Langrennseliten slått av orienteringsløpere
Orienteringsløperen Lukas Liland, som nylig kom tilbake fra VM i orientering med bronse i bagasjen, van 3000-meteren under Moseby Invitational i helga med behagelig margin.
Bak Liland fulgte nok en orienteringsløper: Ulrik Astrup Arnesen. De to var i en klasse for seg og de to eneste under ni minutter på øvelsen, mens mosjonist og jurist Andreas Skadtvedt Iversen sikret seg den siste pallplassen.
Beste langrennsløper var Iver Tildheim Andersen, som klarte å presse seg inn blant de ti beste totalt. Men både Ola Klæbo som er lillebroren til Johannes Høsflot Klæbo, Ansgar Evensen, Amund Riege som nylig skrev kontrakt med langløpslaget Team Ramudden, og flere av de som rutinemessig hevder seg både i Norgescup og Skandinavisk Cup måtte se seg grundig slått i den uhøytidelige 3000-meteren på lørdag.
I den interne striden mellom landslagstrenerne var det Kinas trener Kristian Bjune Sveen som tok seieren foran Storbritannias trener Hans Kristian Stadheim. De var inne på henholdsvis 9.19 og 9:36, og slo med det svært mange av utøverne.
Saken fortsetter under
Hatten av til o-løperne
– Jeg er veldig imponert over løpenivået til orienteringsløperne. De tok både første og andreplass, og jeg ser at langrennsløperne har litt å gå på både på form og løpsteknikk. Men det skal sies at det var dårlige forhold den dagen med mye vann på banen, sier stevneleder Håvard Moseby.
Han vant rubbel og bit av Norgescupene sammenlagt i vinter, både for menn senior og U23-klassen. Nå sikter rekruttlandslagsløperen mot å ta nye steg neste sesong, og har både VM og OL som langsiktige mål.
Men i helga prøvde Håvard Moseby seg som løpsleder, da han og broren Erling arrangerte Moseby Invitational for andre gang.
– Det skjer jo ikke så mye på denne tida, så det begynte med at broren min ville arrangere en 3000 meter på idrettshøgskolen for sine venner i fjor. Folk synes det var gøy, så da ble vi enige om at vi ville gjøre det i år også, bare større, sier Håvard Moseby.
Tidlig i vår begynte brødrene å forberede løpet. De kontaktet sine sponsorer, laget en event på Facebook, inviterte venner og kjente og ba dem gjøre det samme.
Overveldende respons
I fjor var det 30 deltakere på Moseby Invitational. I år trakk løpet det over fire ganger så mange.
– Etter at vi satte opp eventen ble det plutselig veldig pågang, så da fikk vi ordnet med å trykke opp skikkelige startnummer og satte opp ordentlig tidtaking via noen kontakter. Erling fikk også til en avtale med Lekter’n om å ha afterrun og mingling der på kvelden, og det gjorde at det ble veldig trivelig og sosialt rundt eventen, sier Håvard Moseby.
Totalt var det over 120 som stilte til start på lørdagens 3000 meter.
– Høydepunktet for oss som arrangører var å få så mange hyggelige tilbakemeldinger fra deltakerne etterpå, og at så mange vil være med, sier han.
Saken fortsetter under
Fyller et behov for både bredde og topp
Håvard Moseby tror de har truffet med både timingen og arrangementstypen.
– Det som er fint med denne konkurransen er at det ikke bare er for de beste og eventuelt de nest beste. Her kommer det folk på mange forskjellig nivåer, og alle kan finne noen å måle seg mot, sier han.
Håvard Moseby ser at det er et behov for slike typer arrangementer.
– Det er jo mange som liker å trene men som kvier seg for å konkurrere. De tenker kanskje at nivået på de andre i konkurransen er for høyt, men her er det veldig stor spredning mellom de beste og de dårligste, sier Håvard Moseby, og fortsetter:
– Jeg tror mange synes det er fint å ha noe å trene mot, selv om man ikke har de største ambisjonene. Og det er jo gøy å få en tid på en 3000-meter. Det er en øvelse som veldig mange har et forhold til.
Ekte grasrotarrangement
Selv om Håvard Moseby i år har fått med seg sine samarbeidspartnere på gavepremier og Red Bull stilte med drikke, er Moseby Invitational fortsatt et ekte grasrotarrangement.
– Mamma bakte over 100 boller og masse brownies. Jeg, broren min og venner har gått med bøtter og øst vekk vann fra banen i forkant av løpet. Den er ikke i kjempegod stand, så det var store vanndammer i indre bane og ved vanngraven, sier Håvard Moseby.
Derfor var det ekstra stas å se at de traff både med konseptet og konkurransen.
– Jeg og Erling med far organiserer alt med, og så har vi fått hjelp av samarbeidspartnere med å dekke kostnader til tidtaking, leie av banen og alt rundt. Det er faktisk ganske mye jobb. Så da er det veldig gøy å se at folk setter så stor pris på det, sier Håvard Moseby.
Blir tradisjon
Med to eventer bak seg allerede, ser arrangørene at Moseby Invitational har kommet for å bli.
– Vi ser jo at folk koser seg og setter pris på konkurransen, så vi tenker at vi kan gjøre det enda større neste år, sier Håvard Moseby.