Langrenn.com kårer Norges 100 beste mannlige langrennsløpere gjennom tidene

av Øyvind Moen Fjeld • 21.01.2022
Langrenn.com teller ned til de 24. olympiske vinterlekene i Beijing ved å presentere de 100 beste norske langrennsløperne gjennom tidene.

Over de neste to ukene vil Langrenn.com hver dag slippe nye navn fra listen. Tidenes beste norske langrennsløper kåres torsdag 3. februar, dagen før ilden tennes i Beijing.

Her er listen (fylles på med nye navn daglig)

Her kommer en introduksjon til listen. Vi snakker med han som har brukt mange timer på å utarbeide den og avslører navnene på noen av de som ble veid og funnet for lette.

Debuterer i skirenn neste helg
– Jeg skal gå mitt første skirenn noensinne i årets Marcialonga. Jeg har ikke så mange timer med ski på beina. Derimot har det blitt veldig mange timer i sofaen foran TVen, forklarer Fisketjøn.

Mannen som har satt sammen listen heter Lars Fisketjøn. Han er rogalending og beskriver egen langrennserfaring som «tynn».

Den tidligere journalisten jobber til daglig i Rogaland fotballkrets og gleder seg til å gå den italienske klassikeren.

– Som journalist dekket jeg Vasaloppet og Stian Hoelgaard, så jeg har alltid hatt lyst til å gå det rennet, men der fikk jeg ikke startplass, så da ble det Marcialonga istedenfor. Det gleder jeg meg veldig til.

– Jeg fyller 40 år i disse dager og kaller dette for en 40-års presang til meg selv. Alle andre kaller det en 40-års krise, sier Fisketjøn og humrer. Videre avslører han at han har gjort en del forberedelser i forkant.

– Det blir noen turer når vi er på hytta på fjellet i helger og ferier. For fire-fem år siden fikk jeg i tillegg rulleski av svogeren min. De har jeg blitt veldig glad i, forteller Fisketjøn som ikke aner hva han går til, men tror i det minste han bør klare å fullføre den 7 mil lange italienske klassikeren.

Langrennsinteressen
Årsaken til at langrenn har blitt en så stor interesse ligger i barndommen.

– Jeg har vokst opp med sportslørdag på NRK, der jeg syntes langrenn var det aller morsomste. Det første OL-et jeg husker var Albertville i 1992 og etter det har jeg fulgt veldig godt med. Det har blitt vanvittig mye langrenn på TV. Jeg har fått aksept for det i familien at når det er langrenn, da får jeg lov til å se. Noen ganger hender det at jeg må ta opp rennene og se det i reprise når vi kommer hjem fra tur. Det er min hobby og interesse, sier Fisketjøn som har to døtre.

– Tidligere var jeg veldig interessert i hopp, alpint og skiskyting, men med årene har interessen for disse blitt mindre, mens langrenn fortsatt står like sterkt.

Tidenes 50 beste kvinner
Det er ikke første gang rogalendingen lager lister og kåringer. Før OL i Pyeongchang i 2018 lagde han en liste over de 50 beste norske kvinnelige langrennsløperne gjennom tidene.

– Jeg har alltid likt kåringer, jobbe med informasjon og systematisk sette den sammen. Det begynte med kvinnelangrenn fordi det er mer oversiktelig, de startet jo opp såpass seint. Det første jeg gjorde var å lese meg opp på Grenoble-laget i 1968 som vant den først OL-stafetten for kvinner. Før OL i Pyeongchang i 2018 var det 50 års jubileum og det fikk meg til å sette i gang. Det var veldig gøy å lærerikt å fordype seg i dette i 2018 og like morsomt med herrene nå i år. Langrenn er en utrolig viktig del av idrettshistorien vår.

– Jeg blir nok aldri verken Thor Gotaas eller Torgeir Bjørn, men jeg har lært veldig mye gjennom arbeidet med disse listene, avslutter Fisketjøn.

Tidenes 100 beste herrer
OL i Beijing starter fredag 4. februar 2022. Listen vil bli lagt ut i deler over de neste to ukene og de beste offentliggjøres dagen før OL-ilden tennes.

Her er Fisketjøn sin egen introduksjon til listen:

«Dette har vært en utrolig vanskelig øvelse. Hvordan skal man vurdere skiløpere som gikk i dagevis for å komme seg til en konkurranse der de tok sølv, oppmot dagens utøvere som har egen smørebuss, og store team som tar ansvar for kost, losji, fysikalsk behandling, mental trening, ski, utstyr, sekundering og omsorg? Helt umulig. Jeg har, gjennom litteraturen, forsøkt å danne et bilde av de ulike epokene i norsk og internasjonal langrenn, og forsøkt å vurdere hver enkelt utøver opp mot sin samtid. Dette kan ikke være en kåring utelukkende basert på antall medaljer, eller internasjonale seirer. Vi beveger oss fra en tid med kun nasjonale renn, til noen internasjonale renn, til internasjonale mesterskap, til verdenscup, til ny stilart, til flere øvelser, flere medaljemuligheter og til dagens superprofesjonelle langrennshverdag. Jeg har vurdert kun langrennsprestasjoner for seg, selv om båndene mellom langrenn og kombinert har vært veldig sterke for mange av utøverne nevnt i denne oversikten. Kriteriene er litt annerledes for løpere i moderne tid, enn på første halvdel av 1900-tallet. Hvor lenge man har vært med i verdenstoppen, bredde som skiløper og prestasjoner i store mesterskap er blant kriteriene som er veid høyest desto nærmere dagens dato man kommer. Forut for innføringen av verdenscupen er internasjonale renn vektlagt.»

Her er navnene på noen av løperne som ble veid og funnet for lette:

Arild Monsen
Født: 1962.
Klubb: Molde & omegn. Hokksund IL.
VM stafett: 1 gull.

Karrierens høydepunkt kom med VM-gullet i stafett i Seefeld i 1985, der Monsen gikk åpningsetappen. Gikk også åpningsetappen fire år senere, men da havnet Norge på fjerdeplass. Står oppført med sjuendeplass som beste individuelle mesterskapsresultat. Debuterte i verdenscupen i 1982, og gikk sitt siste WC-renn i 1987 – med tre fjerdeplasser som beste resultat. Norsk mester på 15 kilometer individuelt i 1987, og på stafett i 1985 med Hokksund. Er nå trener for herrenes sprintlandslag i langrenn.

Gudmund Skjeldal
Født: 1970.
Klubb: Bulken.

Landets største skiromantiker? Gikk selv 15 verdenscuprenn mellom 1991 og 1995, med andreplassen på femmila i Kollen i 1993 som beste resultat. Uken etter ble han nummer fire på en 15-kilometer i Slovakia, men flere topplasseringer ble det ikke. Norgesmester på stafett i 1991 og 1997, begge ganger sammen med bror Kristen.

Ansgar Evensen
Født: 2000.
Klubb: Vind IL.

Sjokkerte norgeseliten da han som junior fosset fra alle seniorene, og vant skøytesprinten under NM i Drammen i 2020. Debuterte i verdenscupen i samme by, samme vår, men kom seg da ikke videre fra prologen.

Ronny Hafsås
Født: 1985.
Klubb: Lillehammer.

Vant verdenscupens sesongåpning på Beitostølen i 2009/2010-sesongen, og gikk også på stafettlaget som vant samme helg. Sølv på 15 kilometer fristil i 2008, og som skiskytter var det i langrennsløypa han trivdes best.

Alf Storelvmo
Født: 1938. Død: 2014.
Sørreisa. BUL. Mo.

Norsk mester på 15 kilometer i 1962, og vant Monolittrennet foran Harald Grønningen året etter. Tre stafettgull i NM med BUL fra 1961, 62 og 70.

Krister Sørgaard
Født: 1970.
Klubb: Kirkenes og omegn.

Deltok i VM i Falun i 1993 med en 10. plass og en 12. plass som tellende resultat. Har gått i verdenscupen mellom 1992 og 2001, og har en andreplass fra femmila i Holmenkollen i 1996 som eneste pallplassering. Norsk mester på jaktstart i 1998, samt på stafett med Kirkenes og omegn i 1992.

Lorns Skjemstad
Født: 1940.
Klubb: BUL.

Norsk mester på tremil i 1965, og to andreplasser forøvrig. Norsk mester også på stafett i 1970. Han ble nummer 11 på tremila under OL i Grenoble i 1968 og hans beste mesterskapsplassering internasjonalt var en 8. plass på 30 kilometer i VM i 1966.

Embret Mellesmo
Født: 1887. Død: 1963.
Klubb: Alvdal IL.

Ble norsk mester på 30-kilometeren i 1915. Har også en andreplass som beste resultat i Holmenkollrennene.

Eilif Mikkelsplass
Født: 1958.
Klubb: Bromma IL.

Ingen stor internasjonal karriere, men vant åpningsrennet i verdenscupsesongen 1984/1985 da han gikk aller fortest på 15 kilometer i fristil i italienske Cogne like før jul i 1984.

Tomas Northug
Født: 1990.
Klubb: Mosvik IL. Strindhiem IL.

Kom til finalen på VM-sprinten i Falun i 2015, og endte på en sjetteplass der, som er hans eneste plassering fra internasjonale mesterskap. Veien til VM fant han gjennom verdenscupseier i klassisksprinten i Otepää januar samme år, hans eneste pallplassering internasjonalt. Gikk kun to renn etter VM, og har ikke gått internasjonalt siden 2015. Norsk mester på sprintstafett sammen med storebror Petter både i 2010 og 2015, samt på stafett med Strindheim (og Petter) i 2014 og 2015.

Simen Østensen
Født: 1984.
Klubb: Fossum.

Debuterte i verdenscupen i 2005, og gikk relativt jevnlig fra 2007 til 2015. Ble nummer tre sammenlagt i den første utgaven av Tour de Ski i 2006/2007, og var første nordmann på pallen i det gjeve etapperennet. Har to individuelle pallplasser i verdenscupen, begge fra sprint, samt en lagsprint-seier sammen med Martin Johnsrud Sundby i Liberec i 2008. Norsk mester på femmil i 2010 og på 15 kilometer i 2014. Han vant også Marcialonga i 2014.

Chris Jespersen
Født: 1983.
Klubb: Korlevoll IL. Byåsen IL. Strindheim IL.

Debuterte i verdenscupen i 2003, og gikk sitt siste løp i 2019. Har en andreplass som beste plassering individuelt, samt en stafettseier. Høydepunktet i karrieren er andreplassen i Tour de Ski sammenlagt i 2014, her tok han også sin så langt eneste verdenscupseier med beste etappetid i monsterbakken. Deltok i ett OL (Sotsji 2014), og fikk 6. plass som beste plassering individuelt på 15 kilometer klassisk, samt fjerdeplass på stafetten og en 32. plass på femmil fri. Norsk mester på stafett i 2008 med Byåsen. Har i de senere år satset langløp og prøvd seg som skiskytter. Han har en seier i Visma Ski Classics (La Diagonela, 2020).

Jan Jacob Verdenius
Født: 1973.
Klubb: Byåsen.

Nederlandskfødt innvandrer som ble norsk statsborger i 1998. Da hadde han gått i verdenscupen siden 1993, uten store resultater. Fikk sitt gjennombrudd helt på tampen av kalenderåret 2000, da han ble nummer to i en skøytesprint i Italia før jul, og deretter vant klassisksprinten i Engelberg i romjulen. Fikk ytterliggere en WC-pall med tredjeplass på sprinten i Oslo påfølgende vår. Det holdt til seier i sprintverdenscupen sammenlagt i 2000/2001-sesongen. Tiendeplass på sprinten i Lahti i 2001 er hans beste resultat fra internasjonale mesterskap. Han er tre ganger norgesmester på stafett med Byåsen mellom 1998 og 2002.

Hallvard Eggset
Født: 1915. Død: 1999.
Klubb: Alvdal.

Fikk mye av skikarrieren ødelagt av andre verdenskrig, men var råsterk de første sesongene etter ufreden. Andreplassen på femmil i Holmenkollen, som beste nordmann, i 1948 er hans beste resultat internasjonalt. Norsk mester på samme distanse året i forveien, samt sølvmedaljer både i 1946 og 1948.

Sindre Bjørnestad Skar
Født: 1992.
Klubb: Bærums Verk.

Deltok i to VM, med semifinale og 7. plass i Seefeld i 2019 som beste resultat. Fremdeles aktiv løper som debuterte i verdenscupen i 2011, og står med to individuelle verdenscupseirer, samt seks pallplasser. Med unntak av en 15 kilometer fellesstart i fristil i Tour de Ski januar 2018, er samtlige topplasseringer fra skøytesprint.

Eilert Dahl
Født: 1919. Død: 2004.
Klubb: Fossekallen.
VM stafett: 1 bronse.

Gikk andreetappen på det norske stafettlaget som vant VM-sølv i Lake Placid i 1950. Deltok også i OL i St. Moritz to år tidligere, men gikk da ikke stafetten, og endte på 27. plass på 18 kilometer. Sjetteplasser er hans bestenoteringer både fra NM og fra Holmenkollrennene.

Arne Larsen
Født: 1909. Død: 1981.
Klubb: Koppang IF.
VM stafett: 1 sølv.

Gikk tredjeetappen for det norske stafettlaget som vant sølv under VM i Lahti i 1938. Han ble bare nummer 85 på den individuelle 18-kilometeren i samme mesterskap. Vant det åpne franske mesterskapet i 1938, men ble aldri norsk mester. Fikk slutten av sin idrettskarriere ødelagt av andre verdenskrig.

Henry Hermansen
Født: 1921. Død: 1997.
VM stafett: 1 bronse.

Gikk ankeretappen da Norge vant bronsemedalje under VM i Lake Placid i 1950, og ble nummer 15 på 18 kilometer i samme mesterskap. Står med to bronsemedaljer fra NM.

Ragnar Ringstad
Født: Død:
Klubb: Breiskallen. Raufoss.
VM stafett: 1 sølv.

Har kun gått ett internasjonalt mesterskapsrenn, men det var til gjengjeld meget overbevisende da han gikk åpningsetappen under VM-stafetten i Lahti i 1938, og vekslet først, over minuttet før vertsnasjonen. Skal ha vært best på kortere distanser enn de som fantes på hans tid.

Morten Brørs
Født: 1973.
Klubb: Steinkjer.

Vant sprintverdenscupen sammenlagt fjerde gang denne ble talt opp i sesongen 1999/2000, etter at Bjørn Dæhlie (2) og Thomas Alsgaard hadde vunnet de første tre sesongene. Står med to enkeltseirer i verdenscupen, begge på skøytesprint, fra desember 1999 og februar 2001 ­– i tillegg til en andreplass på skøytesprinten i Lahti i mars 2000. Debuterte i 1997-sesongen, og den siste sprinten våren 2003.

Børre Næss
Født: 1982.
Klubb: Ringkollen skiklubb.

Fikk åtte sesonger i verdenscupen fra debuten på femmila i Holmenkollen i 2003 til siste renn i Drammen i 2011. På denne tiden ble det tre verdenscupseirer for klassisksprinteren, samt NM-tittel i 2006, sølv i 2005 og bronse både i 2008 og 2009. Gikk aldri internasjonale seniormesterskap.

Einar Sagstuen
Født: 1951.
Klubb: Gjøvik.
OL stafett: 1 sølv.

Gikk andreetappen da Norge vant OL-sølv på stafetten i Innsbruck i 1976, men gikk ingen individuelle mesterskapsløp internasjonalt. Én sølv og én bronse er beste individuelle plasseringer fra NM.

Johan Kristoffersen
Født: 1889. Død: 1953.
Klubb: Sørkedalens IF.

Som så mange andre på denne tiden var han først og fremst kombinertløper, men var sterkest i langrenn, og har gode resultater i skisporet. Ble nummer to på 30-kilometeren under Nordiska Spelen, forløperen til vinter-OL, i Stockholm i 1913, og fikk samme plassering på tremila i Holmenkollen i 1911.

John Kristian Dahl
Født: 1981.
Klubb: Kirkenes og omegn. Strindheim IL.

Har sine beste resultater internasjonalt på sprint, og har blant annet mellom debuten i Oslo-sprinten i 2001 til fjerdeplassen i Drammen i hans siste verdenscuprenn i 2013. På de årene ble det to verdenscupseirer og ni individuelle pallplasseringer, samt tredjeplass i sprintverdenscupen sammenlagt i 2007/2008. Gikk VM-sprinten i Liberec i 2009, men ble nummer 15. Norsk mester både på klassisksprinten i 2004 og skøytesprinten i 2009, samt på lagsprint med Petter Northug i 2011 og på stafetten med Strindheim i 2014. Vant Vasaloppet tre ganger (2014, 2016 og 2017).

Jan Lindvall
Født: 1950.
Klubb: Tromsdalen UIL. Nordreisa IL. Tromsø.

Står med én verdenscupseier fra femmila i Kavgolovo i 1983, samt tre pallplasser, og har en femteplass fra femmila i OL i Sarajevo som beste mesterskapsresultat. Norsk mester både på 15 kilometer og tremil i 1982, samt på tremila igjen i 1984.

Ole Einar Bjørndalen
Født: 1974.
Klubb: Byåsen IL.

Femteplassen på tremila under OL i Salt Lake City er hans beste resultat i langrenn. Deltok også på 15-kilometeren i ski-VM både i Oberstdorf i 2005 og Sapporo i 2007, med 11.- og 13. plass. Har en verdenscupseier fra 15 fri i 2006, samt to individuelle pallplasseringer på 30- og 10 kilometer skøyting fra 2001 og 2003. Kunne nok gjort det skarpere i langrennssporet om det hadde vært prioritert.

Trond Iversen
Født: 1976.
Klubb: Mjøndalen.

Vant sprintverdenscupen sammenlagt i 2001/2002, og har både andre- og tredjeplass i tillegg. Står med to individuelle verdenscupseirer, begge i skøytesprint, derav en i 2002 og en i 2005 – samt fem individuelle pallplasser forøvrig etter en WC-karriere som strakk seg fra 2000 til 2009. Deltok i OL både i 2002 og 2006, samt VM i 2005, med finale på skøytesprinten i Salt Lake i 2002 som beste resultat – der endte han sist.

Oddmund Jensen
Født: 1928. Død: 2011.
Klubb: Alvdal. Lillehammer.

Norsk mester på femmil i 1959, samt på stafett med Alvdal både i 58 og 59. Deltok i OL både i 1956 og 1960, med fire plasseringer mellom 10.- og 17. plass. Vant Monolittrennet både i 1958, 1959 og 1964, og ble nummer to på femmila i Holmenkollen i 1960.

Håvard Solbakken
Født: 1973.
Klubb: Tromsdalen UIL. Innstrandens IL.
VM: 1 bronse.

Var i verdenstoppen først og fremst som sprinter, og har sitt største resultat fra fristilsprinten under VM i Lahti i 2001, der han ble nummer tre bak verdensstjernene Tor Arne Hetland og Cristian Zorzi. Debuterte i verdenscupen i 1997, og gikk sitt siste renn i 2005. Fikk to andre- og to tredjeplasser individuelt – alle på sprint, men ingen seirer. Tredjeplass i sprintverdenscupen sammenlagt i 1999/2000. Norsk mester på stafett med Tromsdalen i 2000, og tre NM-medaljer individuelt – alle på distanse.

Eirik Brandsdal
Født: 1986.
Klubb: Kjelsås IL.

Har deltatt i tre VM og to OL mellom 2011 og 2018, men 6. plassen fra VM-finalen i Val di Fiemme i 2013 er hans beste resultat. Debuterte i verdenscupen i 2007, og gikk sitt siste renn våren 2020. Det ga ni verdenscupseirer, alle i sprint, og derav to i fristil. Fire ganger på sammenlagtpallen i sprintverdenscupen mellom 20012 og 2019, derav to andreplasser og to tredjeplasser. Norgesmester i sprint både i 2011 og 2012, samt på femmil i 2015 og på sprintstafett i 2016.

Olav Hagen
Født: 1921. Død: 2013.
Klubb: Vingrom.
OL stafett: 1 bronse.

Gikk ankeretappen da Norge gikk inn til bronsemedalje på OL-stafetten i St. Moritz i 1948, og fikk en niendeplass på 18 kilometer i samme mesterskap. Norsk mester på stafett med regionslaget Gudbrandsdal i 1948, samt med klubblaget Vingrom i 1957.

Plassering 90 – 100 kommer i morgen

Program OL

Her er listen (fylles på med nye navn daglig)

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Lisa Vittozzi mister også rennene i Hochfilzen

    Fjorårets verdenscupvinner Lisa Vittozzi fra Italia sliter med skade. Hun mistet åpningshelgen i Kontiolahti, og nå står det klart at hun heller ikke er med i kommende helgs renn i østerrikiske Hochfilzen.
    av Kjell-Erik Kristiansen
    10.12.2024
  • Vant i Sverige-cupen – ble nr.135 på Beitostølen

    av Kjell-Erik Kristiansen
    09.12.2024
  • Slår alarm: – De eneste som er her er vi som går på ski

    av Ingeborg Scheve
    09.12.2024
  • Ski Classics Pro Tour Sesong XVI

    av Ski Classics
    09.12.2024
  • Heidi Weng mister verdenscupen i Davos

    av Ingeborg Scheve
    09.12.2024