Kan bli Norges neste VM-stjerne
Ungjenta fra Fossum får både trenere, konkurrenter og eksperter til å heve øyenbrynene, og anses som ett av Norges mest lovende, unge talenter. Det er ikke uten grunn.
Kristin Austgulen Fosnæs kom som ei kule inn fra sidelinja allerede under sesongåpningen på Beitostølen i fjor. Der leverte rekruttlandslagskanonen en femteplass, en sjuendeplass og en tiendeplass, og gikk seg rett inn i landslagstroppen til verdenscupåpningen i Ruka uka etter.
Den muligheten grep hun med begge hender, og sørget for at hun værende i den troppen resten av sesongen. Knapt noen andre i landslagstroppen gikk så mange verdenscuprenn som Fosnæs.
Og utviklingen har vært deretter. Fra starten av sesongen og fram til april hevet Fosnæs seg markant, både fysisk og taktisk. Totalt står hun med fire topp-10 plasseringer i verdenscupen i vinter. Fosnæs var dessuten en av de få norske damene som fullførte hele Tour de Ski i vinter.
Etter 26 verdenscuprenn, står hun med sju topp-10 plasseringer fra sin første fulle sesong på øverste nivå, og en plass på elitelandslaget for sesongen 2024/25.
Nå seiler 24-åringen opp som en av Norges sterkeste medaljekandidater til VM i Trondheim.
Saken fortsetter under
I kalasform – og fortsatt mer å gå på
I sommer har Fosnæs tatt ytterligere steg. Under Blinkfestivalen rasket hun med seg både fjerdeplass i Lysebotn Opp og tredjeplass på 10km fellesstart, og nylig gikk hun inn til andreplass sammenlagt i Toppidrettsveka. Bare den svenske VM-dronninga Ebba Andersson sto over henne på resultatlista i Trondheim. Under den norske
Selv har hun begge beina godt plantet på jorda, og tør ikke legge for mye i de to pallplassene på rulleskirennene i VM-løypene i Granåsen.
– Jeg tar med meg at det har vært mye bra i sommer, men så er det også lenge til vinteren, sa Fosnæs til Langrenn.com etter målgang på Toppidrettsveka.
Se også: Ny opptur for Fosnæs i Toppidrettsveka
Saken fortsetter under
Hvordan har du lagt opp sesongoppkjøringen og barmarkstreningen i år sammenliknet med tidligere sesonger?
– Jeg var i høyden i sommer. Det har jeg ikke vært før. Og så har vi hatt mer fokus på periodisering, med i4-økter i en periode og litt mer rolig i andre perioder. Det føler jeg kanskje er hovedforskjellen, sier hun til Langrenn.com/Längd.se i forbindelse med landslagets pressetreff i Livigno denne uka, og fortsetter:
– Og så har jeg prøvd å trene litt mer og øke litt i timeantallet, uten at jeg prøver å øke for mye.
Du har jo levert fantastiske resultater på det du har stilt opp i denne sommeren. Er du redd for at du er i form litt for tidlig i år?
– He he. Ja! Men neida, eller… jo, absolutt. Men jeg føler at jeg har hatt god kontroll. Jeg føler at alle de skirennene jeg har gått at jeg har ikke sluppet opp på trening eller noe, så jeg tror jo at jeg har mer å gå på. Det er i hvert fall det som er planen. Men det har jo gått over all forventning i de rennene jeg har gått. Det har det.
Det var jo to svensker foran det på noen av konkurransene i Toppidrettsveka. Hva er det som kreves for at du skal lykkes med å knipe førsteplassen?
– Man må jo fortsette å trene på. Jeg merket det spesielt på kapasiteten at Ebba (Andersson) er en del bedre. Men jeg skal bare fortsette å trene på, og kanskje ikke tenke altfor mye på Ebba Andersson. Jeg må passe på at jeg har utvikling selv, tenke på mine steg og passe på at jeg ikke hopper over og gaper over for mye. Men det er veldig kult å kunne måle seg mot henne, og det å føle at man kanskje er kommet litt nærmere, det gir inspirasjon.
Saken fortsetter under
Utfra sommerens resultater er jo du den norske løperen som har best resultater. Hvordan ser du på dine sjanser til å sikre deg en plass i troppen til VM i Trondheim?
– Altså… Jeg har jo aldri vært i nærheten av noe sånt… Så jeg ser egentlig på det å kvalifisere til den troppen som en veldig, veldig stor bonus. Og så er jeg egentlig mest opptatt av at jeg skal følge min utviklingstrapp. Så får vi se litt hvordan den er. Jeg drømmer litt om å få gå VM på hjemmebane, men jeg tar det litt som det kommer. Men selvfølgelig tenker man litt på det.
Her finner du alt om Ski-VM 2025: Program, datoer og tider
Har du hatt noe spesielt fokus for treningen denne sommeren, utover det å prøve deg i høyden?
– Det har først og fremst vært mengdetrening. Men så følte jeg at jeg var i god form da jeg dro til høyden. Så jeg føler at det passet veldig bra å komme ned hit og måtte trene rolig, at alt er veldig nøye. Det har vært fokuset. Nå er fokuset å komme ut av samlingen uten å være altfor sliten, slik at jeg kan komme hjem og trene mer. Det er det de siste dagene her handler om for meg, sier Kristin Austgulen Fosnæs.
Damelandslaget reiste på høydesamling til Livigno i Italia 22. august, like etter at Toppidrettsveka var over. Høydesamlingen avsluttes 6. september.