Lucas Chanavat: Derfor lykkes Frankrike i langrenn

av Ingeborg Scheve • 23.01.2022
Fransk langrenn er i siget. Gutta har gjort det bra lenge, og nå kommer en hel generasjon jenter. Det er ikke tilfeldig, sier Lucas Chanavat.
Fransk langrenn er i siget. Gutta har gjort det bra lenge, og nå kommer en hel generasjon jenter. Det er ikke tilfeldig, sier Lucas Chanavat.

Langrenn.com tok en prat med Frankrikes stjernesprinter Lucas Chanavat en uke før avreise til OL i Beijing. 

27-åringen fra Le Grand-Bornand, like utenfor Annecy i de franske alpene, har norsk kjæreste. Normalt tilbringer han derfor mye tid i Norge, hovedsakelig i Sjusjøen-området. Men på grunn av koronasituasjonen de siste to åra, har det blitt vesentlig mindre av det. Covid har han stor respekt for. 

– Jeg tar null sjanser med dette viruset her. Det betyr at jeg bor alene og stort sett ikke ser noen. Så klart det er tøft, men kjæresten min har kunnet være her litt. Da har vi vært ekstra forsiktige, og ikke vært sammen med noen andre, og vi testet oss flere ganger mens hun var her, sier Chanavat, og legger til: 

– Men jeg tror det har fungert, for jeg har klart å unngå å få viruset gjennom hele pandemien. 

Nå er Chanavat imidlertid sammen med resten av laget, på treningssamling i Les Saises i de franske alpene for å gjøre de siste forberedelsene før de reiser til Kina. Og like før OL i Beijing har Chanavat klokkertro på laget sitt, «Les Bleues», og lagets sjanser i vinterens OL. 

Derfor lykkes Frankrike 
– Vi er mange gode løpere, med ulike kvaliteter og spesialiteter, og vi utfyller hverandre godt. For meg er det sprint som er aktuelt, men jeg tror vi har medaljesjanser og kan gjøre det bra i mange øvelser, ikke minst stafett, sier Chanavat. Han er nå på samling med resten av OL-laget i Les Saises 

Dette er Frankrikes lag til OL 202

For egen del er den store drømmen å slå Johannes Høsflot Klæbo i sprinten. Det har Chanavat gjort en gang før: I verdenscupen i Dresden i desember 2018.  

At OL 2022 går i høyden, tror han også er i hans favør. 

– Jeg har vokst opp i høyden, så det å konkurrere i høyden har aldri vært noe problem for meg, sier Chanavat. 

Under OL i Beijing skal skiskyting, langrenn og nordiske grener arrangeres på Zhangjiakou-arenaen, på pluss/minus 1750 meter over havet. 

Program OL, dag for dag – alle grener 
Langrenn 
Slik blir OL-løypene i Beijing

Laget er limet
Det franske langrennslandslaget har en tendens til å holde lenge på løperne sine: Jean-Marc Gaillard har fortsatt ikke takket for seg, i en alder av 41. Maurice Manificat på 35 ser ikke ut til å ha noen tanker om å gi seg. Det er mange grunner til at løperne presterer og blir lenge i laget. Ikke minst selve lagmiljøet. 

– Vi er ett lag. Det er ingen som er «mer verdt» i laget enn andre. Alle har sine styrker. Alle vet at alle er her for å gjøre sitt beste, alle er flinke til å gi hverandre komplimenter, og alle er stolte og glade for å få lov til å være en del av laget, sier Chanavat. 

Han forklarer at den innstillingen bidrar til å heve nivået på alle i laget. 

– At vi føler oss som ett lag, og et fellesskap som gjør hverandre gode, gir en utrolig hyggelig og positiv atmosfære i laget. Vi har ingen interne konflikter, vi har det fint sammen, og jeg tror det også gir en ekstra boost til prestasjonsevnen, sier Chanavat til Langrenn.com. 

Chanavat poengterer at laget og lagfølelsen ikke bare gjelder løperne imellom, men omfatter hele organisasjonen og alle involverte. 

– Langrenn er ingen stor sport i Frankrike, og vårt skiforbund har ikke noe stort budsjett. Men alle som er involvert i landslaget, fra smørere, fysioterapeuter og trenere til de som sitter på kontorene i forbundet, alle jobber beinhardt for at vi skal kunne prestere på øverste nivå, sier Chanavat. 

Han er svært takknemlig for den støtten han føler fra forbund og støtteapparat. 

– Det er utrolig mange som legger ned en enorm innsats for at vi skal lykkes, og som genuint ønsker at vi skal ha best mulig forutsetninger. Jeg føler stor takknemlighet overfor alle, sier han. 

Chanavat tror dessuten at den genuine interessen for laget og løperne bidrar til at utøverne presterer bedre. 

– Det går tilbake til det første: At alle er her for å gjøre sitt beste. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Skistad og to skiskyttere tatt ut til verdenscupen på Lillehammer

    Kristine Stavås Skistad og to lynraske skiskyttere er blant de nesten 50 utøverne som er tatt ut til verdenscupen i langrenn på Lillehammer til helga.
    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Stjernelaget fra sesongåpningen får ny tillit: Dette er troppen til IBU-Cupen på Geilo

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Emil Iversen åpner opp om ny smell: Skal hjem og søke hjelp 

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Fjerner uskreven regel

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • – Jeg får mye mer respekt

    av Ingeborg Scheve og Max Östlund (video)
    01.12.2024