Martin Kirkeberg Mørk (21) har et sært forhold til koronaviruset 

av Ingeborg Scheve • 08.06.2022
Supertalentet Martin Kirkeberg Mørk (21) gir oppveksten og koronaviruset litt av æren for at han fikk en smud overgang fra junior til senior og nå er på god vei inn i verdenseliten.
Supertalentet Martin Kirkeberg Mørk (21) gir oppveksten og koronaviruset litt av æren for at han fikk en smud overgang fra junior til senior og nå er på god vei inn i verdenseliten.

I fjor seilte Martin Kirkeberg Mørk rett inn på rekruttlandslaget etter to år på juniorlandslaget. I år har unggutten fra Drammen fått fornyet tillit fra landslagsledelsen, og mange spår Martin Kirkeberg Mørk en lysende framtid i langrennssporet. 

På den ene siden mener Mørk at koronapandemien ga han en myk start på seniorkarrieren i vinter. Samtidig forbanner han viruset for å frarøve han VM-debuten på seniornivå.

– Jeg hadde unngått Covid i to år, og så fikk jeg det på verst tenkelig tidspunkt i vinter, tre uker før U23-VM som jeg var tatt ut til, sier han. 

Langrenn.com tok en prat med den reflekterte 21-åringen på vei til landslagssamling på Sognefjellet, sin andre sesong på seniornivå og sin andre sesong som en del av det norske rekruttlandslaget.

Hva tar du med deg som høydepunktet fra sesongen som gikk, din første på seniornivå? 
– Jeg hadde gode resultater i starten av sesongen, og særlig på Beitostølen før jul. Der var jeg ikke langt unna elitelandslagsløperne. Det er så klart utrolig motiverende som førsteårssenior. 

Martin Kirkeberg Mørk takker familien og koronaviruset for en smud overgang til seniorklassen. 

Mange sliter i overgangen fra junior til senior, og det er mange som kjemper om de få plassene på rekruttlandslagetHva var nøkkelen til å komme gjennom det nåløyet på første forsøk, allerede i starten av seniorkarrieren?
– Det er det kjedelige svaret: Jeg har trent godt over tid. Landslagene tas ut på resultater. Men jeg er så heldig at jeg har to foreldre som var tidligere aktive i løping og en lillesøster som også satser langrenn, så det er mye kunnskap om trening i heimen, og vi har og har hatt mange gode diskusjoner rundt middagsbordet, både nå og opp igjennom oppveksten.

Både Martin og lillesøster Emma (19) har vært på juniorlandslaget i langrenn i to sesonger, og begge bor fortsatt hjemme for å fortsette verdenscupsatsingen. Emma, som forøvrig unngikk koronasmitten også i vinter og tok med seg to medaljer fra Junior-VM på Lygna, takket nylig ja til det private satsingslaget Team Norconsult.    

Saken fortsetter under

Martin Kirkeberg Mørk (midten) sammen med rekruttlandslagskollegaene Andreas Fjorden Ree (til venstre) og Iver Tildheim (foran) på Sognefjellet i helga.

Komplisert forhold til koronaviruset
Mørk har et komplisert forhold til koronaviruset. 

I tillegg til god støtte på hjemmebane og et solid treningsgrunnlag, tror Mørk nemlig at koronaviruset ironisk nok ga han en litt enklere overgang til fra junior til senior.

– Jeg tror nok at jeg egentlig fikk en mykere overgang fra junior til senior enn mange har hatt. Mitt siste år som junior var sesongen 2020/21. Da var alt avlyst for juniorer unntatt junior-VM på grunn av koronapandemien, men de få juniorene som hadde gode nok FIS-poeng fikk lov å gå seniorrenn. Jeg var av de få, og jeg fikk flere gode resultater på det jeg gikk. Så jeg visste litt mer om nivået jeg gikk til i vinter, da jeg formelt ble senior, sier Mørk. 

Samtidig forbanner han også viruset for å frarøve han VM-debuten på seniornivå. Etter en strålende start på sesongen, ble vinteren et sjukdomsmareritt da Mørk ble koronasmittet i oppkjøringen til sesongens høydepunkt. 

Hvordan skjedde det? 
– I vinter fikk jeg også Covid. Jeg hadde gjort alt riktig, levd utrolig forsiktig og unngått Covid i to år. Jeg har gått med håndssprit i lomma, brukt munnbind og hansker og briller og holdt avstand, og likevel ble jeg smittet. Og jeg ble det på verst tenkelig tidspunkt, tre uker før U23-VM som jeg var tatt ut til. 

Hva tenkte og gjorde du da? 
– Jeg ble enig med legene og trenerne om å gjøre et forsøk. Men jeg fikk bare trent en uke før VM. Og jeg ser jo nå at jeg ikke burde stilt til start der i det hele tatt. Det var full stopp. 

Mørk fikk også svi for at han prøvde å stille i VM i lang tid etter mesterskapet, som uansett hadde gått i vasken. 

– Jeg gikk i halvannen, nesten to måneder med håndbrekket på. Jeg trente ingen hardøkter før NM del to i april, men da jeg kom til start der begynte endelig kroppen å respondere igjen. Og til Skarverennet var jeg i skikkelig god form, sier Mørk. 

På Skarverennet ble Mørk nummer fem, like bak Sjur Røthe og foran en rekke av de etablerte elitelandslagsløperne

Oppturen på tampen av sesongen kombinert med en enorm revansjelyst etter VM-fiaskoen, har gjort Mørk ekstremt motivert for å få ut sitt potensial kommende sesong. 

Hvilke ambisjoner har du for kommende sesong, og på sikt? 
– Jeg vil først og fremst få gå mer verdenscuprenn. Til vinteren er det jo tre verdenscuprunder i Norge, så det burde være mange muligheter til å gå seg inn i verdenscuptroppen, i hvert fall på nasjonal kvote da. Og så har jeg veldig revansjelyst overfor U23-VM. Jeg vil veldig gjerne gjøre en god figur i det mesterskapet. Men på sikt, så er det VM i Trondheim om tre år. Der har jeg, og sikkert alle andre på laget også, mål om å gå.  

Mange regionlag og private lag har veldig gode trenings- og samlingsopplegg: Hva er de viktigste fordelene med å være på landslaget vs et av de andre lagene? 
– Det er først og fremst matchingen. Vi som er på rekruttlandslaget har flere samlinger og fellesøkter sammen med løperne på elitelaget. Da kan du gå med en olympisk mester foran deg og en verdensmester bak deg på økt, og da vet du hvor nivået ligger, sier han. 

– Det å få matche seg jevnlig med elitelaget på den måten er en viktig og inspirerende brikke i satsingen min. 

Du er nå i gang med din andre sesong på seniornivå: hvilke erfaringer tar du gjort deg fra din første seniorsesong? 
– Som senior har man en litt annerledes hverdag, og jeg merker jo at man blir straffet mye hardere for en sub-maks dag når man konkurrerer mot utøvere som er 10-15 år eldre enn man gjorde som junior. 

Hvordan skal du utnytte den fordelen videre nå? 
– Det blir det samme kjedelige svaret. Trene godt, øke belastningen litt og litt og bygge sten for sten. 

Nysgjerrig på hvordan Martin Kirkeberg Mørk trener? Følg med videre på Langrenn.com. 

Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • – Jeg får mye mer respekt

    Eksklusivt intervju: Verdenscuplederen strutter av selvtillit, røper VM-planen og prosjektet han brenner for.
    av Ingeborg Scheve og Max Östlund (video)
    01.12.2024
  • To ekstraskudd fra dramatisk seierskamp for Norge

    av Kjell-Erik Kristiansen
    01.12.2024
  • Fulgte opp sprintseieren med knockout på jaktstarten

    av Ingeborg Scheve
    01.12.2024
  • Uhyre sterkt Frankrike brøt Norges seiersrekke

    av Kjell-Erik Kristiansen
    01.12.2024
  • Hvem av dem skal til verdenscupen på Lillehammer neste helg?

    av Ingeborg Scheve
    01.12.2024