– Jeg lever det livet jeg har drømt om
Etter nesten 40 verdenscuprenn på knappe fire måneder, innrømmer Harald Østberg Amundsen at han begynner å kjenne kjøret. På lørdag går han femmila, og så er det «game over» for denne sesongen.
– Det har vært en lang sesong. Kroppen er ganske ødelagt. Det gikk som smurt fram til etter Tour de Ski, men etter det har det vært opp og ned. Og etter Canada har lungene vært rimelig ødelagt, sier Amundsen, og fortsetter:
– Nå gjelder det bare å mobilisere litt til. Ja, jeg har vunnet verdenscupen, men jeg vet at jeg kommer til å være enda mer fornøyd med meg selv hvis jeg klarer å mobilisere alt helt til siste slutt.
Slik oppsummerer Harald Østberg Amundsen den eventyrlige sesongen overfor Langrenn.com. Sesongen som altså ikke er slutt før NM-femmila er parkert.
25-åringen fra Asker SK hadde den gule trøya fra verdenscupåpningen i november til verdenscupfinalen i mars. Med ett unntak: Etter siste renn i prøve-VM i Granåsen siste helga før jul, tok Johannes Høsflot Klæbo over den gule trøya i noen dager. Et par konkurranser senere var den tilbake på ryggen til Amundsens. Og der har den vært siden.
Men det var en kamp helt til siste meter. I forkant av det siste verdenscuprennet ledet Amundsen med 112 poeng til Johannes Høsflot Klæbo. Etter målgang var differansen redusert til 54 poeng. Men da var sesongen over. Amundsen står med den store krystallkula, så vel som sammenlagtseieren i distanseverdenscupen.
– Det føles uvirkelig. Jeg tror jeg må la det synke litt inn, sier Amundsen, og forteller åpenhjertig om hva som har foregått på innsiden de siste fire månedene.
Les også: Harald Østberg Amundsen gir bort deler av premiepengene sine
Saken fortsetter under
Hvordan fikset du den mentale kampen?
– Det handler mye om å sette ting i perspektiv. At jeg må være litt streng med meg selv, ikke være for tilfreds og slippe seg ned, men si til meg seg at «hvis jeg mobiliserer alt et par måneder til, så kommer jeg til å være enda mer fornøyd.»
Er det vanskelig å holde det fokuset?
– Noen ganger kan det være ubehagelig å være streng med seg selv og holde hodet klart. Etter at jeg vant Tour de Ski var det lett å tenke at sesongen er vellykket uansett. Men jeg har prøvd å ikke slippe meg ned, og heller tenke at de neste månedene skal bli like bra, og komme påskrudd til hvert eneste renn, sier han og fortsetter:
– Det er klart at noen ganger er man sliten og tenker at det skulle vært godt å hoppe over en rennhelg. Men når jeg setter det i perspektiv, og tenker over hvor utrolig heldig jeg er som får reise rundt å gå skirenn på øverste nivå hele vinteren: Det er jo dette livet jeg har drømt om siden jeg var liten.
Les også: – Han har et hode som ingen andre har
Snill mot samboeren
Mange utøvere innfører omfattende tiltak for å holde seg friske både gjennom sesongen og i forbindelse med viktige renn.
Mattis Stenshagen, som gikk for sammenlagtseier i Skandinavisk Cup, har for eksempel fortalt om ganske ekstreme tiltak for å holde seg frisk: 27-åringen fra Follebu bodde ukevis alene på hytta, unngikk både venner, familie og folk på butikken, og turte ikke gå til frisøren. Samboeren må ta bussen til skirenn som for eksempel sesongåpningen på Beitostølen mens han kjørte bil, og hun måtte flytte ut av leiligheten hvis hun var sjuk. Alt for at han skal holde seg frisk og kunne prestere. Det har også fungert: Stenshagen har vært frisk hele vinteren.
Harald Østberg Amundsen er også forsiktig og gjør det han kan for å holde seg frisk, spesielt i sesongen. Men han kaster ikke kjæresten ut av huset selv om hun skulle være litt snufsete.
Hvordan ser din livsstil ut i sesongen?
– Jeg tar helt vanlige forholdsregler. Jeg bruker munnbind på reise og på hoteller. Jeg reiser ekstremt mye, og det er ikke alltid lett å vite hvorfor man blir sjuk. Men jeg tror det er viktig å få nok søvn og passe på at man er på positiv side med energibalanse.
Får kjæresten din bo hjemme?
– Hun får bo hjemme. Hun må jo få leve sitt liv. Og jeg reiser jo mye, så når jeg er hjemme er vi sammen.
Saken fortsetter under
Kudos – og et lite stikk fra Klæbo
Amundsens sterkeste utfordrer, Johannes Høsflot Klæbo, tar av seg hatten for sammenlagtvinneren.
– Harald har hatt en kjempesesong, Mange pallplasser og noen seiere. Det er imponerende, sier Johannes Høsflot Klæbo til VG om sammenlagtvinneren av verdenscupen.
Samtidig er Klæbo kritisk til poengsystemet som ble innført i verdenscupen i fjor slår ut. Han mener det favoriserer deltakelse over seiere. Amundsen er delvis enig, men trekker fram at nettopp det er noe av intensjonen med systemet: Den som klarer å være frisk og i form og ta pallplasser gjennom en hel sesong vinner verdenscupen sammenlagt.
Klæbo tok totalt 16 seiere av de 21 rennene han gikk i verdenscupen i år.
Amundsen tok tre seiere av de 35 verdenscuprennene han gikk. Han var også på pallen i ytterligere sju verdenscuprenn, og blant de topp 10 i totalt 14 renn utover de hvor han var på pallen. Han vant Tour de Ski sammenlagt. Og han vant verdenscupen sammenlagt med 54 poengs margin til Klæbo.
Les også: – Jeg får ikke gjort noe med at Klæbo går fort
Føler du at andre mener Klæbo er best; at du vinner verdenscupen i år på grunn av poengsystemet og ikke fordi du er den beste skiløperen?
– Det vil alltid være noen som kommer med slik kommentarer. Johannes (Høsflot Klæbo) gikk ikke Tour de Ski. På slutten av sesongen var det Klæbo som var best. På starten av sesongen var det jeg som vant. og jeg har gått best av alle i snitt fra november til mars. I fjor var det jeg som slet med sjukdom før jul og ikke fikk gått Tour de Ski og gikk glipp av masse verdenscuprenn.
Tar det noe vekk fra gleden over bragden for deg når folk trekker fram at Klæbo ikke var med på for eksempel Tour de Ski?
– Det vil alltid være noen som kommer med slik kommentarer.
Hvor bekymret var du for at Klæbo skulle snappe til seg sammenlagtseieren helt på tampen av sesongen?
– Den siste måneden har alt handlet om å forsvare sammenlagtseieren. Det er ikke noe hyggelig å ha verdens raskeste skiløper jagende bak seg, sier Amundsen, og legger til at egentlig er sammenlagtseieren en bonus:
– Det var ikke noe spesifikt mål å vinne verdenscupen sammenlagt. Men etter Tour de Ski så ble det et mål.