Landslagsvrakede Emma Kirkeberg Mørk: – Jeg bekymrer meg ikke for uttakene til vinteren

av Ingeborg Scheve • 07.09.2022
Emma Kirkeberg Mørk 2022
Man må ikke være på landslaget for å få gode satsingstilbud i Norge, sier Emma Kirkeberg Mørk. Den landslagsvrakede 19-åringen har store ambisjoner.

Emma Kirkeberg Mørk har kommet over landslagsvrakingen i våres, og en runde med Covid i sommer. Nå går førsteårssenioren «all in» mot vinterens høydepunkter. 

Har bearbeidet landslagsvrakingen
Til tross for at 19-åringen fra Drammens Ballklubb tok både gull og bronse i junior-VM på Lygna, var blant de topp fem i Skandinavisk Cup flere ganger i vinter, og har levert sterke resultater både nasjonalt og internasjonalt i flere år, fikk hun likevel ikke plass på rekruttlandslaget i år. 

Det forundret både langrennseksperter og trenere: Kirkeberg Mørk hadde to sesonger bak seg på juniorlandslaget med solid progresjon. Stortalentet innrømmer at hun var skuffet selv også.

Hvordan kjentes det da du fikk vite at du ikke var med i uttaket til rekruttlandslaget? 
– Jeg prøvde å bli ferdig med det fortest mulig. Uttaket var jo gjort, og det var ikke noe jeg kunne gjøre med det. Så da mai var over, var jeg ferdig med det. Da hadde jeg fått et nytt opplegg på plass, og kunne fokusere helt og fullt på det jeg får gjort noe med, altså å trene.  

Hva tenker du om nivået til de som er på rekruttlaget etter det du har sett i sommer
– Etter det jeg har sett, er de på et nivå som jeg har vist at jeg også har inne. Vi trener mot de samme målene og kjemper om de samme plassene, og jeg bekymrer meg ikke for uttakene til vinteren, sier Kirkeberg Mørk, og fortsetter: 

– Jeg vet at hvis man går fort nok på ski, så får man mange spennende muligheter. For meg er det viktigste å fortsette å utvikle meg, og gå fortere enn jeg gjorde i fjor. Jeg får ikke gjort noe med hva andre gjør, så det gjelder å treffe med formen og gå gode skirenn, og sørge for å prestere på høyt nivå selv.

Dette er de norske rekruttlandslagene 2022/23

Solid opplegg i ryggen
Selv om Kirkeberg Mørk ikke fikk plass på landslaget, manglet hun likevel ikke satsingstilbud, og valget falt på Team Norconsult. Det private satsingslaget har i flere sesonger levert flere løpere til landslagene, inkludert tvillingene Hedda og Harald Østberg Amundsen. 

For kommende sesong består Team Norconsult av ti løpere, derav fire kvinner og seks menn. Blant dem er juniorlandslagsvenninna Mari Landro Svingheim og sprintverdenscupvinner Thomas Helland Larsen, samt Asker-talentet Elena Rise Johnsen som i fjor valgte Norconsult over rekruttlandslaget. 

Hvordan er treningshverdagen på et privatlag sammenliknet med juniorlandslaget? 
– Det er ikke så store forskjeller. Vi hadde to samlinger med laget før ferien, og nå har vi samlinger hver måned fra august og fram til sesongstart, så det er omtrent det samme som før. Men vi har flere fellesøkter i hverdagen med Team Norconsult enn det jeg hadde med juniorlandslaget. Det gjør at vi får matchet oss oftere, og det synes jeg er veldig bra. 

Saken fortsetter under

Emma Kirkeberg Mørk 2022
Emma Kirkeberg Mørk på samling på Sognefjellet med sitt nye lag Team Norconsult i juni.

Du sier hovedmålet ditt for sesongen er å gå fortere enn i fjor. Hvilke endringer har du gjort på hvordan du trener i år sammenliknet med i fjor for å heve deg enda et hakk? 
– Med overgangen til senior har det blitt flere treningstimer og større fokus på lengre, kontrollerte intervaller, så jeg merker at det er et steg opp. 

Hovedtrener i Team Norconsult Ola Kvisle er en av mange som har latt seg inspirere av treningsfilosofien til Nils van der Poel. Etter skøyteløperens suksess under OL i Beijing, har hans treningsregime tatt langrennsmiljøet med lynfart. 

Van der Poels opplegg handler kort fortalt om ekstreme treningsmengder og strikt periodisering med tydelige bolker. I starten av treningsåret er det ekstremt mye mengde, fordelt på fem dager trening og to dager hvile. Deretter kommer en periode med mange økter på terskelintensitet. De siste ukene inn mot sesong kjøres en kort, spesifikk periode med svært mange økter på høy intensitet. 

Har du gått inn for van der Poel-modellen i ditt treningsopplegg denne sesongen? 
– Nei, jeg følger ikke det opplegget. Jeg trener de øktene Ola (Kvisle) legger opp på fellestreninger og på samlinger. Så jeg har flere treningstimer og større fokus på lengre, kontrollerte intervaller enn jeg har hatt før. Men jeg vil ikke gjøre for store endringer, og prøver å holde en rød tråd i min egen satsing med ting som har fungert før, sier Emma Kirkeberg Mørk, og utdyper: 

– Det betyr at jeg holder på en del av det jeg har gjort før, slik som å kjøre to-tre hardøkter i uka jevnlig, pluss at jeg kjører en egen hurtighetsøkt hver uke. Jeg tror jevnlige intervaller er viktig for å utvikle kapasitet og utholdenhet, og at det er viktig å fortsette å utvikle hurtighet. 

Hva anser du som dine viktigste styrker? 
– Min fordel er motbakker. Jeg har god kapasitet, og det er i motbakker jeg kan holde høyest fart mot konkurrentene. 

Hva anser du som dine svakheter? 
– Det har så langt vært lettere terreng. Jeg jager ikke godt nok i lett terreng, og der taper jeg tid i skirenn. 

Hva jobber du spesifikt med inn mot kommende sesong? 
– Jeg jobber en del med å holde høyere fart i lett terreng. For å heve meg der, kjører jeg blant annet en del hurtighetsøkter i lett terreng, og jeg har lagt noen av dragene på intervalløktene til flatere terreng i stedet for å bare gå i motbakke. 

Hvilke ambisjoner har du på sikt? 
– Hovedmålet er målet å hevde seg stabilt i toppen internasjonalt. Da får man mange spennende muligheter. 

Hvor langt er det dit? 
– Jeg føler ikke at det er skremmende langt. Jeg fikk gått en del renn på seniornivå i vinter, blant annet Skandinavisk Cup på Beitostølen og i Falun, og NM del 1 i Harstad, og ser at det er ikke så langt opp til verdenseliten i de rennene. 

I den sammenheng trekker hun spesielt fram 10 kilometer fristil under Skandinavisk Cup i Falun i januar som en höjdare. 

– Jeg vet at jeg har et bra nivå i klassisk, men i skøyting har jeg slitt mer med å matche de beste. Så det å bli nummer fire på 10 kilometer fristil i Falun var veldig oppløftende. 

Hva er du mest spent på når du starter din første rennsesong på seniornivå? 
– Jeg har jo allerede kjent på nivået og vet hvor det ligger, men jeg er litt spent på hvordan det blir å gå mot alle i alle skirenn. Før har vi jo hatt egne klasser med jevnaldrende løpere. Det andre jeg er spent på, er at kommer det viktige renn mye oftere på seniornivå. Det er jo Norgescup eller Skandinavisk Cup nesten hver eneste helg, sier Emma Kirkeberg Mørk og legger til: 

– Og den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen blir ny for meg. Den har jeg aldri gått før. Det er alltid mye nerver rundt første renn i sesongen, så jeg er veldig spent på hvordan det vil bli. Den er jo veldig stor. 

FAKTA: Emma Kirkeberg Mørk
Født:
 20. desember, 2002
Bosted: Drammen
Klubb/Team: Drammens Ballklubb/ Team Norconsult
Forbilder: Marit Bjørgen og Grete Waitz
Ambisjoner: Verdenstoppen
Resultater: Oversikt fra FIS

Emma Kirkeberg Mørk vraket Skiforbundets regionlag for Team Norconsult.
Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Skistad og to skiskyttere tatt ut til verdenscupen på Lillehammer

    Kristine Stavås Skistad og to lynraske skiskyttere er blant de nesten 50 utøverne som er tatt ut til verdenscupen i langrenn på Lillehammer til helga.
    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Stjernelaget fra sesongåpningen får ny tillit: Dette er troppen til IBU-Cupen på Geilo

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Emil Iversen åpner opp om ny smell: Skal hjem og søke hjelp 

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Fjerner uskreven regel

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • – Jeg får mye mer respekt

    av Ingeborg Scheve og Max Östlund (video)
    01.12.2024