasseringen var ikke helt det jeg hadde håpet på, men det var en veldig artig opplevelse å få gå mot den ypperste verdenseliten i en verdenscup. Det tar tid å bli god i langrenn, og det er viktig å følge sin egen utviklingstrapp, og huske på at man har flere år på seg til å ta det siste steget, sier Emma Kirkeberg Mørk.
Sikter du mot VM på hjemmebane i 2025?
– Da er jeg 22 år og fortsatt veldig ung, men det er klart at VM i Trondheim ligger i bakhodet.