Klæbo forsvarte OL-gullet!
Etter å ha vunnet 21 av de siste 23 verdenscupsprintene var Johannes Høsflot Klæbo den store favoritten før dagens sprint i OL. Etter en tredjeplass i prologen, der franske Lucas Chanavat imponerte stort, var det klart for finaler når mørket hadde senket seg over stadion i Zhangjiakou.
I kjent stil valgte Johannes Høsflot Klæbo heat nummer en i kvartfinalene. Der fikk han selskap av mannen som ble nummer to i prologen, Sergey Ustiugov. De to tok seg også greit videre til semifinalene, selv om Ustiugov fikk en støkk da han var i nærkontakt med franske Renaud Jay som falt i den siste svingen inn mot oppløpet.
Også Håvard Solås Taugbøl tok seg greit videre fra heat nummer tre. I heat nummer fire ble det dramatikk da Pål Golberg falt etter å ha hatt nærkontakt med den kinesiske overraskelsen Qiang Wang. Erik Valnes vant heatet foran Artem Maltsev etter at kineseren ble plassert sist på grunn av manøveren mot Pål Golberg.
– Jeg kjenner på meg hva han er i ferd med å gjøre, men jeg kan ikke flytte meg. Jeg regner med at folk har lært at sånne manøvre ikke går. Jeg tror jeg hadde hatt en sjanse til å være med Erik (Valnes) på oppløpet. Men jeg ønsker ikke å bruke for mye krefter på dette, nå er det bare å se fram mot 15 kilometeren der jeg håper å være med å kjempe om medaljer, sa Golberg til TV Norge etter fallet.
I den første semifinalen ligger Klæbo lenge langt bak i feltet, men når oppløpet kommer manøvrerer han seg fram og tar seg videre, men kanskje ikke like overbevisende som mange ganger tidligere. Prologvinner Chanavat sprekker og blir nummer fem i heatet.
I det andre heatet setter russren Artem Maltsev full gass fra start og det sørger for at både Erik Valnes og Håvard Solås Taugbøl var sluttkjørt da feltet sklir inn mot stadion. Fire løpere gikk videre fra dette heatet, men ingen av de norske. Dermed ble Klæbo Norges eneste representant i dagens finaler på langrennsstadion. Erik Valnes var meget skuffet etter semifinalen.
– Det ble bare tull hele greia, sa Valnes om semifinalen der han rett og slett ikke klarte å henge med resten av feltet.
I finalen ble det lenge en taktisk affære. I utforkjøringen ned mot stadion tok Klæbo teten og ga den aldri fra seg igjen. Pellegrino utfordret Klæbo på oppløpet, men klarte aldri å komme helt opp på siden av nordmannen. 25 år gamle Klæbo tok dermed sitt fjerde OL-gull.
– Det er noe eget med OL. Presset er stort. De siste to ukene har jo vært veldig spesielle, men de siste to årene har jeg jobbet mot dette og da er det godt å lykkes, sa Klæbo til NRK etter gullet.
– Det var langt unna på søndag, det var tungt og da har jeg måttet brukt mye tid på å skru om hodet. Det har vært en tøff jobb. Jeg har blant annet snakket mye med morfar og pappa, fortalte Klæbo som også sa at han planlegger å gå 15 kilometer klassisk på fredag.
Topp 3, sprint menn
1. Johannes Høsflot Klæbo
2. Federico Pellegrino
3. Alexander Terentev
Slik gikk det i kvinnenes sprint
—
FAKTA: OL 2022 BEIJING
Når: 4. til 20. februar, 2022
Hvor: Beijing, Kina
Skiskyting, langrenn og nordiske grener arrangeres på Zhangjiakou-arenaen, på pluss/minus 1650 meter over havet
Dette er OL-løypene i Beijing
Hva skjer når:
Den komplette guiden til OL 2022
Program OL, dag for dag – alle grener
Langrenn
Skiskyting
Hvordan går det i OL:
Medaljeoversikt OL i Beijing
Resultater OL i Beijing, alle langrennsøvelser
Hvem stiller i OL:
Norges langrenns- og skiskyttertropp til OL i Beijing
Alle OL-troppene i langrenn