Martin Kirkeberg Mørk: – Man løper best uten staver
I fjor seilte multitalentet Martin Kirkeberg Mørk rett inn på rekruttlandslaget etter to år på juniorlandslaget. I år har unggutten fra Drammen fått fornyet tillit fra landslagsledelsen, og mange spår Martin Kirkeberg Mørk en lysende framtid i langrennssporet.
21-åringen satset lenge på både langrenn og løping, og er en av de landslagsløperne som er best i løping, ved siden av Didrik Tønseth.
Les også:
Didrik Tønseth: – Løping i myr er oppskrytt
Heller hardt enn rolig
Nå er det langrenn som er hovedfokus, men Kirkeberg Mørk bruker fortsatt løping og løpekonkurranser målrettet inn mot langrennsatsingen.
– Jeg løper en del, og jeg har nesten alltid minst en totimers løpeøkt hver uke. Av de hardøktene jeg trener er også omtrent halvparten i løping.
– Som en kuriositet kan jeg jo nevne at jeg bare har gjort to tretimers løpeøkter i hele min karriere. Jeg løper heller to timer på høyere fart enn tre timer rolig, sier Kirkeberg Mørk, og legger til:
– Men jeg har en tretimers rulleskiøkt hver søndag.
Fredag 15. juli løp Kirkeberg Mørk forøvrig inn til pallplass i det krevende svenske løpet Kraftprovet. Der ble langrennstalentet kun slått av to internasjonale løpere fra Eritrea.
Dette er Martin Kirkeberg Mørks favorittøkt på barmark.
Hva er din favorittøkt i barmarksesongen?
– Jeg har flere, men det står vel mellom 6 x 6 minutter motbakkeløping uten staver eller 10 x 1000 meter på bane. Man løper best uten staver.
Hva er økta?
– For å ta den motbakkeøkta, så er det som sagt seks drag á seks minutter løping i motbakke.
Hvorfor liker du den?
– Jeg liker generelt godt å løpe, da.
Hvordan er økta bygget opp? (Oppvarming, hoveddel, nedkjøring)
– Jeg begynner med en god oppvarming, gjerne rundt en halvtime. Da kjører jeg også noen lette løpedriller og tre-fire stigningsløp før jeg starter på dragene. De seks dragene kjører jeg på i3-intensitet, men det er litt progressivt, så det første draget kjører jeg litt roligere. Så har jeg ett til to minutter pause mellom dragene. Etterpå er det 15 minutter rolig nedkjøring.
Hva er det spesifikke treningsutbyttet av denne økta/ hvorfor er denne økta nyttig?
– Her får du jobbet med flere nøkkelfaktorer for å prestere i langrenn: Oksygenopptak og kapasitet, samt generell aerob utholdenhet.
Hvor lang tid tar økta, fra start til dusj?
– Totalt blir det vel rundt en og en halv time. Da regner jeg en halvtime oppvarming, seks drag med ett til to minutter pause mellom, og cirka 15 minutter nedkjøring.
Hvor ofte kjører du denne økta?
– Jeg liker å kjøre slike økter ganske ofte, men vi har samlinger hver måned. Så det blir nok i hvert fall et par ganger i måneden.
Finnes det måter å variere denne økta på?
– Ja. Man kan for eksempel kjøre den på høyere intensitet, altså opp i i4-sone. Når jeg gjør det, så pleier jeg å redusere antall drag til fem drag, og jeg kjører to minutter pause mellom dragene.
Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning