Går midt imot den tradisjonelle norske modellen

By Ingeborg Scheve • 13.08.2024
– Man må ikke la etablerte «sannheter» sette begrensninger, sier 23-åringen om sin treningstilnærming. I løpet av fire måneder har utøveren hans tatt sjumilssteg.
– Man må ikke la etablerte «sannheter» sette begrensninger, sier 23-åringen om sin treningstilnærming. I løpet av fire måneder har utøveren hans tatt sjumilssteg.

– Vi hadde trent noen barmarksøkter sammen fra tid til annen, og jeg hadde sett litt på den treninga han gjorde gjennom økter han la ut på trenings appen Strava. Basert på det han la ut der, tenkte jeg at det var litt å ta tak i, sier trenerspiren Vetle Leander Johnsen.

Det var slik det hele begynte.

Den 23 år gamle langrennsløperen fra Drammen, som til daglig studerer økonomi og selv har relativt beskjedne resultater å vise til, har innført et treningsopplegg som utfordrer den tradisjonelle norske modellen for langrennstrening.  

– Man må ikke la etablerte «sannheter» sette begrensninger, sier Vetle Leander Johnsen om sin tilnærming til langrennstrening, sier Johnsen til Langrenn.com.

Og nå peker alle piler altså rett opp.

I løpet av fire måneder har Eirik Mysen tatt sjumilssteg: De fysiske testene tatt av, og Mysen har gått fra listefyll med enkelte gode dager til blant annet å knuse landslagseliten på 3000 meter – og det uten at han egentlig trener løping.

Stayeren strutter av motivasjon i forkant av Toppidrettsveka, der møter han et startfelt som minner mer om en verdenscup enn rulleskirenn i august. Konkurransehelga i Trondheim er nemlig siste sjanse til å konkurrere på øverste nivå i VM-anlegget før selve mesterskapet om et drøyt halvår.

Les mer: 
– Jeg har mer tro på at jeg kommer til VM enn at Petter Northug gjør det
Toppidrettsveka 2024, komplett program

Stagnerte
I ti år har Eirik Mysen trent målrettet og systematisk for å bli best i verden i langrenn, basert på tradisjonell norsk langrennstrening. Mange har sett talent og potensial i den ambisiøse løperen som kommer fra samme klubb som Anders Aukland. Men resultatene har så langt vært jevnt rundt topp 10 til 30 i Norgescup og Skandinavisk Cup, krydret med enkelte pallplasser. 

Det er milevis unna det som kreves for å blande seg inn i diskusjonen om uttak til verdenscup og mersteskap, og for Mysen er det VM på hjemmebane som er målet. 

30-åringen var nødt til å stikke fingeren i jorda, og i vinter innså Mysen at han må ta reale grep for å innfri ambisjonene. 

Mysen brøt med privatlaget Team Swix som han selv hadde vært med å etablere bare året før, og fikk i stedet inn Vetle Leander Johnsen som trener.

Saken fortsetter under

Erik Mysen knuste røkla i Moseby Invitational 2024.

Hva skjedde her? 
– Jeg har trent noen barmarksøkter sammen med Eirik fra tid til annen, og jeg hadde sett litt på den treninga han gjorde gjennom økter han la ut på trenings appen Strava. Basert på det han la ut der, tenkte jeg at det var litt å ta tak i. Så under NM-banketten på Tolga i fjor, gikk jeg bort til han og spurte om vi skulle diskutere litt trening, sier Johansen til Langrenn.com, og forsetter: 

– Den diskusjonen ble en lett kritikk av opplegget hans, og egentlig av det som veldig mange norske langrennsløpere gjør. Men det beit Eirik veldig på. Han synes det jeg hadde å si var interessant. Jeg tror ikke det er veldig mange andre som er så etablerte som han som hadde hatt en slik reaksjon. Det er unikt med Eirik. Han er utrolig nysgjerrig og interessert i å høre hva jeg har å si, i stedet for å forsvare det han gjør og har gjort. 

Siden april i år har Johansen derfor hatt ansvaret for treningsopplegget til den åtte år eldre kompisen.

Han sier du har snudd opp-ned på treninga hans, og det som er tradisjonell norsk langrennstrening?
– Ja, på noen måter har jeg nok det, og vi har endret på veldig mye. Men først og fremst har vi endret på hvordan han tenker om trening. Det handler om å finne ut hvordan man får mest mulig utbytte av de timene man legger ned. Da må treninga tilpasses individuelt, og da kan man ikke la etablerte «sannheter» sette begrensninger.

Les mer: 
Tidligere landslagstrener: – Man må tørre å trene helt annerledes enn den tradisjonelle norske langrennsmodellen

Saken fortsetter under

Vetle Leander Johnsen og Eirik Mysen July 2024
Vetle Leander Johnsen har snudd opp-ned på treninga til stayeren Eirik Mysen. Nå peker alle piler i riktig retning. Foto: Kristoffer Liset

Må tørre å utfordre det etablerte 
Johnsen mener at mange ikke stiller nok spørsmål til de etablerte modellene for langrennstrening. Selv har han latt seg inspirere av treningstilnærmingen til utøvere fra andre utholdenhetsidretter. 

– Jeg har lenge vært fascinert av det triatlonmiljøet gjør, og hvordan de trener. Der trenes det generelt mye mer enn i langrenn. Selv om det er ulike idretter, så er det begge utholdenhetsidretter. Da finner jeg det interessant at det for eksempel er helt greit for triatleter i aldersbestemte klasser å trene 1100 timer eller mer i året, mens utviklingstrappa til Skiforbundet sier at juniorløpere i langrenn bare bør trene 600 til 700 timer i året, sier Johnsen, og fortsetter: 

– Hva er det fysisk som gjør at langrennsløpere ikke kan trene like mye? Er det kanskje at man ikke tør å utfordre det etablerte? 

Men den tradisjonelle modellen for langrennstrening og «utviklingstrappa» til Skiforbundet trekkes jo stadig fram som nøkkelen til den norske dominansen. Du går altså denne tilnærmingen og meget anerkjente og veletablerte langrennstrenere midt i mot?
– Det kan du si. Det er definitivt en oppfatning i langrennsmiljøet om at de beste gjør det som er best, og derfor prøver veldig mange å gjøre det samme i håp om at det skal gi dem liknende resultater. Men det er ikke sikkert at den treninga de beste gjør, er den treninga som er den beste for dem. Nå har Eirik fulgt den modellen i veldig mange år, og ikke fått de resultatene han forventet. Skal han lykkes, må han gjøre noe annet. 

Les mer: Slik trener Johaug mot comeback til VM

Helt konkret, hvilke endringer har du gjort med treninga til Eirik Mysen?
– Han trener mye mer enn før, og han trener mye mer hardt enn før. 

Johnsen forklarer at de var nødt til å røske opp i det sporet Mysen hadde «størknet» i med sin langrennstrening.

– Han mente selv at han ikke tålte å trene mye, og hadde aldri trent mer enn 90 timer på en måned før, og det hadde han bare gjort en gang. Men hvis han som 30-åring skal ha noen mulighet til å kjempe mot de beste i verden, må han trene en god del mer enn det han gjorde, sier han.

– Vi var nødt til å se på hva vi kunne gjøre med treninga hans for at han skulle tåle å trene mer. Blant annet har vi økt fokuset på intensitetsstyring, og gjort noen store grep på næringsinntak og søvn. Og nå har han trent over 100 timer og opp mot 110 timer i måneden helt siden april.

Se også:
Kasper Stadaas: – Jeg skal trene bedre, villere og sykere enn noen gang

Saken fortsetter under

Minst seks hardøkter i uka
For å få inn mer og hardere trening uten å kjøre Mysen i senk, har Johnsen innført en annen form for periodisering. Nå trener Mysen minst seks hardøkter i løpet av en uke, mot tradisjonelt to eller maks tre. 

– Typisk kjører vi tre dager trening og en dag hvile. Da har vi gjerne to hardøkter den første dagen så mest mulig mengde med seks-sju timer trening på dag to, og så to hardøkter på den siste dagen før hviledagen, og så tre nye dager trening, sier Johnsen, og forklarer videre: 

– Vi så at kapasitet er et område der Eirik har mye å hente. Så den første av de tre dagene kjører vi gjerne to VO2max-økter, og den siste dagen kjører vi en VO2max-økt og en sone 2-økt. Ved å kjøre doble hardøkter på denne måten, får han mer tid på høyere intensitet enn hvis vi hadde kjørt bare en økt per dag.

Dessuten trener Mysen hovedsakelig hardøkter med korte drag på høy intensitet, mens det tradisjonelle i langrenn er lengre drag på kontrollert intensitet. 

– Eirik har nesten aldri drag på over tre minutter. Det er nesten bare ett, to og tre minutters intervaller, og mye 40/20. Det er en annen, veldig stor forskjell fra tradisjonell langrennstrening, sier Johnsen. 

Han poengterer samtidig at draglengde og intensitet på dragene vil endre seg basert på Eirik Mysens utvikling framover mot sesongen. 

Hvilke resultater ser dere av denne omleggingen nå, noen måneder etter at dere gikk i gang?
– Nå er han godt foran det han har vært på tilsvarende tester på samme tid før. Man skal selvfølgelig være forsiktig med å spå noe om vinterens resultater basert på tester og testløp i juli. Mange har levert bra om sommeren uten å bli stjerner på vinteren. Det virkelige svaret får vi først når han spenner på seg skiene i november. 

Hvordan opplever du at den etablerte trenerstanden ser på deg og din tilnærming?
– Jeg har ikke diskutert den med noen etablerte langrennstrenere, så det vet jeg ikke. 

Interessert i trening og treningstrender? Her har vi samlet stoff om trening, treningsmetoder, forskning og utvikling

Eirik Mysen Vetle Johnsen July 2024 Kristoffer Liset
Eirik Mysen har fått betydelig framgang etter at han begynte å jobbe med den 23 år gamle Vetle Leander Johnsen som trener. Foto: Kristoffer Liset

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Avklart om Arild Monsens rolle i landslaget

    – Beijing-OL i 2022 var ikke et koselig OL, sier moldenseren som har vært trener for det norske landslaget siden 2013. Nå er Arild Monsens videre rolle avklart.

    by Ingeborg Scheve

    01.10.2024
  • Som skapt for Heidi Weng: Innfører klatretrøye i Tour de Ski

    by Ingeborg Scheve

    01.10.2024
  • Hever terskelen for å gå IBU-Cup, kutter juniorklasser

    by Ingeborg Scheve

    30.09.2024
  • Johaug røper elleville treningstall 

    by Ingeborg Scheve

    30.09.2024
  • Northug: – Det finnes bare ett håp for norsk langrenn

    by Ingeborg Scheve

    30.09.2024