– Like distanser trekker langrenn i to ulike retninger
Under FIS-kongressen i mai vedtok det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) å innføre like distanser for kvinner og menn i langrenn. Det betyr at alle nå går sprint, 10km, 20km og 50km, der skiathlon er 20km (10km + 10km), mens 15km og 30km utgår allerede fra kommende sesong.
Rekruttlandslagsløperen Martin Kirkeberg Mørk er usikker på hvilken effekt de nye distansene vil ha på interessen for langrenn og rekrutteringen til idretten, og om endringen faktisk vil gjøre langrenn mer attraktiv.
Se fakta om de nye distansene nederst i saken
Veteranene freser
Denne uka gikk landslagsveteranen Hans Christer Holund ut og sa at de nye distansene i verdenscupen ville tatt motivasjonen fra han om han var i startgropa av karrieren i dag.
– Jeg er glad jeg er 33 år og ikke 23. Med mine egenskaper og når jeg ser hvilken vei det går, så hadde jeg mistet motivasjonen om jeg var ung skiløper i dag, sier Holund til VG.
I sommer gikk også svenske Jens Burman hardt ut mot FIS og vedtaket om like distanser.
– Man tar jo bort alt av ordentlig skiløping, sa Burman til Langrenn.com.
Holund og Burman mener det nye oppsettet med like distanser for kvinner og menn, der alle nå går sprint, 10km, 20km og 50km – og mest av de tre første – favoriserer sprintspesialister og raske, eksplosive utøvere som hevder seg på korte distanser. Men seige, tradisjonelle langrennsløpere som dem selv har knapt noen renn å se fram til gjennom en hel sesong, slik verdenscupoppsettet er nå.
Rekruttlandslagsløperen ser poenget til veteranene, og det samme slo Kirkeberg Mørk da han så terminlista for kommende sesong.
– Jeg tror nok at Holund kanskje har utøvere som meg i tankene når han sier det han gjør. Jeg har så langt hevdet meg bedre på distanserenn enn sprint og prioriterer distanse, så for meg hadde det vært greit om vi hadde hatt renn med lenger distanser litt flere ganger, sier han til Langrenn.com.
21-åringen, som nå går inn i sin andre sesong på seniornivå, prøver imidlertid å ikke la seg ergre over endringene.
– Jeg tenker at jeg må gå inn i sesongen med den innstillingen at dette får ikke jeg gjort noe med. Så får vi se om endringene gir den effekten de (FIS) ønsker. Man vet jo ikke om det lykkes før man har prøvd, sier Kirkeberg Mørk tappert.
Les også:
Utøverne om like distanser for kvinner og menn: – Burde kjørt en prøveperiode først
Saken fortsetter under
Hva vil FIS egentlig med langrenn?
Kirkeberg Mørk er usikker på hvilke kriterier FIS vil legge til grunn for å vurdere om endringene i distansene gir ønsket effekt på interesse og rekruttering.
– Jeg antar FIS tenker at kortere distanser for herrene vil gi enda tettere dueller og flere sekundstrider, og at mer action gir mer spennende TV, dermed økt interesse. Dersom det resulterer i at flere vil drive med langrenn fordi det ser spennende ut, og det dermed blir økt rekruttering på den måten, så er jo det bra, sier Kirkeberg Mørk, og fortsetter:
– Det er jo også noen som ikke er så gode på 15 kilometer som kanskje kan gjøre det bedre på 10 kilometer. Da vil det bli flere med i teten, og det er jo god underholdning. Så har du jo dette med likestilling. Det er jo også et argument.
Saken fortsetter under
Større forskjell på dame- og herrelangrenn
Kirkeberg Mørk poengterer nemlig at endringene som følger av like distanser trekker langrennssporten i to ulike retninger for kvinner og menn: Herrene nå gå færre kilometer totalt sett både i renn og i løpet av en sesong, mens kvinner vil gå lenger enn før.
Mange, inkludert Therese Johaug, har trukket i den sammenheng fram at det vil bli kjedelig å se på damene gå 50 kilometer fordi tidsforskjellene mellom løperne da blir enda større enn de er på tremila nå.
– For menn vil det jo kortere distanser trekke langrenn i retning av mer fart og action. Men for damene, som vil gå lenger enn før, så blir langrenn nå enda mer kondispreget, sier han.
Det igjen kan føre til at interessen for herrelangrenn øker, mens damelangrenn kan bli ansett som mindre interessant, både blant sponsorer, media, tilskuere og potensielle utøvere. Slik sett kan man da argumentere med at like distanser både gir mindre likestilling og samtidig trekker langrenn i to ulike retninger.
FAKTA: Dette er de nye distansene
Langrennskomitéen i FIS har vedtatt inn for følgende standard distanser som er like for kvinner og menn. Disse innføres på verdenscupen i U23-VM, Junior-VM og Ungdoms-OL fra og med sesongen 2022/23, men i VM og OL tidligst fra 2025.
Verdenscup: sprint, 10km, 20km, 50km, der skiathlon er 20km (10km + 10km)
U23-VM og Junior-VM: 10km intervallstart, sprint, blandet stafett (mixed stafett) 4x5km, 20km fellesstart
Ungdoms-OL: 7.5km intervallstart, sprint, blandet stafett (mixed stafett) 4x5km