Johaug tar tak: – Plutselig har de gått ned i vekt

av Ingeborg Scheve • 23.09.2024
Therese Johaug comeback 2024 NSF
Therese Johaug åpner opp: Mat og vekt var det tøffeste. Nå gir regjeringen 15 millioner kroner til tiltak for løfte idrettens arbeid mot spiseforstyrrelser.

Gjennom en lang karriere i verdenstoppen har Therese Johaug har sett skremmende eksempler på lovende utøvere som har fått karrieren ødelagt av problemer knyttet til mat, kropp og vekt. Hun har også selv kjent på slike utfordringer.

Nå setter hun og flere tidligere skistjerner søkelys på det som har vært «en elefant i rommet» og en utfordring i idrettskulturen i årevis. 

– Den største utfordringen i min karriere
I forrige ukes episode av podcasten PowHER, som Johaug driver sammen med de tidligere langrennsstjernene Anna Jönsson Haag og Marthe Kristoffersen, er mat og spiseproblematikk tema. 

Der åpner langrennsdronninga opp om hva som var den største utfordringen i hennes karriere utenom dopingdommen. At hun slet med å få i seg nok mat og ble for tynn.

– Det er nok at jeg i en alder av 18–20 år begynte å slite litt med maten, sier hun, og er åpen om at det kunne fått store konsekvenser for hennes karriere.  

Saken fortsetter under

Therese Johaug er åpen om at hun selv slet med vekta tidlig i sin karriere. Foto: Nordic Focus

Har sett mange talenter gå til grunne
Langrennsdronninga forteller også at hun har sett flere triste eksempler på lovende talenter som har gått til grunne på den måten. 

– Man har sett mange eksempler på jenter som har vært sterke og hatt muskulatur, og så plutselig har de gått ned i vekt. Så har de gått veldig fort på ski, og så har det gått ett eller to år, og så har man ikke sett noe mer til jenta, sier Johaug, og trekker fram tida rundt overgangen mellom junior og senior som spesielt sårbar. 

Hun mener det må en kulturendring til, og at det må settes inn krefter på å bygge sunne holdninger rundt mat, kropp og vekt i idretten. 

– Idretten handler om kraft og eksplosivitet, du går ikke fort med noen pipeskalker av armer og noen bein som ikke har muskler, sier Johaug i podkasten.

Hun har også tidligere snakket om vektutfordringer. I sin selvbiografi fra 2022 Therese Johaug – hele historien åpner langrennsdronninga for første gang opp om sine egne utfordringer med vekt. 

Saken fortsetter under

Therese Johaug (NOR) - FIS world cup cross-country, 10km women, Falun (SWE).
Therese Johaug etter verdenscupen i Falun 2022, hennes siste sesong før hun la opp. Nå gjør hun comeback til VM i Trondheim. Foto: Modica/Nordic Focus

Får 15 millioner kroner
Innsatsen gir resultater. Nå setter regjeringen av 15 millioner kroner til Norges idrettsforbunds utvalg som skal jobbe mot spiseforstyrrelser og kroppspress i idretten. Utvalget ble etablert i 2023, og der sitter Therese Johaug som utøverrepresentant.  

Arbeidsgruppa som Johaug er den del av, har begynt arbeidet med en handlingsplan for en tryggere idrett og for å forebygge kroppsmisnøye og spiseforstyrrelser.

Les mer: Therese Johaug engasjerer seg mot spiseforstyrrelser og kroppspress i idretten 

Regjeringen bevilger fem millioner kroner i tre år til et krafttak mot spiseforstyrrelser og kroppsmisnøye i idretten. 

– Spiseforstyrrelser er et omfattende og alvorlig samfunnsproblem. Vi vet at toppidrettsutøvere har høyere risiko for å utvikle spiseforstyrrelser enn andre. Det er et problem og en utfordring både for idretten og for samfunnet, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery til Nettavisen i forbindelse med de nye tiltakene.

– Midlene vi stiller til rådighet skal i sin helhet støtte opp om det arbeidet og de prioriteringer idrettsorganisasjonen selv legger opp til og skal gi NIF mulighet til å prioritere flere tiltak og innsatser på området. Målet er å gi idrettens arbeid mot spiseforstyrrelser et ekstraordinært løft, forklarer Jaffery. 

Hun poengterer samtidig at det er viktig at de store stjernene er åpne om utfordringene, tar det opp i kanaler der de treffer målgruppa, og bidrar i arbeidet med å finne gode tiltak for å få bukt med problemet. 

– At Therese Johaug og andre forbilder forteller om de erfaringene de selv har opplevd og observert er utrolig viktig. Åpenhet gjør det mye lettere å ta opp og snakke om ting som er både personlige og vanskelige å sette ord på. I tillegg vil slik åpenhet gjøre unge utøvere kjent med at dette er en utfordring de må være oppmerksomme på, sier Jaffery.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Tiril Eckhoff: – Innsatte i fengsel er ganske like idrettsutøvere

    Etter at Tiril Eckhoff la opp verdenscupkarrieren i mars 2023, har hun forsøkt å finne en ny vei videre. Den prosessen har blant annet ført henne inn bak fengselsmurene.

    by Ingeborg Scheve

    07.10.2024
  • Nå får Fossesholm fasiten: – Jeg grugleder meg 

    by Ingeborg Scheve

    07.10.2024
  • Stortalentet som ble trener-nomade i flere landslag

    by Kjell-Erik Kristiansen

    06.10.2024
  • Tiril Eckhoff om livet etter skiskyting

    by Ingeborg Scheve

    06.10.2024
  • Nå skal landslagsveteranen legge opp (igjen)

    by Ingeborg Scheve

    05.10.2024